Zoeken

Zoeken sluiten

Branderige ogen en het verband met stress

dinsdag 11 oktober 2022

Je zou het misschien niet verwachten maar branderige ogen kunnen veroorzaakt worden door stress. Stress heeft een direct uitwerking op de spanning van je spieren. Misschien heb je ook wel last van een stijve nek of pijn tussen je schouderbladen. Alles in je lichaam staat met elkaar in verbinding en stress heeft meer invloed op je fysieke gesteldheid dan je in eerste instantie zou denken. Ook de spieren rondom je ogen kunnen teveel spanning ervaren en dan kan flink wat last geven.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Bewegen van je ogen

Je ogen worden aangestuurd door een aantal oogspieren. In totaal zijn dat er 6 per oog. Wanneer je kort of langdurig onder stress staat is het dus niet vreemd dat je last krijgt van branderige ogen. De spieren rondom je ogen staan altijd onder spanning. Ze staan namelijk nooit stil tenzij je je ogen probeert te focussen op één punt. Zelfs wanneer je slaapt bewegen je ogen. Dit gebeurt automatisch. Het heeft alles te maken met je remslaap en het verwerken van je dag. Je kunt wel indenken dat wanneer je veel stress hebt die spierspanning alleen maar groter wordt. Hierdoor gaan je ogen pijn doen of krijg je branderige ogen.

Branderige ogen door een medische aandoening

Naast dat je branderige ogen kan krijgen door stress zijn er ook een aantal medische aandoeningen die dit kunnen veroorzaken. Het is van belang dat je deze oorzaken eerst uitsluit. Je ogen zijn erg gevoelig, en vooral belangrijk, dus zorg goed voor ze. Er is een verschil tussen milde medische aandoeningen en ziektes waar snel actie voor nodig is.

oogdokter Branderige ogen

Milde aandoeningen

 • Hooikoorts, een pollenallergie die vaak voorkomt. Dit gaat gepaard met niezen, een loopneus en branderige of jeukende ogen.
 • Huisstofmijtallergie, een allergie voor huisstofmijt. Erg vervelend wat geen enkel huishouden is huisstofmijt vrij. De symptomen lijken erg op die van hooikoorts maar zijn heftiger. Ook kun je, naast branderige ogen, het benauwd hebben, uitslag krijgen en erg vermoeid zijn.
 • De overgang of ouderdom zijn ook twee veel voorkomende milde oorzaken van branderig ogen.
 • Bindvliesontsteking. Iets wat regelmatig voorkomt. Doordat je bindvlies ontstoken is heb je niet alleen branderige ogen maar vooral ook rode ogen. Door regelmatig schoon te maken met afgekoeld, uitgekookt, water geneest dit vaak snel.
 • Sarcoïdose, een auto-immuun ziekte waar geen medicijn voor is maar over het algemeen wel goed geneest. Omdat het een auto-immuun ziekte is beperkt het zich niet alleen tot oogklachten. Naast branderige ogen word je kortademig, krijg je koorts, hoest je veel, kun je je smaak- en reukvermogen tijdelijk verliezen of krijg je concentratieproblemen. Het lijkt erg veel op de klachten van Covid-19. Laat dit daarom goed uitzoeken en uitsluiten indien je niet opknapt.
 • Sjögren syndroom, is een chronische ontsteking van de traan- en speekselklieren. Branderige ogen is één symptoom echter heb je ook een droge mond en ben je erg vermoeid. Deze aandoening valt onder reumatische aandoeningen.
Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Aandoeningen waar snel medisch ingrijpen voor nodig is

 • Onontdekte diabetes. Wanneer je suikerziekte niet onder controle is of je weet nog niet dat je dit hebt, zijn branderige ogen en vermoeidheid vaak de eerste tekenen van deze ziekte. Indien je naast deze symptomen ook veel moet plassen en meer dorst dan normaal hebt is het advies zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

oogvocht Branderige ogen

Hoe krijg je branderige ogen door stress?

Je kunt het hebben van branderige ogen vergelijken met het hebben van spierpijn. Echter is er nog één belangrijke functie in en rondom je ogen: de ogen moeten vochtig blijven. Een erg precies proces wat moeder natuur tot in de puntjes toe geregeld heeft. Wanneer jij extra veel spanningen hebt, of bijvoorbeeld in een burn-out zit, heeft dit effect op de spieren van je ogen. Door stress kan het gebeuren dat je niet goed knippert. Je knipperreflex wordt onderdrukt waardoor je oogleden elkaar niet goed raken. Hierdoor droogt voornamelijk de onderste helft van het hoornvlies uit en krijg je het gevoel van branderige ogen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Een aantal tips

Branderige ogen kunnen erg storend zijn. Je zal merken dat dit naarmate de dag vordert het steeds vervelender wordt. Je gaat al snel in je ogen wrijven en daardoor groeit de irritatie alleen maar meer. Stress vermijden is natuurlijk het belangrijkste in deze situatie maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat gaat jou helpen stress te verminderen?

 • Ga de natuur in en probeer van het moment te genieten. Even geen drukte, afspraken of gejaag. Laten zijn wat is en daar één mee zijn.
 • Sporten is gezond maar ook stress verlagend. Je voelt je nooit slechter na het sporten dan hoe je je daarvoor voelde. Op eventueel wat spierpijn na creëer je rust en ruimte in je hoofd.
 • Wanneer je veel naar een beeldscherm moet kijken is het belangrijk genoeg pauzes in te lassen. Vergeet je dit regelmatig? Zet een wekker op je telefoon. Na ieder uur beeldscherm turen las je een kwartier rust in. Nog beter is na ieder half uur vijf tot tien minuten iets anders doen. Als het maar niets te maken heeft met het kijken naar een beeldscherm.
 • Indien je van snoepen houdt is het aan te raden je suikerinname te beperken. Suiker heeft een nadelig effect op je zicht waardoor je wazig kunt gaan zien en branderige ogen krijgt.
 • En misschien wel de belangrijkste tip: Luister naar wat je lichaam je vertelt. Als je branderige ogen niet over gaat na bovenstaande tips is het misschien tijd pas op de plaats te maken. Zit er onbewuste stress of ben je een burn-out aan het ontkennen? Wat vertelt je lichaam aan je?

meditatie Branderige ogen

Stress behandelen

Misschien ten overvloede maar indien je branderige ogen hebt door een burn-out is de enige optie je burn-out behandelen. Jammer genoeg gaat dit niet vanzelf over. Een professionele coach kan jou hierin ondersteunen. Samen ga je ervoor zorgen dat je stress vermindert en daardoor ook de spierspanning rond je ogen reduceert. Er is een grote kans dat je ook last hebt van spanningshoofdpijn en ook dat ongemak pak je samen met je coach aan. De basis is hierin is wandelcoaching om zo helemaal terug naar jezelf te komen. Je kan dit combineren met meditatie of ACT.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

2 reacties

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven