Zoeken

Zoeken sluiten

Burn-out coach of psycholoog?

woensdag 13 november 2019

Wie problemen heeft, gaat naar een specialist. In veel gevallen is de keuze eenvoudig. Bijvoorbeeld omdat er maar een soort specialist is. Bij stress gerelateerde klachten of een burn-out vragen mensen zich nog wel eens af: ga ik naar een burn-out coach of een psycholoog? Want is dit niet min of meer hetzelfde? Nee, dat is het niet. Uiteraard hebben de vakken psycholoog en burn-out coach belangrijke raakvlakken, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Vraag jij je af of je moet kiezen tussen een burn-out coach of een psycholoog? Dan geef ik je graag meer informatie en vertel ik je waarom wij bij Liberi vinden dat in het geval van een burn-out je het beste de hulp in kunt schakelen van een gespecialiseerde coach.

verschil tussen burn-out coach en psycholoog

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Het verschil tussen een burn-out coach en een psycholoog

Zoals ik al eerder schreef, zijn er zowel overeenkomsten als verschillen tussen de beroepen burn-out coach en psycholoog. Het een sluit het ander niet per definitie uit. Sterker nog, bij Liberi zijn er een heel aantal coaches die psycholoog zijn. Deze psychologen hebben stress en burn-out tot hun specialisme gemaakt. Toch komt de combinaties psycholoog – coach niet zo vaak voor en dat geeft direct aan dat er wel degelijk verschillen zijn.

Generalist versus specialist

Een psycholoog is in de regel een breed opgeleide professional met verstand van de menselijke geest en bijbehorende problematiek. Sommige psychologen specialiseren zich verder en kiezen een of meerdere duidelijke specialismen. In principe is een psycholoog een generalist: een professional met verstand van zaken. Psychologen behandelen cliënten met tal van geestelijke klachten en aandoeningen.

Een burn-out coach heeft eveneens diepgaande kennis van de psyche, maar is over het algemeen meer dan een psycholoog een specialist en minder een generalist. Dit betekent dat een burn-out coach zich minder focust op het totale spectrum van geestelijke welzijn en meer gespecialiseerd is op het gebied van burn-outs en daarbij behorende problematiek.

Om een concreet voorbeeld te geven: voor een persoon met een eetstoornis, is het een logische stap om naar de psycholoog te gaan en niet naar een burn-out coach. Zeker wanneer deze stoornis een op zichzelf staand probleem is.  Wanneer een stoornis raakvlakken heeft met chronische stress, kan een burn-out coach in beeld komen en wanneer de klachten onlosmakelijk met chronische stress of een burn-out verbonden zijn, is een burn-out coach de aangewezen persoon om je te helpen. In bepaalde trajecten werken coaches en psychologen nauw samen omdat ze uitstekend complementair kunnen werken.

Hoe werkt dit onderscheid in de praktijk?

Vind je het lastig om alsnog dit onderscheid te maken en te bepalen wanneer een burn-out coach of een psycholoog het beste kan helpen? Vergelijk het dan bijvoorbeeld eens met een generalist en een specialist op fysiek vlak, bijvoorbeeld de huisarts en de fysiotherapeut. Wanneer je onduidelijke of algemene lichamelijke klachten hebt, ga je naar de huisarts. Heb je een pijnlijke schouder, bijvoorbeeld door een ontstoken pees of spierproblemen, dan ga je naar de fysiotherapeut.

Niet alleen de theorie verschilt: ook de praktijk

Het verschil tussen een burn-out coach en een psycholoog wordt niet alleen gemaakt op theoretisch gebied en specialisatie van de kennis. Juist hoe deze kennis in de praktijk wordt gebracht en hoe de behandeling vorm wordt gegeven, laat een duidelijk verschil zien.

Een burn-out coach biedt een praktijkgerichte aanpak

Wie de hulp van een psycholoog inroept, krijgt een bepaald behandelplan. Psychologen hanteren vaak verschillende technieken, zoals acceptance and commitment therapy, EMDR-therapie of cognitieve gedragstherapie. De focus ligt hierbij bijvoorbeeld op het terugdringen van angsten of het leren begrijpen van je eigen gedrag.

Een burn-out coach doet dit ook (en kan ook gebruik maken van acceptance and commitment therapy  en cognitieve gedragstherapie, bijvoorbeeld om een traumatische gebeurtenis te verwerken) , maar voegt hier nog een specifiek op de burn-out gericht element aan toe. Het verschil tussen een burn-out en veel andere psychische klachten (en eventueel bijkomende fysieke klachten) is dat een burn-out zorgt voor uitval en je totale leven ontwricht. Dit betekent dat er een gerichte aanpak nodig is om de situatie te veranderen en te kunnen herstellen. Hiermee wil ik natuurlijk niet zeggen dat een burn-out per definitie ernstiger is dan een andere aandoening of stoornis. Het is alleen anders en het vereist een specialistische aanpak.

Veel psychische aandoeningen of stoornissen hebben een enorme impact op je leven, maar niet altijd zorgen zij bijvoorbeeld voor verzuim. Wie bijvoorbeeld kampt met smetvrees, kan hier buitengewoon veel hinder van ondervinden, maar lang niet alle mensen met smetvrees zitten thuis. Uitval/ziekteverzuim is een van de kenmerken van een burn-out. De aard van een burn-out maakt dat een specialistische aanpak van een burn-out coach vaak gerichter en daardoor effectiever is dan de aanpak van een psycholoog.

burn-out coach in de praktijk

Wat een burn-out coach in de praktijk doet

Waarom de keuze voor een burn-out coach logisch is, blijkt uit de aanpak in de praktijk. Een psycholoog kan doorgaans niet de ondersteuning bieden die een burn-out coach van Liberi wel biedt. Onze methode is namelijk gericht op herstel, op rehabilitatie van professionals die door een burn-out zijn uitgevallen. Dit betekent dat wij gesprekken combineren met fysieke inspanning in de natuur. Daarnaast is een coach van Liberi minder aan tijd gebonden en tussendoor altijd benaderbaar als je met vragen zit.

Een belangrijk kenmerk van een burn-out is namelijk totale mentale en fysieke uitputting. Bij een burn-out heb je dus stap voor stap begeleiding nodig om niet alleen mentaal, maar ook fysiek weer te herstellen, zodat je weer aan het werk kunt en de dingen kunt doen die je altijd kon.

Niet voor niets heet een burn-out coach een “coach”. Juist die coaching is iets wat een psycholoog in de regel niet kan bieden. Combineer dit met het feit dat een burn-out coach gespecialiseerd is in zaken als het behandelen van werkstress en andere stress gerelateerde klachten en je kunt voor jezelf de vraag “moet ik kiezen voor een burn-out coach of een psycholoog?” waarschijnlijk duidelijk beantwoorden. Een burn-out coach is gespecialiseerd in het bieden van maatwerk. Een aanpak die is toegespitst op specifieke problemen die horen bij burn-out klachten.  Het onderscheid tussen een generalistische psycholoog en een burn-out coach is dus logisch. Net zoals bijvoorbeeld het onderscheid tussen een basisarts en een cardioloog. Het verschil zit in de breedte en specialisatie van de toepasbare kennis.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Ontmoet een burn-out coach bij jou in de buurt

Heb jij het gevoel dat een burn-out coach jou kan helpen bij jouw problemen? Neem contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend intakegesprek. Er zit altijd wel een burn-out coach bij jou in de buurt.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven