Zoeken

Zoeken sluiten

Chronische hyperventilatie oefeningen: 5 tips

maandag 19 juli 2021

Chronische hyperventilatie oefeningen: 5 tips

Chronische hyperventilatie oefeningen zullen je niet alleen helpen op het moment dat je hyperventilatie ervaart, maar ook op andere momenten. Zo kun je deze hyperventilatie oefeningen ook toepassen zodra je merkt dat je stress hebt en je ademhaling sneller is dan normaal. Het zou je dan kunnen helpen om te voorkomen dat je veel ongemak zult hebben door hyperventilatie. Door deze oefeningen regelmatig te doen, zul je je al snel rustiger voelen.

Stress, angst en paniek zijn de voornaamste oorzaken van chronische hyperventilatie. Bij hyperventilatie ben je vaak de controle kwijt over je ademhaling. Hierdoor kun je juist weer meer stress of angst ervaren waardoor je in een cirkel terechtkomt. Het is dan van belang om de oorzaken aan te pakken, maar ook om te zorgen hoe je in jouw dagelijks leven kunt omgaan met chronische hyperventilatie. In dit blogartikel geven wij je 5x tips die jou hiermee kunnen helpen, op elk moment van de dag. Het helpt je om zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel weer in balans te komen.

chronische hyperventilatie oefeningen

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat maakt chronische hyperventilatie zo vervelend?

Chronische hyperventilatie ontstaat zodra wij door bijvoorbeeld stress minder diep en sneller gaan ademhalen. Het gevolg hiervan is dat jouw lichaam te weinig zuurstof krijgt. Als we te weinig zuurstof hebben, ontstaat er vermoeidheid en hebben wij minder energie. Daarnaast kunnen er andere gezondheidsklachten ontstaan, zowel lichamelijk als mentaal. Bijvoorbeeld benauwdheid en duizeligheid, maar ook kun je moeite hebben met helder denken en kunnen er concentratieproblemen zijn. Wist je dat ook spierpijn en rugpijn te wijten kunnen zijn aan chronische hyperventilatie?

Chronische hyperventilatie kan ook ontstaan bij emoties, we houden onze adem dan onbewust in. Bij veel stress is ons stresshormoon cortisol continue verhoogd. Onze hersenen reageren direct op een zuurstof tekort. Zo kun je hoofdpijn krijgen, je kunt gespannen zijn of last hebben van stemmingswisselingen. Soms kan chronische hyperventilatie psychische problemen geven, zoals een depressie of een burn out. Chronische hyperventilatie oefeningen kunnen dan onderdeel worden van een gezonde en stressvrije levensstijl.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Chronische hyperventilatie oefeningen

Het helpt je om steeds beter op je ademhaling te gaan letten. Het zal niet alleen helpen om stress en angstklachten te verminderen, maar ook zorgt het voor een gezonde bloeddruk. Daarnaast zul je beter slapen. Bij chronische hyperventilatie is het ook van belang om jouw zelfliefde te vergroten, namelijk de verbinding met jezelf. Wanneer kun je de chronische hyperventilatie oefeningen toepassen? Dit kun je op ieder moment van de dag doen. Het kan je wel helpen om dit te doen tijdens het wandelen, het bosbaden, tijdens yoga of tijdens meditatie. De buitenlucht geeft ons ook direct meer zuurstof en het maakt je eerder  ontspannen. Chronische hyperventilatie oefeningen zijn eigenlijk ook een vorm van self care. Het geeft je weer rust in je hoofd. Het helpt je om negatieve gedachten los te laten en weer positief te denken.

1. Buikademhaling

Een buikademhaling is een heel natuurlijke manier van ademhalen, net zoals baby’s dat nog doen. Wist je dat je meer lucht krijgt als je inademt via je buik? Doordat je je buik laat ontspannen, neem je meer zuurstof op. De buikademhaling kun je zowel liggend als zittend doen. Je ademt in en uit door je neus en je legt hierbij je handen op je buik. Zorg hierbij altijd voor een lange uitademing.

chronische hyperventilatie oefeningen

2. Neusademhaling

Ook de neusademhaling is een chronische hyperventilatie oefening die je dagelijks kunt toepassen. Deze ademhalingsoefening kun je zowel ‘s ochtends als ‘s avonds doen. Hierbij adem je 10x lang en diep in en uit door je neus. Met een goede neusademhaling voorkom je ook de schadelijke effecten van luchtvervuiling. Een neusademhaling zorgt namelijk snel voor nieuwe, gezonde en zuivere lucht. Met een mondademhaling vergroot je de kans op een benauwd gevoel. Juist dit wil je voorkomen als je al last hebt van chronische hyperventilatie. Een neusademhaling maakt je gelijk ontspannen. Met name je zenuwstelsel oftewel de nervus vagus zal zich ontspannen. Het helpt je ook om een betere buikademhaling te krijgen. Je longen krijgen met een neusademhaling veel beter de kans om nieuwe zuurstof op te nemen.

3. Neusgat ademhaling

Ken je de neusgat ademhaling al? Ook deze ademhalingsoefening zal jou veel rust kunnen geven. Hoe gaat deze oefening in zijn werk? Hierbij knijp je een neusgat dicht en met het andere neusgat adem je in en uit. Vervolgens wissel je dit om. Dit kun je een aantal keren herhalen, probeer het maar eens. Als je vaak kortademig bent, kan deze oefening jou helpen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

chronische hyperventilatie oefeningen

4. Zelfliefde

Naast bovengenoemde ademhalingsoefeningen, speelt ook zelfliefde en authentiek zijn een grote rol in het omgaan met chronische hyperventilatie. En zelfs in het voorkomen van chronische hyperventilatie. Positieve affirmaties kunnen hier zeker aan bijdragen, zoals ‘ik vertrouw op mezelf’ of ‘ik ben geliefd’. Zelfliefde helpt je op weg van minder onzekerheid en angst, naar meer zelfvertrouwen en zelfwaardering. Zo zul je minder stress ervaren wanneer je de dingen doet die je graag doet. En dat zorgt uiteindelijk voor minder hyperventilatie.

5. Mindset

Daarnaast is jouw mindset ook van invloed bij chronische hyperventilatie. Wees je ervan bewust dat jij niet je gedachten bent. Gedachten komen en gaan. Zo kun je onnodig piekeren en drukte in je hoofd voorkomen. Een positieve mindset is meer dan alleen positief denken. Zo speelt ook dankbaarheid een essentiële rol. Schrijf een maand lang eens dagelijks vijf dingen op waar je dankbaar voor bent. Zelfs voor de kleinste dingen in je leven.

Zo ga je om met chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie ontstaat vaak in tijden van stress, onrust of angst. Daarnaast komt het voor bij grote levensveranderingen, zoals een verhuizing of een scheiding. Chronische hyperventilatie oefeningen kunnen je helpen aan meer zuurstof en meer energie. Daarnaast kan het zorgen voor meer focus en meer rust. Bovendien helpt het ons in het nu te blijven. We zijn immers vaak bezig met het verleden of de toekomst. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot angstklachten. Bij chronische hyperventilatie is er vaak sprake van een oppervlakkige ademhaling waardoor je lichaam en je brein te weinig zuurstof krijgen. Bij chronische hyperventilatie oefeningen staat dieper ademen centraal. Wist je dat goed ademen gelukkig maakt?

Een goede ademhaling, gezonde voeding en voldoende ontspanning en beweging zijn van groot belang. Vergeet daarbij niet om voldoende aandacht te geven aan mindfulness, zoals met yoga of meditatie. Daarnaast vraag je jezelf af of je wel genoeg zelfliefde bezit, maar ook, wanneer voel jij dankbaarheid? Zo werk je optimaal aan het verminderen van stress in je leven. We zitten vaak teveel in ons hoofd en te weinig in ons gevoel, herkenbaar?

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven