Zoeken

Zoeken sluiten

Cirkel van invloed

zondag 12 juli 2020

Wat kun je doen wanneer je je – bijvoorbeeld vanwege een burn-out – slachtoffer voelt van het leven? Hoe vind je de positieve energie om iets te doen aan je situatie? Hoe verander je een moeilijke situatie die niet te veranderen lijkt? Het concept ‘cirkel van invloed en betrokkenheid’ is een mooi hulpmiddel om je op weg te helpen. In deze blog ga ik de cirkel van invloed en betrokkenheid van Stephen Covey ontleden en splitsen in de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. Want wat is de verhouding tussen die twee? En hoe kan je leven prettiger worden door je cirkel van invloed te versterken? Je lees het hier. De volgende onderwerpen komen aan bod.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is de cirkel van invloed en betrokkenheid van Covey?

Het concept ‘cirkel van invloed en betrokkenheid’ is ontworpen door de bekende schrijver Stephen Covey (1932 – 2012), schrijver van het boek The 7 habits of highly effective people. De basis van het concept is simpel: stel je een kleine cirkel voor: de cirkel van invloed. Rondom deze cirkel is er een grotere cirkel: de cirkel van betrokkenheid.

Voor nu is het alvast belangrijk om te begrijpen dat een focus op onze cirkel van invloed zorgt voor positieve energie en zelfvertrouwen, terwijl een focus op onze cirkel van betrokkenheid zorgt voor negatieve energie. Neem een regenbuitje: ga je zeuren over de bui of trek je een goede regenjas aan? Kies je voor reactiviteit of positieve actie?

Laten we beide deelconcepten eens nader bekijken. Daarna kijken we hoe je ze toe kunt passen in je leven.

De kleinere cirkel van invloed

Je dochter is ziek, daar kun je niets aan veranderen. Wel kun je een paar proactieve dingen doen om haar herstel te bevorderen. Je maakt een kippenbouillon en koopt wat sinaasappels. De positieve energie laat je cirkel van invloed alleen maar groeien; je dochter herstelt sneller en je hebt vervolgens meer tijd voor een deadline die je moest halen.

Die paar dingen in de totale cirkel van betrokkenheid waar jij daadwerkelijk invloed op kunt uitoefenen, bevinden zich in de kleinere cirkel van invloed. Wanneer jij je ergens betrokken bij voelt én je kunt er invloed op uitoefenen, dan bevindt het zich in jouw cirkel van invloed. Hoe ga je bijvoorbeeld om met je stress of burn-out?

Een voorbeeld: je merkt dat je telkens gehaast op je werk aankomt en dit kost energie. Je energie- en stressniveau is belangrijk voor je en je kunt hier invloed op uitoefenen door wat eerder en rustiger van huis te vertrekken. Deze proactieve houding geeft je positieve energie.

In je cirkel van invloed is de magie: daar kun je je leven tot op zekere hoogte beïnvloeden en sturen.

 

cirkel van betrokkenheid

De grote cirkel van betrokkenheid

De cirkel van betrokkenheid bevat alles waar jij mee bezig bent, zoals je werk, je gezondheid en wereldproblemen. Het is alles waar jij tijd en aandacht aan schenkt. Wanneer je leest over een oorlog, dan zit dat dus in je cirkel van betrokkenheid. Deze cirkel bevat een hoop dingen waar je geen invloed op hebt, bijvoorbeeld oordelen die je hebt over het gedrag van anderen, het humeur van je partner, het feit dat je dochter ziek is en wellicht het feit dat je nu een burn-out hebt. Je kunt niet van zaterdag op zondag besluiten om géén burn-out meer te hebben.

cirkel van invloed.

Richt je op je cirkel van invloed en vergoot en versterk deze

Om je cirkel van invloed te vergroten, moet je erkennen en inzien dat je op bepaalde zaken wel degelijk invloed kunt uitoefenen. Covey waarschuwt voor de valkuil dat je je genetisch materiaal, je opvoeding en/of je omgeving aanwijst als een reden dat jij niets kunt doen; dat je machteloos bent. Covey hoopt dat we de verantwoordelijk durven toe te nemen. Hij hoopt dat we proactief aan de slag gaan met onze uitdagingen. Dit kan door je te richten op je eigen cirkel van invloed. Door hier bewust mee bezig te zijn, zul je zien dat je jouw cirkel van invloed wel degelijk kunt vergroten en kunt versterken.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De cirkel van invloed en stress

Bovenstaande theorie kun je inzetten om beter om te gaan met stress en stress te verminderen. Reactieve mensen reageren continu op hun omgeving en voelen zich slachtoffer van hun omstandigheden. Proactieve mensen stellen prioriteiten en durven te erkennen dat ze wel degelijk invloed uit kunnen oefenen op complexe problemen en situaties; hun cirkel van invloed is dus groter. De cirkel van invloed kan niet alleen worden gebruikt om stress te verminderen (daar ga ik het dadelijk over hebben); diezelfde cirkel kan ook een oorzaak zijn van stress. Nu denk je misschien meteen: nee, dat is toch de cirkel van betrokkenheid. Ook. Maar de cirkel van invloed kan wel degelijk voor problemen zorgen. Het draait allemaal om erkenning. Enerzijds moet je kunnen erkennen dat je jouw cirkel van invloed in je voordeel kunt laten werken en dat je deze kunt vergroten en versterken. Anderzijds kun je ontzettend gefrustreerd en gestresst worden wanneer je niet kunt erkennen waar jouw cirkel van invloed stopt.  Zie je hoe de relatie tussen de cirkel van invloed en stress kan werken?

Proactief aan de slag met stress

Gebruik je cirkel van invloed om stress te verminderen

We kunnen ons gedrag aanpassen (eerder naar werk vertrekken), we kunnen geduldig iets proberen te veranderen in onze omgang en relaties met anderen en tot slot wil ik zelf graag toevoegen: we kunnen onze kijk op situaties veranderen met de kracht van positief denken. Mensen zijn geneigd om door een bril van negativiteit en angst naar situaties te kijken. Wanneer je voelt dat iets je dwars zit, vraag je dan af welke interpretatie van de situatie dit veroorzaakt. Wanneer je je bijvoorbeeld erg slecht voelt na het lezen van een mailtje, onderzoek dan welke interpretatie dit veroorzaakte. Daag deze interpretatie vervolgens uit en zoek naar realistische alternatieven. Deze alternatieve verklaringen laten ons vaak snel beter voelen. Zo oefenen we invloed uit op onze levenssituatie: dat is je cirkel van invloed verbeteren.

De volgende oefening kan helpen om stress te verminderen. Maak eens een lijstje van alle dingen die jou veel energie en tijd kosten. Denk aan lange, nutteloze vergaderingen, piekeren, in de file staan… Teken vervolgens een grote cirkel van betrokkenheid met daarin een kleinere cirkel van invloed. Schrijf elk aspect in een van de cirkels, afhankelijk van of je er wel of geen invloed op kunt uitoefenen. Soms is dit een subtiel verschil, dat maakt niet uit.

Bedenk vervolgens concreet welke acties je wilt gaan ondernemen in je cirkel van invloed – en hoe je de zaken in je cirkel van betrokkenheid los kunt gaan laten of accepteren. Dit laatste is natuurlijk een hele kunst. Het wordt makkelijker door wederom je kijk op deze zaken te onderzoeken. We hebben bijvoorbeeld weinig invloed op ellenlange files. Wel kunnen we onze kijk hierop uitdagen. Is stilstaan in een file in plaats van een ramp niet ook een mogelijheid om even te pauzeren of te genieten van muziek of stilte? Kun je deze energievreter zo helemaal verwijderen uit je cirkel van betrokkenheid?

Je hebt vast weleens gehoord van de Serenity Prayer? Deze gaat zo: “God grant me the serenity to accept the things I cannot change, courage to change the things I can, and wisdom to know the difference.” Het vraagt inderdaad om wijsheid om onderscheid te kunnen maken tussen de dingen die niet en wel te veranderen zijn. Vertrouw hierin op je eigen levenservaring! Het leven is niet maakbaar maar we hebben wel een keuze op welke manier we het leven aangaan.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Wanneer je merkt dat je veel aan het klagen bent over je levenssituatie of wanneer je je slachtoffer voelt van vervelende omstandigheden, richt je dan op je cirkel van invloed. Hoe kun je positieve actie ondernemen? Of, als dat niet kan, hoe kun je anders naar deze situatie kijken? En als dat niet kan, kun je het dan loslaten?

Heb je het gevoel dat je geleefd wordt? Heb je last van stress? Wil je met een ervaren coach onderzoeken hoe je meer rust en balans in je leven kunt brengen? De coaches van Liberi staan in heel Nederland voor je klaar. Neem gerust vrijblijvend contact op!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven