Zoeken

Zoeken sluiten

Cannabis verslaving

maandag 3 oktober 2022

Een verslaving wordt vaak getriggerd door stress, burn-out of depressie. Niemand raakt voor zijn plezier verslaafd en er heerst nogal wat onbegrip over personen die middelen- of gedragsafhankelijk zijn geraakt. Toch komt een verslaving vaker voor dan je denkt. Het kan je buurvrouw zijn die iedere dag een fles wijn drinkt of cannabis rookt. De directeur van je bedrijf die zonder een lijn pepmiddel de dag niet kan beginnen of je vriend die ongemerkt honderden euro’s per week vergokt via internet. De serie over verslaving is niet bedoeld om je te vertellen of je wel of niet verslaafd bent.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

In dit blog ga ik het hebben over cannabis. De makkelijkste voor mij om over te schrijven want dit was mijn ‘drug of choice’. Hoe raak je verslaafd aan cannabis? Is het echt zo onschuldig als sommigen pretenderen? En wat doet het met je lichaam?

Wat is cannabis?

Wanneer iemand cannabis zegt, denk je al snel aan wiet. Maar cannabis is een verzamelnaam voor de middelen die van de cannabisplant afkomen. Dit zijn zowel wiet als hasj. De middelen worden voornamelijk gerookt maar de populariteit onder ‘edibles’ neemt sterk toe. Hasj is de hars die van de plant komt en wiet zijn de toppen van de plant zelf. De THC die de plant produceert is de werkende stof waar je een zogenoemde ‘high’ van krijgt. Wanneer je een cannabisplant aanraakt blijft er een plakkerige substantie op je vingers plakken, de THC. Vrouwelijke cannabisplanten bevatten aanzienlijk meer THC dan de mannelijke plant.

cannabis roken

Diverse soorten cannabis

Verschillende soorten planten geven een verschillend soort ‘high’. Er zijn zogenoemde uppers en downers die weer in verschillende mate van sterkte worden gekweekt. Cannabis, of marihuana, is een miljardenindustrie die in steeds meer landen gedoogd of gelegaliseerd wordt. Cannabis wordt niet alleen voor recreatie gebruikt. In veel landen wordt het gebruikt als pijnbestrijding bij ernstige aandoeningen zoals MS of kanker. Het THC gehalte in deze mediwiet ligt veel lager dan de wiet die je bij een coffeeshop koopt en is beter gedoseerd. Alleen met een verwijzing van je arts krijg je dit vergoed van je verzekering.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Cannabis roken

Zoals hierboven geschreven wordt cannabis over het algemeen gerookt. Vaak gebeurt dit in combinatie met tabak zodat het beter te roken is. Ontzettend slecht voor je longen. We zijn allemaal wel bekend met de effecten op je longen van het roken van nicotine. Cannabis doet daar een schep bovenop. Door de verbranding komt er 2 tot 3 keer extra teer vrij. Een joint wordt gedraaid met een open tip waardoor de rook ook niet gefilterd wordt zoals bij een filtersigaret. Wanneer je de schade wil beperken is het verstandiger cannabis te gebruiken via een vapor of het te eten. Dit kan bijvoorbeeld via spacecake of hasjbrownies. Maar let wel, weet wat je eet. Vraag hoeveel cannabis er in de edible is gestopt zodat je weet wat je kunt verwachten.

Cannabis zou stress verlagend zijn

Wanneer je met mate cannabis gebruikt kan het op dat moment stress verlagend werken. Eén keer in de zoveel tijd cannabis gebruiken heeft vaak hetzelfde ontspannende effect als alcohol. De uitwerking van het middel is anders maar over het algemeen raak je niet direct verslaafd na eenmalig gebruik van cannabis. Echter, wanneer je veel last hebt van stressklachten is het goed mogelijk dat je binnen korte tijd geestelijk afhankelijk raakt. Je ervaart in het begin zoveel lichamelijke rust dat je snel verslaafd kunt raken. Na een korte periode krijg je niet meer het effect wat je in het begin van je gebruik had en je hebt steeds meer cannabis nodig om je ontspannen te voelen. Uiteindelijk word je er ook niet meer rustig van en zit je vast in een cannabisverslaving.

edibles cannabis

Effecten op je mentale gezondheid

Cannabis is niet zo onschuldig als verteld wordt. Zelf heb ik ADHD en het is bekend dat mensen met een aandachtstoornis meer verslavingsgevoelig zijn dan personen zonder die stoornis. Onderzoek wijst ook uit dat het misbruiken van cannabis grote invloed heeft op je emoties en psychische gezondheid. Langdurige gebruikers ervaren minder positieve en negatieve gevoelens. Wanneer je gevoelig bent voor psychoses kan cannabis dit zelfs versterken of een psychose veroorzaken. Angstklachten, slapeloosheid, oververmoeidheid en paranoïde gedachten zijn de meest genoemde geestelijke klachten van langdurige cannabisgebruikers. Klinkt wat tegenstrijdig want van cannabis word je toch juist moe? In de theorie klopt dit, echter wanneer je verslaafd bent maak je je vaak meer zorgen om je gezondheid.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Depressie

Langdurig gebruik van cannabis kan een depressie versterken of in sommige gevallen zelfs veroorzaken. Cannabis versterkt hoe je je voelt en kan leiden tot overmatig piekeren. Vooral wanneer je je bewust bent dat je vast zit in een verslaving waar je zelf niet uit komt. Dit veroorzaakt nog meer stress en spanningen. Wanneer je medicatie slikt tegen je depressie en dit combineert met wiet kan dit zelfs gevaarlijk zijn. De medicijnen werken vaak op dezelfde neurotransmitters als de THC en kan hierdoor je depressie versterken. In het ergste geval kun je levensbedreigende hartritmestoornissen ontwikkelen.

stressvrij cannabis

Stoppen doe je niet alleen.

Wanneer je wil stoppen met het gebruik van cannabis is het belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Stoppen met welk middel dan ook kan daarnaast een hoop stress geven voordat het vermindert. Een professionele coach kan jou helpen beter om te gaan met deze spanningsklachten. Dat je de stap wil maken een leven te leiden zonder middel- of gedragsafhankelijkheid is al benoemingswaardig. Een bewustwording dat dit niet de rest van je leven kan zijn. Blijf in het begin vooral met regelmaat bewegen. Ook hier kan je coach je helpen door middel van wandelcoaching.

De eerste twee weken kun je lichamelijke ontwenning ervaren. Door veel water te drinken en gezond te eten zal dit sneller voorbij gaan. Weet dat dit erbij hoort en het ook dit weer over gaat. Een leven zonder verslaving en nieuwe levenskracht zal jou het leven geven die jij verdient.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven