De werkdruk lijkt met de dag te groeien en wanneer je dit niet bij kan benen zit je binnen de kortste keren, volledig uitgeput, ziek thuis. Vooral in een tijd waarin het bedrijfsleven steeds sneller lijkt te gaan draaien is het belangrijk om, als werkgever, oog te houden voor de mentale gezondheid van je werknemers. ‘Voorkomen is beter dan genezen’, een door Liberi breed gesteunde uitspraak, is een belangrijke factor als we spreken over burn-outontwikkeling op de werkvloer. Wanneer je werknemer zich voor langere periode ziekmeldt mis je niet alleen mankracht, vaak moet je een dure tijdelijke kracht inhuren om de werkzaamheden over te nemen. Dit terwijl je de zieke werknemer ook (deels) moet blijven betalen. Als je actief werkt aan burn-outpreventie, verlaag je de kans op zieke werknemers.
Burn-out in het bedrijfsleven
Burn-outpreventie voorkomt uitval
Tips om langdurig verzuim te voorkomen
Burn-outpreventie en overige pakketten Liberi
Een burn-out kan door stress in je privéleven veroorzaakt worden, maar toch wordt het een beroepsziekte genoemd. Stress en burn-outklachten volgen griep en verkoudheden op de voet als we spreken over ziekteverzuim. Van lichamelijk klachten, zoals een influenza infectie, herstel je over het algemeen binnen een paar weken volledig. Na een aantal dagen voel je je meestal goed genoeg om weer te gaan werken. Wanneer je emotioneel uitgeput bent ligt dit anders. Sommige personen blijven maar een maand thuis, maar over het algemeen blijft iemand maanden thuis voordat er weer voorzichtig aan re-integratie wordt gedacht. In 2020 had ongeveer 15,7 procent van alle werknemers te maken met burn-out klachten. Een schrikbarend hoog percentage. Hierom is het tijd voor verandering en meer aandacht te hebben voor burn-outpreventie op de werkvloer.
Uit onderzoek is gebleken dat proactief werken aan burn-outpreventie er een lager risico is om een burn-out te ontwikkelen. De personen die meededen met dit onderzoek en bij aanvang al enige klachten vertoonden die op een burn-out leken, hadden meer moeite een daadwerkelijke burn-out te voorkomen. Dit toont aan dat het hebben van een structureel preventieprogramma werkelijk effect heeft al voordat de symptomen zich aandienen. Wat ook niet onbelangrijk is om te melden: Als werkgever ben je volgens de Arbowet verplicht je werknemers te beschermen tegen overbelasting op de werkvloer. Hier valt ook het ontwikkelen van een burn-out onder.
Het is prachtig weer. Je besluit je skeelers uit de kast te halen en een flink stuk te skeeleren om tegelijkertijd te genieten van alles wat de natuur je brengt. Voordat je vertrekt doe je een helm op en doe je pols- en kniebeschermers om. Je doet dit al een tijdje waardoor je er niet vanuit gaat dat je zal vallen. Toch zorg je dat je beschermd bent zodat je niks breekt indien je wel ergens over struikelt. Een simpel voorbeeld van preventie waar we niet bij na hoeven te denken. Waarom wordt burn-outpreventie dan niet op hetzelfde gemak ingezet op de werkvloer? Het is in het eerder genoemde onderzoek niet alleen aangetoond dat ziekteverzuim door burn-out drastisch vermindert, de implementatie van een dergelijk preventieprogramma is vele malen goedkoper dan zieke werknemers financieel onderhouden.
Er zijn een aantal factoren die er gezamenlijk voor kunnen zorgen dat je vanuit je werkveld in een burn-out terecht komt. Een slechte werksfeer, hoge werkdruk, disbalans tussen werk en privé, het ontbreken van autonomie en het niet krijgen van waardering voor je werk zijn voorbeelden hiervan. Wanneer je gaat werken aan burn-outpreventie let je op de wisselwerking tussen werknemer en wekgever, richt je je op positief leiderschap en zorg je voor een gezond werkklimaat. Wat zijn de belangrijkste aspecten om een burn-out op de werkvloer te voorkomen?
Hoe eerder de signalen worden herkent, hoe eerder een aankomende burn-out wordt opgemerkt. Zorg dat iedereen in het bedrijf goed is voorgelicht over de symptomen van overbelasting en zorg er daarnaast voor dat er een aanspreekpunt is in de organisatie waar iemand terecht kan met het vermoeden van een burn-out.
Soms kan het niet anders, maar als het niet noodzakelijk is probeer zakelijke communicatie binnen werktijden te houden. Eén groot pijnpunt van werknemers is het verplicht bereikbaar moeten blijven buiten werktijd. Dit geeft niet alleen veel stress, het zorgt ervoor dat je thuis nooit helemaal ontspannen zit omdat er altijd nog een signaal kan komen dat er gewerkt moet worden. Je bent als werknemer veel efficiënter als je thuis je werk even helemaal los kan laten.
Zijn alle taken evenredig en naar kennis verdeeld? Indien je opmerkt dat de werkzaamheden binnen een team spaak loopt, maak het bespreekbaar. Betrek het team erbij en vraag wat volgens hen een oplossing zou kunnen zijn.
Wij zouden Liberi niet zijn als we niet hadden gedacht aan burn-outpreventie op de werkvloer. Om werkgevers en werknemers te ondersteunen in het tijdig signaleren van overbelasting en een burn-out te voorkomen, bieden wij een aantal pakketten aan die ziekteverzuim kunnen voorkomen. De pakketten variëren van intensiteit en het aantal sessies.
Houd je bedrijf vitaal door je werknemers goede burn-outpreventie aan te bieden. In 4 sessies leer je hoe je het werkplezier en vitaliteit binnen je team vergroot. De beste manier om een burn-out op de werkvloer te voorkomen.
Wanneer je vroegtijdig stressklachten kunt signaleren, kun je een eventuele burn-out tien stappen voor zijn. Zodra je de 8 sessies van dit traject hebt voltooid, weet je waar je op moet letten om preventief te kunnen handelen. Een perfect traject om mee te nemen in de burn-outpreventie van je bedrijf.
Een burn-out is niet altijd te voorkomen. Zodra overbelasting een feit is, is het belangrijk snel te handelen. Je kiest voor het curatief pakket indien er sprake is van dreigende of gedeeltelijke uitval. Met 12 sessies leer je de weerbaarheid te vergroten. Met een plan van aanpak op maat voorkom je verdere uitval.
Dit pakket zet je in indien er sprake is van volledige uitval door een burn-out, of wanneer het re-integratietraject vastloopt. Het is een intensief traject van 12 sessie waar de focus ligt op herstel en het tegengaan van verdere achteruitgang. In het beginsel zal er volledige focus liggen op het terugpakken van de stabiliteit en gekeken worden naar andere klachten zoals angsten of depressie. In een later stadium richten we ons op een preventieplan om terugval te voorkomen.
Voor meer informatie over deze pakketten, of indien je liever kiest voor een ander persoonlijk traject met een professionele coach, neem contact met ons op.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606