Zoeken

Zoeken sluiten

Brok in je keel door stress

donderdag 19 september 2019

Brok in je keel door stress

Het gezegde “een brok in je keel hebben” kennen we vast allemaal. Vaak hebben we het dan over een emotioneel moment waardoor het moeilijk is om te praten. Maar wat nou als dat gevoel langer aanhoudt? Soms kan een gevoel van een brok in je keel dagen, weken of maanden aanhouden. Heel vaak is er geen reden om je zorgen te maken. In dit blog leggen we uit wat de mogelijke oorzaken zijn én als de oorzaak stress is, wat je er aan kunt doen om van dit vervelende gevoel af te komen.

Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Gevoel van een brok in je keel

In veruit de meeste gevallen is het gevoel van een brok in je keel hebben onschuldig. In de medische wereld noemen ze dit het globusgevoel. De klachten worden vaak als volgt beschreven:

 • Je voelt een slijmprop in je keel die je niet weg kunt slikken (alsof er een drempel zit)
 • Je kunt het gevoel hebben alsof er iets in je keel zit
 • Een gevoel alsof er een band om je hals zit.
 • een gevoel dat er een graat of een korreltje in je keel zit

Het is een langer durend, niet pijnlijk gevoel dat er iets in de keel zit. Het komt regelmatig voor.  45 procent van de mensen heeft wel eens last van een brok in de keel gevoel. Vijf procent van de bezoeken bij de KNO-arts gaat over het brok in de keel gevoel.

brok-in-de-keel

Oorzaken van een brok in je keel hebben

Verreweg de meeste oorzaken zijn onschuldig en zelf prima te verhelpen. Daar zullen we ons dan ook op richten in dit blog. Heb jij reden om aan te nemen dat jouw brok in de keel gevoel niet komt door stress, ga hier dan mee naar een huisarts en vraag naar een officiële diagnose. Vaak hebben mensen met een brok in de keel gevoel dit al eerder ervaren, is het een periode weggeweest en nu weer terug. Dit is een eerste aanwijzing dat de oorzaak onschuldig is.

Oorzaken van een brok in je keel kunnen onder meer zijn:

 • Spierspanning: tijdens het slikken, maar ook bij schrapen en kuchen, worden bepaalde keel- en halsspieren aangespannen. Als je spieren gespannen blijven, kan dit als een brok in je keel aanvoelen.
 • Slijmgevoel: normaal neusslijmvlies produceert elke dag veel slijm, dat regelmatig wordt doorgeslikt. Hierbij komt ook nog het speeksel. Samen is dat een paar liter vocht per dag, dat we doorslikken zonder het te weten. Als je heel erg bewust bent van de productie van slijm en vocht, dan kun je dit als een brokgevoel ervaren.
 • Maagzuur: zuurbranden is een aandoening waarbij maagzuur terugvloeit in je slokdarm en soms ook voelbaar is in je keel. Dit leidt dan tot irritatie en zwelling van de slijmvliezen en een grotere spierspanning in de keel dat vervolgens weer het brokgevoel geeft.
 • Schrapen en kuchen: Door regelmatig te schrapen en te kuchen raakt je keel geïrriteerd. Door de irritatie ga je schrapen en kuchen, waardoor het probleem zichzelf in stand houdt.
 • Verkeerd stemgebruik: rond je strottenhoofd lopen spiertjes, onder andere die van de stembanden. Bij verkeerd stemgebruik wordt een deel ervan te intensief gebruikt. Dit kan een brokgevoel geven.
 • Neusbijholtenontsteking: een ontsteking van de neusbijholten kan door extra slijmafscheiding de keel irriteren, zodat een brokgevoel ontstaat.
 • Prikkelende stoffen: Roken, alcohol en koffie of prikkelende stoffen zoals drop, pepermunt en chocolade kunnen brok in de keel klachten in stand houden.
 • Vergrote tongamandel: Achter op je tong bevindt zich de tongamandel. Een enkele keer is de tongamandel vergroot en de oorzaak van het brokgevoel.

brok-in-de-keel-door-stress

Oplossingen voor een brok in je keel gevoel

Omdat mensen met een brok in de keel gevoel zich zorgen kunnen maken over de oorzaak is de wetenschap dat het niet erg is of blijvend aanwezig zal zijn, voor veel mensen al een hele opluchting. Hierdoor verschuift de focus en voelen ze zich al een stuk meer ontspannen. Dit kan vaak al heel veel schelen in de focus op het gevoel in de keel waardoor de klachten afnemen. Toch kun je ook de nodige dingen zelf doen om de klachten te laten verminderen, vooral als stress de oorzaak is van de klachten.

Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Ontspanning van de keel en halsspieren

Als de brok in je keel is ontstaan door te veel spanning dan lijkt de oplossing ontspanning vanzelfsprekend. Vaak vinden mensen het lastig hoe ze deze ontspanning kunnen bereiken. Belangrijk is bijvoorbeeld je houding. Als je veel languit op de bank ligt om tv te kijken dan kan het zijn dat je de spieren in je nek teveel aanspant. Als je goed rechtop zit zal er veel minder spanning op je keel zijn. Ook massage van de nek en keel spieren kan helpen om de spieren te ontspannen. Daarnaast is bewust en ontspannen gapen ook een ideale manier om de spieren in de keel los te laten. Je kunt dan voelen dat de keel zich opent waardoor er ruimte komt in het strottenhoofd.

Ook de bewustwording dat de eigen spierspanning de klachten kunnen veroorzaken kunnen dan helpen. Richt bijvoorbeeld een aantal keer je aandacht gericht op je keel en kijk of er iets van spanning is wat je daar kunt loslaten. Soms is het juist door het onplezierige gevoel in de keel zo dat je ongemerkt spieren aanspant. Probeer deze dan weer bewust los te laten. Daarnaast kun je ook ontspanning bereiken door de zogenaamde Lax Vox oefening.

Logopedie

Mocht het je niet lukken om voldoende je keel en halsspieren te ontspannen dan kan hulp van een logopedist helpend zijn. Deze kan je helpen om de spieren en je stembanden te ontspannen. Een logopedist kan massages toepassen om ontspanning te bereiken. Daarnaast zullen stemoefeningen een goede spreek- en stemtechniek bevorderen zodat de stem minder intensief belast wordt.

Ophouden met kuchen en schrapen

Het klinkt simpel maar dat is het vaak niet. Aangezien het vele kuchen en schrapen van de keel je klachten in stand kunnen houden is het van belang om dit zo min mogelijk te doen. Vaak is het kuchen en schrapen helemaal niet productief, aangezien er vaak geen slijm vast zit maar een verdikking of irritatie in de keel. Als je dit kunt minimaliseren, zal de keel tot rust kunnen komen waardoor je ook minder behoefte zult voelen om te kuchen en schrapen waardoor je volledig kunt herstellen van je brok in de keel gevoel.

Maagzuurremmers

Als je brok in je keel ontstaat door maagzuur dan is de oplossing simpel; voorkom maagzuur! Maar hoe weet je nou of dit de oorzaak is? Bij de drogisterij verkopen ze Rennies of Gaviscon, probeer dit eens eenmalig uit. Blijkt dat de klachten hierdoor afnemen dan is het logisch om aan te nemen dat de klachten voortkomen uit maagzuur. Via je huisarts kun je hiervoor medicatie krijgen. Realiseer je tegelijkertijd ook dat er ook oplossingen tegen maagzuur zijn waarvoor je geen medicatie hoeft te gebruiken. Denk hierbij aan reductie van stress, gezond eten, oppassen met alcohol en koolzuurhoudende dranken en beweging.

 Prikkelende stoffen vermijden

Als je veel stoffen gebruikt die je keel prikkelen, kan je keel hierdoor geïrriteerd raken. Door de irritatie ga je misschien verkeerd of te vaak slikken en ontstaat het brok in je keel gevoel. Stoffen waar je dan aan kunt denken zijn sigaretten, alcohol, koffie en parfum. Vreemd genoeg zijn ook pepermunt, drop en chocolade, stoffen die de slijmvliezen in de keel kunnen prikkelen. Vaak wordt er juist veel pepermunt en drop gebruikt bij een geïrriteerde keel. Dit helpt dan ook wel even, maar houdt vervolgens de irritatie in stand.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

 Een brok in je keel? Leer te ontspannen!

Voor sommigen is het brok in je keel gevoel één van de vele klachten waar ze last van hebben. Stress kan zich namelijk uiten in veel verschillende symptomen. Vooral mensen die een burn-out hebben kunnen allerlei lichamelijke en geestelijke klachten ondervinden. Dan is het de hoogste tijd om niet alleen de symptomen aan te pakken maar ook te kijken hoe je op een andere manier met stress om kunt gaan. Bij Liberi hebben we gespecialiseerde coaches die jou kunnen helpen om weer grip te krijgen op je klachten. Wil je weten hoe het gesteld is met jouw stresslevel? Doe dan vandaag nog onze gratis stress-test. Soms moet je even slikken voordat het weer beter wordt, maar gelukkig sta je er niet alleen voor!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven