Als iemand die graag denkt – maar daardoor de valkuil heeft te veel in het hoofd te zitten – houd ik erg van brainstormen. Het is eigenlijk een grappig woord: stormen in de hersenen. Ik snap wel waar dat woord vandaan komt. Want het idee van brainstormen is dat alle ideeën die opkomen, gehoord mogen worden. Er worden nog geen kritische vragen gesteld over de haalbaarheid, kosten of andere mogelijk belemmerende factoren. Bij mensen met veel ideeën kan het dan dus nogal gaan stormen. De ideeën vliegen je dan figuurlijk gezien om de oren!
Brainstormen wordt meestal gedaan aan het begin van een nieuw project. Het wordt veelal gedaan bij de start van iets nieuws. Zeker als nog niet duidelijk is hoe en wat, dan kan men gaan brainstormen om alle mogelijkheden boven tafel te krijgen. De meeste van deze ideeën zullen geen realiteit worden, maar dat hoeft ook helemaal niet. Het gaat erom dat iedereen zijn of haar ideeën deelt.
Het zien of horen van andermans ideeën activeert opnieuw ook weer nieuwe ideeën bij jou. Hierdoor ontstaat een stroomversnelling aan nieuwe, andere, innovatieve en creatieve ingevingen. Het is dus allereerst een divergerend creatief proces. Dit betekent dat je vanuit een smalle basis begint en door alle nieuwe input van de aanwezigen wordt het steeds breder. Je krijgt zo een trechtervorm, zoals de hoorn van een ijsje.
Tussen alle input die verzameld is zit ongetwijfeld de oplossing of de juiste koers die men wil gaan varen. Dat is het grootste nut van brainstormen. Er ontstaat iets wat er eerder nog niet was. Dit kan een idee zijn, een plan van aanpak of een bepaalde richting waarin men wil gaan.
Brainstormen kan op vele manieren. Vaak wordt het in teamverband gedaan, bijvoorbeeld op de werkvloer. Je kunt bijvoorbeeld een flap-over neerzetten en één persoon aanwijzen die alle ideeën opschrijft. Iedere aanwezige roept dan de ideeën die in hem of haar opkomen en alles wordt opgeschreven. Dit kan in bulletpoints, maar het kan ook met behulp van een spinnenweb. Dit is meer associatief. Een andere manier is om alle aanwezigen post-its te geven waar ze hun ideeën op kunnen schrijven. Meestal worden die dan verzameld en geordend op een flap-over vel.
De één zal uit zichzelf met vele ideeën komen, een ander heeft er wat meer moeite mee om iets nieuws te bedenken. Dit is niet erg. Binnen een team bevinden zich verschillende persoonlijkheden. De één is nu eenmaal beter in brainstormen, de ander is beter in het uitvoeren van een project. Wel is het belangrijk dat ieder idee gehoord wordt. Ook degene die wat moeilijker met nieuwe ideeën komt, heeft waarschijnlijk waardevolle input of juist een aanvulling op een eerder genoemd idee. Zorg er dus voor dat iedereen de tijd en ruimte krijgt om te delen.
Naast deze standaardmanieren zijn er vele creatieve vormen van brainstormen. Heb je wat meer tijd of werk je in de creatieve sector, dan zul je al snel aan de slag gaan met het maken van mood boards of vision boards. In dit geval zoek je digitaal of op papier afbeeldingen die je passend vindt voor het nieuwe project of concept waar je aan wilt gaan werken. Alle afbeeldingen bij elkaar kunnen zo de richting wijzen die jullie op willen. Je kunt dit ook doen met behulp van stiften, potloden en ander materiaal om te tekenen. Je kunt werken met symbolen of juist hele abstracte vormen. En je kunt het heel realistisch weergeven.
Er is geen goed of fout hierin. Het gaat er puur om dat alle ideeën boven tafel komen. Het is pas in de volgende stap – na het brainstormen – dat je gaat schrappen om tot de kern te komen van waar je heen wilt. Dit is het convergerende proces. Vanuit de breedte ga je weer naar een smalle kern. Een trechter op de kop dus (als je van onder naar boven beweegt).
Hierboven beschreef ik met name het proces van brainstormen in teamverband. Je kunt brainstormen net zo goed inzetten voor jezelf. Stel dat je wilt verhuizen naar een andere plaats. Je bent niet gebonden aan een bepaalde locatie, dus alles staat open. Je kunt dan gaan brainstormen over hoe je nieuwe woning eruit moet komen te zien en in wat voor wijk, stad of dorp het staat. Wat voor voorzieningen zijn belangrijk voor je? Door middel van brainstormen krijg je zo een steeds helderder beeld van wat je wel en niet wilt. Ditzelfde kun je doen bij het vinden van een nieuwe baan. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Brainstormen op deze manier inzetten is eigenlijk een vorm van intenties zetten en manifesteren. Je visualiseert hoe je het graag voor je ziet. Je denkt na over verschillende opties en zult – na de divergerende fase – door middel van convergeren schrappen wat niet helemaal aansluit. Zo kom je tot de kern van wat jij wilt en hoe jij het voor je ziet. Als je dit concreet hebt, kun je concreet gaan zoeken – naar die droomwoning of die felbegeerde baan.
Brainstormen klinkt best goed, niet waar? Toch zijn er ook valkuilen. Je kunt blijven hangen in het brainstormen. Dan blijf je met nieuwe ideeën aankomen, en komt niet tot actie. Je blijft zo in de divergerende fase hangen. Het is dus belangrijk om na het brainstormen door te gaan met de input die je aanspreekt, waar je echt wat mee kunt. Nu is het moment aangebroken om kritisch te zijn en vragen te gaan stellen. Is het wel haalbaar? Wat zijn de voors en tegens? Zijn er mogelijk negatieve gevolgen? Voor jou of voor anderen? Enzovoort.
Een andere valkuil is juist té snel naar de convergerende fase willen gaan. Je schrijft bepaalde ideeën bij voorbaat al af, omdat je al met een (te) kritische blik ernaar kijkt. Niet alle ideeën komen op deze manier op tafel en dit zorgt ervoor dat er mogelijk waardevolle input mist. In dit geval is het van belang dat jij of jullie je er bewust van zijn dat dit gebeurt. Op dat moment kun je namelijk beslissen om alles weer toe te laten. Veel brainstorm plezier!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606