Zoeken

Zoeken sluiten

Wordt een burn-out coach door de verzekering vergoed?

maandag 2 maart 2020

Wordt een burn-out coach door de verzekering vergoed?

Wanneer je te kampen hebt met een burn-out, zul je in de regel behoefte hebben aan deskundige hulp. Een burn-out verdwijnt namelijk meestal niet vanzelf. Dat is een belangrijk verschil tussen een burn-out en overspannen zijn. Om te herstellen van je burn-out kun je aan de slag gaan met een burn-out coach. Wordt een burn-out coach door de verzekering vergoed? Dat is een vraag waar je van te voren waarschijnlijk een antwoord op wilt. Begrijpelijk, want je weet van tevoren niet hoe lang je coachingstraject zal duren (hoewel wij vier overzichtelijke pakketten aanbieden), welke kosten hieraan verbonden zijn en of deze kosten voor je eigen rekening komen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wordt een burn-out coach door de verzekering vergoed? Nog niet

In deze blog ga ik in op de mogelijkheden om je coaching vergoed te krijgen. Om de prangende vraag – wordt een burn-out coach door de verzekering vergoed? – te beantwoorden: dit is nog niet het geval. Wanhoop echter niet, want dit betekent zeker niet direct dat de kosten voor je behandeling voor je eigen rekening zullen komen.

verzekering burn-out coach

Dat een burn-out coach niet door de verzekering vergoed wordt, komt misschien vreemd over. Ik kan het alleen maar met je eens zijn. Een burn-out is een groot maatschappelijk probleem. Zeker onder werkenden. Een burn-out is nu al de voornaamste reden van langdurig ziekteverzuim onder werknemers, maar dit probleem gaat waarschijnlijk alleen nog maar erger worden in de toekomst.

De Arbo Unie voorspelt dat in 2030 maar liefst 1 op de 4 werknemers met een burn-out te kampen zal krijgen. Kun jij het je voorstellen dat in een bedrijf met 100 werknemers er 25 langdurig ziek thuis zitten? Die kant bewegen wij wel op. Waarom wordt een burn-out coach dan niet door de verzekering vergoed? Het inschakelen van een burn-out coach is de meest gangbare vorm van behandeling en een psycholoog (vergelijkbaar met een burn-out coach, maar niet hetzelfde) wordt vaak wel vergoed.

Waarom een burn-out coach nog niet door de verzekering vergoed wordt

Ik zeg bewust dat een burn-out coach nog niet door de verzekering vergoed wordt. Mogelijk komt hier in de toekomst verandering in. Hoe meer mensen met een burn-out geholpen kunnen worden, des te beter. Ook de maatschappij profiteert hiervan, want een burn-out kost werkgevers jaarlijks ontzettend veel geld. Bovendien kan tijdige hulp wellicht zelfs een burn-out voorkomen.

Veel mensen vragen zich dus terecht af: waarom wordt een burn-out coach niet door de verzekering vergoed? Dit heeft te maken met het feit dat het fenomeen burn-out nog niet is opgenomen in DSM-5. DSM-5 staat voor “Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders”. Het is een boek van de American Psychiatric Association en is leidend in de classificatie van geestelijke aandoeningen en ziekten. De laatste update van het boek heeft in 2013 plaatsgevonden. Mogelijk dat de burn-out bij een volgende update wel wordt opgenomen. Dat zou betekenen dat vergoeding van een behandeling wellicht wel (deels) vergoed gaat worden door verzekeraars.

Verzekeraars nog niet gewend aan de werkwijze

Een andere reden waarom er van vergoeding nog geen sprake is, is omdat Liberi zijn coaches breed opleidt en inzet. Jouw coach is voor jou altijd beschikbaar voor hulp en bij vragen. Onze coaching werken niet met een uurtarief en onze innovatieve behandelmethode die snel resultaat biedt, wordt nog niet door verzekeraars ondersteund.

Is een burn-out dan geen erkende aandoening?

Dat de burn-out niet opgenomen is in DSM-5, betekent niet dat het geen erkende aandoening is. Toch kan het zo zijn dat dit bij mensen voor twijfel zorgt. Is een burn-out of een burn-out coach dan een modeverschijnsel? Dit vragen mensen zich wel eens af.

Dit is het niet. Een burn-out is net zo echt als elke andere psychische aandoening. Het is ook niet zo dat het iets is van de afgelopen jaren: het bestaat al heel lang. Alleen: onze kennis van burn-outs was lange tijd relatief beperkt De laatste decennia en de laatste jaren worden pas echt grote stappen gemaakt op het gebied van diagnose, behandeling en algeheel begrip van wat een burn-out precies is en welke symptomen hierbij horen.

Wat zijn mijn mogelijkheden tot vergoeding?

De vraag “wordt een burn-out coach door de verzekering vergoed” is nu denk ik duidelijk beantwoord. Dat betekent echter niet dat je geen vergoeding kunt krijgen. Vergoeding is in veel gevallen namelijk wel mogelijk.

vergoeding werkgever burn-out

Vergoeding door de werkgever

Zoals de algehele kennis van wat een burn-out is de afgelopen jaren is toegenomen, erkennen ook steeds meer werkgevers het probleem. Een burn-out door werkstress is voor veel werkgevers een zeer groot probleem. Zij erkennen dit probleem en weten ook dat een werknemer met een burn-out hen veel geld kan kosten. De kosten van een langdurig uitgevallen werknemer kunnen namelijk voor een groot deel bij de werkgever komen te liggen. Een gemiddelde burn-out kost de werkgever al snel duizenden euro’s. Vandaar dat steeds meer werknemers ervoor kiezen om een burn-out coach voor hun personeel te vergoeden. Omdat zij goed willen zorgen voor hun personeel, maar ook omdat dit uiteindelijk vaak goedkoper is, omdat de werknemer sneller terug aan het werk is.

Aftrekbaar van de belasting

Het is geen directe vergoeding, maar wanneer je meer dan 250 euro kosten maakt aan coaching, is je burn-out coach aftrekbaar van de belasting. Dit bespaart je uiteraard geld. Voor ondernemers kan coaching zelfs volledig aftrekbaar zijn van de belasting.

Vergoeding wanneer je aanvullend verzekerd bent

Burn-out coaching wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed. Wanneer je aanvullend verzekerd bent, kan het echter wel zo zijn dat de coaching (voor een deel) wordt vergoed. Dit kan ook het geval zijn wanneer je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt. Controleer dus goed je polisvoorwaarden en vraag – ook voor eventuele aftrekbaarheid van de belasting – hulp van een boekhouder of accountant indien mogelijk.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Onderzoek dus altijd de mogelijkheden

Ondanks dat een burn-out coach niet door de verzekering wordt vergoed, zijn er dus zeker mogelijkheden om (gedeeltelijk) een vergoeding te krijgen. Onderzoek dan ook altijd de mogelijkheden. Hier lees je meer over welke vergoedingen wellicht mogelijk zijn. In overleg met je werkgever is er vaak veel mogelijk. Iedereen is namelijk gebaat bij een snelle terugkeer op de werkvloer, zodat je weer fit, gezond en gelukkig aan het werk kunt gaan.

 

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven