Zoeken

Zoeken sluiten

Burn-out coach als modeverschijnsel?

zaterdag 21 september 2019

Is de burn-out coach een modeverschijnsel?

Specifiek zoeken op de term “burn-out coach” levert in Google bijna 60.000 resultaten op. Ongeveer tien jaar terug was dat slechts een fractie hiervan. Het aantal burn-out coaches is de laatste jaren dus enorm toegenomen. Is de burn-out coach daarmee een modeverschijnsel?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Waarom er steeds meer burn-out coaches zijn

Ik heb in eerdere blogs al aangehaald dat burn-outs steeds vaker voorkomen. Maar dat dit nog niet bij iedereen bekend is omdat niet iedereen even goed over een burn-out kan praten. Stellen dat een burn-out een modeverschijnsel is, is gevaarlijk. Wie ook maar enigszins weet wat een burn-out inhoudt, weet ook dat dit geen onderwerp is om grappen over te maken. Je vraagt niet om een burn-out. Wanneer je hierdoor getroffen wordt, zal het je leven in negatieve zin beïnvloeden en heb je absoluut professionele hulp nodig.

Goede kennis over burn-outs ontbreekt nog wel eens. Het kan ertoe leiden dat mensen een burn-out niet serieus nemen, of er een beetje lacherig over doen. Ik durf te wedden dat je vast wel eens iemand hebt horen zeggen dat een ander doet alsof hij of zij een burn-out heeft, of zich aanstelt. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die de dingen ernstiger voor doen komen dan ze zijn, maar met een echte burn-out valt niet te spotten. Neem iemand die aangeeft met een burn-out te worstelen dan ook altijd serieus.

Er zijn steeds meer burn-out coaches. Dit is niet moeilijk om te verklaren: het is een kwestie van vraag en aanbod, hoewel je in deze context beter kunt spreken van behoefte en aanbod. Iemand met een burn-out heeft professionele hulp nodig. Want in tegenstelling tot overspannen zijn, lost een burn-out niet vanzelf op. Omdat er steeds meer mensen zijn die met een burn-out kampen, is ook de behoefte aan professionele hulp groeiende. De burn-out coach is dus geen modeverschijnsel, maar noodzaak.

burn-out-coach-als-modeverschijnsel

Ook de psycholoog werd ooit gezien als een modeverschijnsel

Ook de psycholoog werd ooit gezien als een modeverschijnsel. Op mentale problemen heerst vaak nog altijd een bepaald taboe. Dat is tegenwoordig al minder dan het ooit was, maar dat neemt niet weg dat mentale problemen nog lang niet door iedereen geaccepteerd worden zoals lichamelijke problemen. Overigens kunnen de symptomen van een burn-out niet alleen geestelijk, maar ook fysiek van aard zijn.

Wie last heeft van pijn of andere lichamelijke klachten, gaat naar de huisarts en wordt wellicht doorgestuurd naar het ziekenhuis of een specialist. Niemand kijkt hier van op. Wij vinden dit volstrekt normaal: bij een probleem met je lichaam, zoek je medische hulp.

Ondanks dat mentale problemen tegenwoordig veel serieuzer worden genomen en het taboe hierop voor een groot deel verdwenen is, krijgt geestelijke gezondheid nog steeds niet dezelfde aandacht als fysieke gezondheid. Aan het zoeken van mentale hulp kleven helaas nog steeds bepaalde stigma’s. Terwijl dit net zo logisch is als het zoeken van gespecialiseerde hulp bij fysieke problemen.

Wie een aantal decennia geleden zei hulp te krijgen van een psycholoog, werd misschien wel raar aangekeken. Dat gebeurt tegenwoordig gelukkig niet meer altijd, maar nog steeds wordt er soms anders gereageerd op het zoeken van mentale hulp dan op het zoeken van fysieke hulp. “Is er iets mis met je?” is een vraag die mensen die de hulp van een psycholoog inschakelen nog geregeld horen. En dat terwijl een psycholoog al veel meer en langer is ingeburgerd dan een burn-out coach.

Hulp bij mentale problemen is juist een goede ontwikkeling

Gelukkig hebben mensen ook andere ervaringen. Wie zegt hulp te krijgen van een psycholoog, stuit niet langer op onbegrip, maar kan vaak juist rekenen op steun. Psychologische hulp zoeken is geen teken van zwakte, maar juist een teken van kracht en realisme. Je wilt zorgen voor verbetering en weer goed in je vel zitten. Hiermee erken je dat je hiervoor gespecialiseerde hulp nodig hebt.

Dat we in een complexe maatschappij leven, hoef je niemand meer uit te leggen. We “moeten” veel, willen aan hoge verwachtingen voldoen (niet in de laatste plaats aan die van ons zelf) en worden overal om ons heen geconfronteerd met onrealistische standaarden en eenzijdig belichte succesverhalen. Niet voor niets zijn social media tegenwoordig voor veel mensen een enorme stressor. Je kunt al snel het idee krijgen dat iedereen om je heen een succesvol leven leidt, behalve jij. Dit kan zorgen voor een onrealistisch verwachtingspatroon.

De maatschappelijke druk is hoog. Je baan en carrière, je sociale leven, hobby’s, persoonlijke ontwikkeling: in veel opzichten is de maatschappij complexer en veeleisender dan vroeger. Waar nog niet zo heel erg lang geleden een psycholoog soms werd gezien als overdreven, of juist als een luxe, wordt het tegenwoordig door de meeste mensen begrepen wanneer je hulp nodig hebt van een professional op het gebied van mentaal welzijn. De burn-out coach staat in de perceptie van veel mensen nu waar de psycholoog jaren geleden stond.

burn-out-coach-steeds-belangrijker

De burn-out coach wordt steeds belangrijker

Met de manier waarop de maatschappij zich ontwikkelt en de problemen waar mensen tegenaan kunnen lopen, zal de rol van de burn-out coach steeds belangrijker worden. Ontwikkelingen die relatief nieuw zijn, stuiten altijd op enige scepsis. De behoefte aan een burn-out coach neemt echter nog steeds toe. Over een paar jaar van nu, wordt hier waarschijnlijk alweer heel anders naar gekeken dan dat nu het geval is.

Veel nieuwe ontwikkelingen worden in het begin niet door iedereen begrepen. Naarmate de tijd vordert, bewijzen zij echter hun bestaansrecht. Zo gaat het nu ook al met de burn-out coach. Burn-out coaches hebben inmiddels al duizenden mensen geholpen met het aanpakken van een ernstig probleem. Deze ontwikkeling zal de komende jaren alleen maar versnellen. Net zoals de psycholoog wordt ook de burn-out coach door steeds meer mensen worden gezien als een vanzelfsprekende vorm van hulp bij mentale (en fysieke) klachten die je niet zelfstandig op kunt lossen.

Steeds meer mensen zullen in hun eigen omgeving in aanraking komen met anderen die hulp hebben gehad van een burn-out coach. Daarmee zal het begrip van wat een burn-out coach is en wat deze doet, gaan toenemen en zal vanzelf blijken dat de burn-out coach geen modeverschijnsel is, maar een waardevolle, gespecialiseerde toevoeging op het gebied van mentale gezondheid. Het aantal burn-out coaches is de afgelopen jaren vertienvoudigd. Dat betekent dat de gehele branche de komende jaren belangrijke stappen zal gaan maken en er echt goede, erkende coaches overblijven. Bij Liberi zijn alleen de beste coaches aangesloten die naast uitgebreide bewezen ervaring ook vaak een achtergrond hebben als therapeut of psycholoog.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Ben jij gebaat bij de hulp van een burn-out coach?

Zit jij al langere tijd niet lekker in je vel en heb je het gevoel dat je niet op eigen kracht er bovenop kunt komen? Doe de burn-out test en ontdek in een paar minuten hoe het gesteld is met jouw stressniveau. Een te hoog stressniveau kan namelijk het begin zijn van overspannenheid die uiteindelijk kan leiden tot een burn-out. Tijdige hulp kan uitkomst bieden. Er is altijd een burn-out coach bij jou in de buurt met wie je vrijblijvend een afspraak kunt maken voor een intakegesprek.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven