Zoeken

Zoeken sluiten

Burn-out HR

vrijdag 15 maart 2019

Burn-out is voor HR een groeiend probleem

Burn-out en HR is de uitdaging van dit moment. De cijfers in het onlangs verschenen rapport “Arbobalans 2018” van TNO liegen er niet om.  Burn-out is geen hype, maar een steeds groter wordend probleem. De burn-out klachten onder werknemers zijn fors gestegen van 11% in 2007 naar 16% in 2017.  Gebrek aan autonomie en hoge werk- druk/eisen worden in dit rapport genoemd als de voornaamste boosdoeners in het veroorzaken van overspannenheid en burn-out. Maar liefst een kwart van alle verzuimdagen betreft overspannenheid of burn-out.

Andere bronnen (CBS en ArboNed) bevestigen dit beeld. Jaarlijks meldt ongeveer 1 op de 7 werknemers zich ziek door een stress klachten. Leidt dit tot een burn-out dan zit een medewerker gemiddeld 242 dagen thuis. De kosten van burn-out worden geschat op zo’n 1,8 miljard euro! Het moge inmiddels duidelijk zijn: overspannenheid en burn-out staan met stip bovenaan het lijstje beroepsziekten in Nederland.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

burn-out-HR-coachWerk aan de winkel voor HR

Zowel werkgevers als werknemers zien werkstress en de balans tussen werk en privé als dé grootste gezondheidsrisico’s, zo blijkt uit het onderzoek van CZ. Er is dus werk aan de winkel voor HR! Wat doe je als een medewerker met stress gerelateerde klachten of een burn-out ziek thuis zit? En – misschien nog wel belangrijker – welke preventieve maatregelen kun je nemen?

Het zijn vooral de bevlogen, loyale en hard werkende medewerkers, die uitvallen met stress gerelateerde klachten en/of een burn-out. Deze medewerkers met een zeer groot hart voor de zaak, wiens inzet node gemist kan worden. Kortom, de medewerkers die het verschil maken. De karakter eigenschappen, die deze medewerkers tot zo’n parel maken voor de organisatie. Zijn ook hun valkuilen. Eigenschappen als perfectionisme, loyaliteit, lastig grenzen kunnen stellen en doorzettingsvermogen maken dat deze medewerkers doorgaan tot ze er (bijna letterlijk) bij neervallen. Hierdoor zijn juist die medewerkers dan vaak voor lange tijd uit de roulatie.

De standaard aanpak

De meeste van deze medewerkers komen in eerste instantie met hun klachten terecht bij de huisarts. Mogelijk wordt de medewerker doorverwezen naar een GGZ praktijkondersteuner. Daarnaast worden ze gezien door de Arbo- of bedrijfsarts. Veelal wordt er – naast het (kortdurend) nemen van rust – geadviseerd om een (online) training als mindfulness en cognitieve gedragstherapie te volgen. In sommige gevallen kun je de medewerker doorverwijzen voor psychologische ondersteuning.

De medewerker zit vaak lange tijd ziek thuis. Is nagenoeg volledig uit beeld bij de organisatie. Daarnaast lijkt de leidinggevende en/of HR-verantwoordelijke niet of nauwelijks betrokken in het herstelproces. Deze betrokkenheid wordt zo mogelijk nog verder belemmerd door de huidige AVG. Deze maakt het – wettelijk gezien – bijna onmogelijk om te vragen naar het wel en wee van de zieke medewerker.

Houd als HR de regie

Hoe kun je nu als HR verantwoordelijke ervoor zorgen, dat deze medewerker(s) niet alleen zo snel mogelijk maar ook op een verantwoorde manier duurzaam re-integreren?

Zorg ervoor dat je betrokken blijft bij de medewerker en zijn of haar herstelproces. Investeer daarnaast in geïntegreerde en gespecialiseerde coaching door een burn-out deskundige voor het (bewezen) beste resultaat. Door de jaren heen heb ik als coach en HR verantwoordelijke zelf mogen ervaren hoe deze elementen bijdragen aan het (duurzame) herstel van medewerkers.  Door de betrokkenheid van de  organisatie voelt de zieke medewerker zich gezien en gesteund in zijn of haar herstelproces. Omdat de lijnen tussen de verschillende betrokken partijen kort zijn (bedrijfsarts, leidinggevende, coach en HR) kan er snel geschakeld worden. Hierdoor kan er waar nodig bijgestuurd worden tijdens het re-integratieproces.  Juist tijdens de re-integratie is begeleiding van een burn-out coach belangrijk om ervoor te zorgen dat het geleerde geborgd wordt binnen de dagelijkse werkomgeving. Alleen dan bereik je een duurzaam herstel.

Voorkomen is beter dan genezen

Als HR-verantwoordelijke heb je ook een belangrijke rol in het herkennen van stress en burn-out klachten. Door alert te zijn en stress gerelateerde of burn-out klachten vroegtijdig te signaleren en aan te pakken, kun je veel (verzuim-)leed voorkomen. Organiseer daarom workshops voor leidinggevenden over stress. Hierin wordt uitgelegd wat stress inhoudt en waaraan stress bij medewerkers herkend kan worden. Creëer een klimaat waarin stress bespreekbaar is.  Zet stresspreventie in het kader van Duurzame Inzetbaarheid of Werkgeluk hoog op de (strategische) HR agenda. Maak meetbaar/voorspelbaar wat het de organisatie oplevert als mensen gezond hun werk kunnen doen. Laat je hierin ondersteunen door een deskundige organisatie (zoals Liberi Coaching) op het gebied van stress en burn-out preventie en begeleiding. Het is de investering meer dan waard!

burn-out-HR-coaching

Deskundige begeleiding bij stress en burn-out

Liberi verzorgt burn-out begeleidingstrajecten in de natuur. Hierbij staat een integrale aanpak volgens het Liberi Fasenplan centraal. In deze aanpak is bewegen in de natuur (waarvan het positieve effect wetenschappelijk is vastgesteld) gecombineerd met ontspannings- (mindfulness) oefeningen en zowel cognitieve als lichaamsgerichte oefeningen. De coaches zijn allemaal deskundig op het gebied van burn-out. Daarnaast hebben ze vaak ook zelf ervaring met burn-out of stress gerelateerde klachten. De coach begeleidt de medewerker en schakelt met bedrijfsarts en leidinggevende en/of HR om de re-integratie optimaal te laten verlopen. Daarnaast biedt Liberi ook workshops voor HR en leidinggevenden op het gebied van stress en burn-out preventie.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Het voordeel voor HR

Het grote voordeel van het inschakelen van en investeren in deskundige begeleiding is, dat je als HR-verantwoordelijke (of leidinggevende) nauw betrokken blijft bij het herstelproces en de re-integratie van jouw medewerker. De korte lijnen maken – indien nodig- snel schakelen mogelijk tussen de verschillende partijen met één gezamenlijk doel voor ogen: optimaal en duurzaam herstel van de medewerker. Als HR-verantwoordelijke én als coach heb ik aan den lijve de positieve effecten van burn-out coaching gezien. Ik kan het dan ook van harte aanbevelen!

Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar de mogelijkheden of meer informatie willen, neem dan gerust contact met me op.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven