Zoeken

Zoeken sluiten

Een burn-out tijdens de zwangerschap: Een stille strijd

dinsdag 2 januari 2024

Een zwangerschap is een prachtige en een veel veranderende periode in het leven van een vrouw. Over het algemeen brengt het blijheid en vreugde, verwachtingen en een diepgaande verbinding met het nieuwe leven dat in je groeit. Toch kan het voorkomen dat de vreugde en blijheid overschaduwd wordt door het risico op een burn-out. Een burn-out tijdens een zwangerschap wordt nog weleens onderschat en weggezet als klachten die bij een zwangerschap zouden horen. In dit blog gaan we dieper in op dit onderwerp. We bespreken de mogelijke oorzaken en symptomen van een burn-out in je zwangerschap, en geven je een aantal belangrijke tips om deze stille strijd te doorbreken.

Een burn-out tijdens de zwangerschap is extreem vermoeiend.

De oorzaken van een burn-out tijdens de zwangerschap

Je zou denken dat een burn-out in de zwangerschap om dezelfde redenen ontstaat als buiten een zwangerschap om. Niets is minder waar. Natuurlijk is het mogelijk een burn-out te ontwikkelen in de zwangerschap die niet gerelateerd is aan het nieuwe leven in je buik, zoals enkel en alleen door werkdruk, maar in de situatie die wij bespreken voegen we nog drie belangrijke factoren toe.

Hormonale veranderingen

Vanaf het moment dat je zwanger bent verandert er veel in je lichaam. Een belangrijk onderdeel hiervan is het veranderen van je hormoonhuishouding. Dit merk je in het eerste trimester doordat je bijvoorbeeld erg misselijk bent. Wat vaak vergeten wordt is de verandering in je emotionele welzijn. Je hormonen veranderen dusdanig drastisch dat het emotionele stress kan veroorzaken. Hierdoor ben je een stuk kwetsbaarder om in een burn-out terecht te komen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Veranderingen in levensstijl

Het is niet voor niets dat je 9 maanden zwanger bent. Niet alleen zodat de baby alle tijd krijgt om te groeien en kan overleven na de bevalling, maar ook voor jou als moeder heb je die tijd meer dan nodig om te wennen aan het nieuwe leven wat je gaat krijgen. Het kan zijn dat je werksituatie gaat veranderen, je zal andere keuzes moeten maken omtrent je financiën en ook je sociale relaties krijgen een andere invulling. Ook dit kan allemaal bijdragen aan het ontwikkelen van een burn-out.

Sociale druk

Een belangrijke factor die absoluut niet vergeten mag worden, maar ook vaak onderschat wordt: sociale druk. Als je de tabloids moet geloven zou je tijdens je zwangerschap moeten zweven op een roze wolk van babykleertjes en zou je van binnen en buiten moeten stralen. Als jij dit niet ervaart in je zwangerschap, en dit komt veel vaker voor dan dat het benoemd wordt, kun je aan jezelf gaan twijfelen of je het wel goed doet. Je zelfvertrouwen komt onder druk te staan.

Symptomen van een burn-out tijdens de zwangerschap

De symptomen van een burn-out tijdens de zwangerschap lijken in grote lijnen op iedere andere burn-out. Ze kunnen echter wel als heftiger worden ervaren doordat je hormoonhuishouding is veranderd.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Extreme vermoeidheid

Een van de meest aanwezige symptomen van een burn-out tijdens de zwangerschap is aanhoudende vermoeidheid die niet over gaat na voldoende rust. En dan te weten dat de meeste vrouwen zich tijdens een zwangerschap al extra vermoeid voelen. Tijdens een burn-out spreken we van extreme vermoeidheid. Dusdanig dat uit bed komen al een opdracht op zich is.

Extreme vermoeidheid is een van de eerste signalen van een burn-out tijdens de zwangerschap.

Emotionele uitputting

Tijdens je zwangerschap vliegen je emoties alle kanten op. Het ene moment zit je te lachen en een seconde daarop kun je in huilen uitbarsten. Wanneer je daarbovenop merkt dat je emotioneel uitgeput bent, extreem prikkelbaar, last hebt van angsten en verdriet de overhand neemt, kan dit een teken zijn van een burn-out.

Fysieke klachten

De meeste zijn wel bekend met de ‘standaard’ zwangerschapskwaaltjes die zich per week afwisselen met weer een nieuw kwaaltje. Tijdens een burn-out kunnen daar zeer duidelijke klachten bij komen. Van extreme hoofdpijn, spierpijn door je gehele lichaam of ernstige maagklachten. Deze worden veroorzaakt door de intense stress die rondwaart in je lichaam. Indien je je klachten niet vertrouwt is het belangrijk contact op te nemen met je verloskundige.

Zelfzorg aanpak voor vrouwen met een burn-out tijdens de zwangerschap

Zelfzorg is in het algemeen iets wat bovenaan hoort te staan in je leven. Tijdens je zwangerschap is dit nog net iets belangrijker, vooral als je ook met een burn-out te maken hebt.

Erkenning en acceptatie

Zodra die burn-out tijdens je zwangerschap een feit is, is het belangrijk dit ook te erkennen en te accepteren. Het is oké om hulp in te schakelen en er is geen handboek hoe jij je zou moeten voelen in je zwangerschap. Dit is de eerste belangrijke stap in het herstel van je burn-out.

Communiceer met partner en zorgverleners

Blijf praten over je klachten. Probeer zo veel mogelijk te communiceren met je partner of, indien dit niet in de mogelijkheid ligt, met je zorgverlener zoals je verloskundige. Een goed vangnet is zeer belangrijk in deze periode.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Stel realistische doelen

Er komt nogal wat op je af als je zwanger bent en nu daar een burn-out bij komt kijken is het belangrijk realistische doelen te stellen. Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook op professioneel vlak. Doe een stap terug als je het fysiek of mentaal niet redt. Wees eerlijk naar jezelf wat je wel en niet aankan.

Maak van zelfzorg je prioriteit

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar je zelfzorg hoort je hoogste prioriteit te zijn. Vooral met een burn-out tijdens je zwangerschap. Neem hier dan ook echt de tijd voor. Maak geregeld een wandeling, geniet van een rustgevend bad of ga simpelweg even op bed liggen om jezelf de rust te gunnen die je nu heel hard nodig hebt.

Zwemmen is een goede vorm van zelfzorg wanneer je een burn-out hebt in je zwangerschap.

Hulp van een coach

Voordat je direct hulp inschakelt van een professionele coach, is het eerst van belang je klachten te bespreken met je verloskundige of gynaecoloog. Je kan namelijk een burn-out hebben, maar er bestaat ook nog zoiets als een zwangerschapsdepressie. In grote lijnen lijken de twee aandoeningen op elkaar, maar ze vergen beide een andere behandelaanpak. Zodra je je klachten hebt besproken, zal je behandelaar je adviseren hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een professionele coach. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om, vooral in deze situatie, tijdig hulp in te schakelen. Dit is niet alleen van belang voor jouw mentale welzijn als aanstaande moeder, maar dit is ook cruciaal voor de hechting met de baby zodra deze geboren is.

Wil je weten wat Liberi voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Veelgestelde vragen

Je zou denken dat een burn-out in de zwangerschap om dezelfde redenen ontstaat als buiten een zwangerschap om. Niets is minder waar. Natuurlijk is het mogelijk een burn-out te ontwikkelen in de zwangerschap die niet gerelateerd is aan het nieuwe leven in je buik, zoals enkel en alleen door werkdruk, maar in de situatie die wij bespreken voegen we nog drie belangrijke factoren toe. Hormonale veranderingen Vanaf het moment dat je zwanger bent verandert er veel in je lichaam. Een belangrijk onderdeel hiervan is het veranderen van je hormoonhuishouding. Dit merk je in het eerste trimester doordat je bijvoorbeeld erg misselijk bent. Wat vaak vergeten wordt is de verandering in je emotionele welzijn. Je hormonen veranderen dusdanig drastisch dat het emotionele stress kan veroorzaken. Hierdoor ben je een stuk kwetsbaarder om in een burn-out terecht te komen. Veranderingen in levensstijl Het is niet voor niets dat je 9 maanden zwanger bent. Niet alleen zodat de baby alle tijd krijgt om te groeien en kan overleven na de bevalling, maar ook voor jou als moeder heb je die tijd meer dan nodig om te wennen aan het nieuwe leven wat je gaat krijgen. Het kan zijn dat je werksituatie gaat veranderen, je zal andere keuzes moeten maken omtrent je financiën en ook je sociale relaties krijgen een andere invulling. Ook dit kan allemaal bijdragen aan het ontwikkelen van een burn-out.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven