Zoeken

Zoeken sluiten

Burn-out ervaringen

woensdag 1 juli 2020

Burn-out ervaringen kunnen voor iedereen verschillend zijn. Desalniettemin is er altijd één overeenkomst: de ervaringen zijn nooit prettig. Het is niet voor niets dat je na een burn-out als persoon vaak veranderd bent. Wanneer je van je burn-out hersteld bent, zul je deze ervaringen op positieve wijze kunnen gebruiken. Dit zijn dan ook wezenlijk andere ervaringen dan wanneer je er middenin zit. Achteraf kun je jouw ervaringen namelijk gebruiken om in de toekomst gezond en gelukkig te blijven. Je hebt ervaren hoe het is om worstelen. Om een strijd te leveren die – zeker in het begin – misschien wel uitzichtloos leek. Daarom weten mensen die een burn-out hebben overwonnen doorgaans heel goed wat zij willen en vooral wat zij niet willen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Burn-out ervaringen

Je burn-out ervaringen zijn tijdens je burn-out natuurlijk allesbehalve positief. Elke burn-out is verschillend. Niet iedereen ervaart dezelfde klachten en niet iedereen heeft dezelfde ervaringen. In deze blog richt ik mij niet zozeer op de symptomen van een burn-out. Ik wil het echt hebben over de ervaringen van mensen. Op onze site kun je ervaringsverhalen lezen. Hoe hebben mensen hun burn-out beleefd? Deze ervaringen richten zich met name op de coaching en hoe dit hen heeft geholpen. Uiteindelijk is elk voorbeeld van iemand die een burn-out heeft overwonnen een voorbeeld van een succesverhaal. Meestal is dit wel een succesverhaal met een lange, zware weg daaraan voorafgaand. Het is goed om aandacht te besteden aan de ervaringen van mensen. Dit kan helpen bij het beter begrijpen van een burn-out.

Burn-out ervaringen

De burn-out ervaringen die je niet altijd hoort

Wie een burn-out heeft gehad, weet dat het iets is dat vrijwel alle facetten van je leven raakt. Met een burn-out ben je namelijk mentaal en fysiek uitgeput. Tot niets meer komen is één van de bekendste burn-out verschijnselen. Maar al die dingen waar je last van kunt hebben: wat betekenen die nu voor je dagelijkse leven? Dit zijn enkele veel voorkomende burn-out ervaringen die je niet altijd hoort.

Je komt erachter wie je echte vrienden zijn

Eén van de burn-out ervaringen die bijna iedereen herkent, is dat je er tijdens een burn-out achter komt wie je echte vrienden zijn. Voor de een is dit een prettige ervaring. Sommige mensen ervaren zeer goede en brede steun uit hun omgeving. Die steun is belangrijk, want dit kan je herstel versnellen. Voor anderen is het echter een schokkende ervaring. Soms horen wij dat vrienden allemaal klaarstonden om te helpen. Wij horen echter ook geregeld dat mensen die als vrienden werden beschouwd ineens niets meer van zich lieten horen.

Dat is pijnlijk. Want juist op zware momenten heb je de steun van vrienden nodig. Wij hebben als eens een blog geschreven over hoe anderen last kunnen hebben van jouw stress. Sommige mensen kunnen moeilijk omgaan met vrienden die problemen ervaren. Probeer open te zijn en hen bij jouw burn-out te betrekken. Wanneer zij je begrijpen, zullen zij er beter mee om kunnen gaan. Dat neemt niet weg dat bij veel burn-out ervaringen mensen er achter kunnen komen dat sommige vrienden toch niet zo hecht bleken als gedacht.

Wie zijn je echte vrienden

“Ik kom hier nooit meer uit”

Een burn-out is meer dan “slechts” zware stress. Het kan je overweldigen. Zo zeer zelfs dat je het gevoel kunt krijgen er nooit meer uit te komen. Geen uitweg zien in je situatie is een ervaring die wij van veel mensen te horen krijgen. Een burn-out kan echt voelen alsof je leven in één keer helemaal instort. Je komt er echter wel uit. Zeker met de juiste hulp van een burn-out coach kun jij je burn-out verslaan. Het voelt misschien onmogelijk wanneer jij je op je dieptepunt bevindt. Maar je komt er echt overheen. Je hebt echter wel tijd nodig.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Een gevoel van schuld of zwakte

“Ik heb dit aan mijzelf te danken”, “ik ben zwak”, “wat moeten anderen wel niet van mij denken?”, “ik heb dit zelf veroorzaakt”. Heel veel mensen met een burn-out hebben deze of vergelijkbare gevoelens. In veel burn-out ervaringen horen wij terug dat mensen zich schuldig voelen, of zelfs zwak. Hier is absoluut geen reden toe. Als je het mij vraagt zijn er maar twee dingen waar iemand met een burn-out zich eventueel schuldig over kan voelen: bewust doorgaan terwijl je al aanvoelde dat het fout zou gaan, of te laat hulp zoeken terwijl je wist dat dit nodig was. Maar zelfs dan verdien je begrip en compassie. Een burn-out is bovendien nooit een teken van zwakte. Het kan iedereen overkomen. Iedereen heeft namelijk grenzen. Wanneer deze langdurig overschreden worden, ligt een burn-out voor iedereen op de loer.

opzoek naar geluk

Je gaat op zoek naar wat geluk echt is

Er wordt onterecht wel eens gedacht dat mensen met een burn-out ongelukkig zijn. Natuurlijk voel jij je tijdens je burn-out ongelukkig. Dat betekent echter niet dat jij voordat je een burn-out kreeg (bewust) ongelukkig was. Een burn-out is voor veel mensen echter wel een keerpunt. In de latere fasen van je burn-out herstel gaan veel mensen zich afvragen wat geluk voor hen nu echt betekent. Dat is ook nodig. Het feit dat je een burn-out hebt gekregen, betekent vaak dat je oude leven weer onveranderd oppakken onverstandig is. Er zullen dingen moeten veranderen.

Dit geeft je de tijd om na te denken. Je coach helpt je hierbij. Je gaat op zoek naar wat geluk echt voor jou betekent. Waar krijg je energie van? Wat maakt je echt gelukkig? Hoe wil je hier invulling aan gaan geven? Ik wens niemand een burn-out toe, maar ik geloof wel in het beste maken van elke situatie. Een burn-out geeft je – misschien noodgedwongen – de kans om hier werk van te maken.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Voorkom nare burn-out ervaringen en doe een burn-out test

Hoewel mensen achteraf vaak kunnen constateren dat zij geleerd hebben van een burn-out, is het altijd beter om een burn-out te voorkomen. Want ook dan kun je namelijk de noodzakelijke aanpassingen maken en tot bepaalde inzichten komen. Hoe eerder je erbij bent, hoe sneller je kunt herstellen. Jouw coach helpt je niet alleen met herstel, maar ook met preventie. Wat ga je doen om herhaling in de toekomst te voorkomen? Maak jij je zorgen om je stress? Maak onze burn-out test. Deze is geheel gratis en wetenschappelijk onderbouwd. Hij zorgt voor een betrouwbare, objectieve indicatie van hoe het met jouw stressniveau gesteld is. Mocht je aan de hand van de uitkomst een afspraak willen maken met een burn-out coach bij jou in de buurt, dan staan wij voor je klaar.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven