Zoeken

Zoeken sluiten

Chakra’s voor meer balans in je leven

dinsdag 18 januari 2022

Zijn chakra’s iets voor zweverige types? Mogelijk. Maar door er direct een label op te plakken ontneem je jezelf wellicht een schat aan waardevolle informatie. Want óók als nuchtere Hollander kun je je voordeel halen uit de kennis en je eigen lichamelijke ervaring van de chakra’s. Het bestuderen ervan kan je zo nuchter of zo spiritueel benaderen als jij wilt. De chakraleer wordt onder andere toegepast bij Human Design. Bovendien zijn er vele vormen van meditatie waarbij de chakra’s gebruikt worden.

Wat zijn chakra’s?

Het woord chakra betekent ‘wiel’ en komt uit het Sanskriet. De chakraleer wordt in vele culturen en gebruiken erkend. Denk bijvoorbeeld aan de yoga of Ayurveda, maar ook aan de Chinese geneeskunst. Chakra’s zijn de energiecentra in je lichaam. Energie zet het wiel in beweging, zoals water een waterrad in beweging kan zetten. Alle chakra’s bevatten dus energie. Ieder chakra heeft een unieke energie en plaats in het lichaam. Bovendien is elk chakra verbonden met bepaalde lichamelijke functies, eigenschappen en emoties. Als alle chakra’s in balans zijn kan de energie (het water) vrij stromen. Vaak is er echter een disbalans of zijn er blokkades. Dit kan zich uiten in lichamelijke klachten (bijvoorbeeld diarree), maar ook in mentale klachten (bijvoorbeeld drukte in het hoofd).

chakra's meditatie

De chakra’s nader bekeken

Er zijn zeven chakra’s. Ze bevinden zich vanaf ons stuitje langs de ruggengraat naar boven, tot onze kruin. De eerste drie (onderste) chakra’s gaan vooral over onze lichamelijke ervaringen, gezonde grenzen en zelfvertrouwen. Denk aan je geaard voelen, seksualiteit en creativiteit. Ook in je eigen kracht durven gaan staan is iets dat voortkomt uit de eerste drie chakra’s. De bovenste drie gaan over abstractere zaken. Ze zijn minder lichamelijk, maar gaan meer over het subtiele, het spirituele. Je kunt bijvoorbeeld denken aan zingeving, communicatie en wijsheid.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De eerste chakra: wortel

De eerste chakra is de wortelchaka. Deze bevindt zich onderaan je ruggengraat bij je stuitje. Het draait om aarden, je veilig voelen en aanwezig kunnen zijn in het hier en nu (mindfulness). Als je er een dier bij zou bedenken dan past de olifant hierbij: die is groot, zwaar, stevig, stabiel en wijs. Een teveel aan energie in dit chakra kan leiden tot materialisme en over-identificatie met het lichaam. Te veel sporten om te kunnen voldoen aan een schoonheidsideaal kan dus een uiting zijn van een overactieve wortelchakra. Daarentegen kan een tekort leiden tot angst, depressie en onrust.

De tweede chakra: sacraal

Het sacrale chakra bevindt zich in de onderbuik en onderrug. Het gaat om seksualiteit, emoties en verbondenheid met anderen. Creativiteit, enthousiasme, passie en sensualiteit horen bij dit chakra. Het dier dat past is de krokodil: die kan ineens bijten op het moment dat je het het minst verwacht! Een teveel leidt tot dwangmatigheid, afhankelijkheid en niet los kunnen laten. Een tekort daarentegen leidt tot geslotenheid en rigiditeit. Het is dan heel moeilijk om te kunnen genieten.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

De zonnevlecht

Deze chakra draait om het ‘ik’, het zelf. Het bevindt zich wat hoger in de buik. Het gaat om zelfwaardering, zelfkennis en dus een weten wie je bent. Een teveel leidt tot arrogantie, een te groot ego en een superioriteitsgevoel. Een tekort leidt tot onzekerheid, verlegenheid en te weinig zelfvertrouwen. De ram staat symbool voor dit chakra. Dit dier heeft veel energie, weet wat het wil en gaat daar dan ook voor! Als dit chakra in balans is weet je dat je speciaal en uniek bent, net zoals ieder ander.

chakra's liefde

Het hartchakra

Het hartchakra is het midden waar de onderste en bovenste drie chakra’s elkaar ontmoeten. Het draait om emoties, empathie en liefde. Dit geldt zowel voor zelfliefde als de liefde voor anderen. Een teveel leidt tot jaloezie en bezitterigheid. Het hartchakra kan ook een opslagplaats worden voor rouw en verdriet als deze emoties niet erkend en herkend worden. Een tekort leidt tot eenzaamheid, overmatig kritisch worden en weinig inlevingsvermogen naar anderen toe. Het hert past bij dit chakra. Het is een zachtaardig dier, gevoelig en lieflijk.

Het vijfde chakra: keel

De keel staat voor expressie, onszelf tot uiting brengen. Vandaar dat het keelchakra draait om communicatie. Dit gaat uiteraard om wat we zeggen, maar ook over hoe we uitdrukking geven aan wat er in ons leeft op andere manieren. Denk bijvoorbeeld aan kunst en muziek. En wie kent niet de uitdrukking ‘een brok in je keel hebben’? Met een brok in je keel is het moeilijk communiceren! Een tekort in dit chakra leidt tot angst om te spreken, bijvoorbeeld bij het geven van een presentatie. Het kan ook zorgen dat je niet voor je eigen mening durft uit te komen. Een teveel leidt tot teveel praten en niet meer kunnen luisteren naar een ander. De leeuw past bij dit chakra. Hij brult als hij dit nodig vindt en geeft zo effectief uiting aan wat in hem leeft.

Het zesde chakra: voorhoofd

Dit chakra bevindt zich tussen de wenkbrauwen en wordt ook wel het derde oog genoemd. Het draait om wijsheid, intuïtie, fantasie en inzicht. Een tekort leidt tot een gebrek aan wijsheid, inzicht en geheugenproblemen. Een teveel kan leiden tot hoofdpijn, dromerigheid en nergens toe komen. Het dier dat bij dit chakra past is de havik: het symbool voor scherp zicht en inzicht!

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De kruinchakra

De laatste chakra is de kruinchakra. Deze bevindt zich bovenaan ons hoofd en staat voor bewustzijn en de verbinding met het hogere. Dit zou je dus de meest spirituele chakra kunnen noemen. Toch wil ook een nuchtere Hollander geen tekort in dit chakra oplopen. Dat zorgt namelijk voor bevooroordeeldheid en een gebrek aan (zelf)bewustzijn en de wereld om je heen. Een teveel leidt tot te veel focus op het intellect (tunnelvisie), verwarring en maakt – wat velen zouden zien als – zweverig. Er is geen specifiek dier dat hierbij past, omdat het draait om het spirituele, het onzichtbare.

chakra's muziek

Wat kan ik met deze chakra’s?

Nu je kennis hebt gemaakt met alle chakra’s zul je bij jezelf misschien herkennen waar er een tekort of een overschot is. Het kan je helpen bij het verwerven van meer zelfinzicht en persoonlijke ontwikkeling. Je kunt ook kijken naar de eigenschappen van het bijbehorende dier: welke eigenschappen zou jij nog meer mogen ontwikkelen? Of welke zijn te dominant in jou aanwezig en zou je dus bewust kunnen verminderen? Je kunt mediteren op één van de chakra’s om daar meer energie naartoe te sturen. Bovendien kan je ook een ander vragen wat ze in jou herkennen. Als je echt specifieke klachten hebt (wel of niet gerelateerd aan de chakra’s), zoek dan hulp. Onze coaches staan voor je klaar!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven