Borstvoeding is de beste voeding die je je kindje kunt geven. Voor veel moeders die borstvoeding geven is het weer aan het werk gaan na het verlof een reden om te stoppen met borstvoeding. Het vraagt namelijk wel wat van je. Je gaat weer aan het werk, dus zult je kleine bij een kinderdagopvang, gastouder of opa en oma brengen. Jij zult overdag moeten kolven en ervoor zorgen dat er voldoende melk is voor bij de opvang. Melk moet zo snel mogelijk gekoeld worden en je hebt een transporttasje met koelelementen nodig. Dus waarom zou je zo moeilijk doen?
Naast dat borstvoeding alle nodige voedingsstoffen bevat die een baby nodig heeft, zitten er ook antistoffen en vele andere nuttige stoffen in die niet in flesvoeding zitten. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt wereldwijd aan om een half jaar exclusief borstvoeding te geven. Dat betekent dus dat er nog geen vaste voeding gegeven wordt, omdat de darmpjes van een baby daar nog niet rijp voor zijn. En daarnaast raden ze aan om naast vaste voeding vanaf zes maanden ook borstvoeding te blijven geven tot een leeftijd van twee jaar.
Hier in Nederland is dat best zeldzaam. In onze cultuur is het niet gebruikelijk om zo lang te voeden. Als moeder moet je echter doen wat goed voelt. Natuurlijk wil je het beste voor je kindje. Maar als het niet lukt of jij krijgt er om wat voor reden dan ook heel veel stress van, dan kan flesvoeding voor jullie een goede keuze zijn.
Ook als je wél langer wilt voeden is het van belang dat je dit kunt doen. Misschien kijken mensen vreemd op als je nog borstvoeding geeft als je kindje inmiddels één jaar of ouder is. Blijf het echter vooral doen als dit goed voelt! In andere delen van de wereld (en zelfs in Europa) is het heel gebruikelijk om langer te voeden. Het wordt niet voor niets aangeraden, want het geeft je kindje zoveel goede extra’s!
Maar eerst komt daar die grote stap: weer aan het werk gaan na ongeveer drie maanden na de bevalling. Sommige moeders staan te popelen om weer aan de slag te gaan, terwijl anderen liever nog wat langer met hun baby thuis waren gebleven. Als je borstvoeding geeft in die eerste paar maanden kom je voor de vraag te staan of je door blijft gaan als je weer gaat werken.
Wist je dat het wettelijk is geregeld dat je twintig procent van je werktijd mag inzetten om te kolven tot je baby negen maanden oud is? Ook moet er een kolfruimte beschikbaar zijn, zodat je rustig kunt zitten. Daarnaast moet de werkgever een koelkast hebben zodat je daar de gekolfde melk in kunt bewaren. Best prettig toch, dat we in Nederland deze regelingen hebben, zodat jij langer door kunt gaan met het geven van borstvoeding?
Sommige baby’s moeten niks hebben van een fles, dus als je alleen nog borstvoeding geeft is het aan te raden om al ruim voor je weer aan het werk gaat te oefenen met een flesje geven. Soms maakt het soort flesje nog verschil, of de temperatuur. Probeer dus verschillende dingen uit. In enkele gevallen wil een baby de fles écht niet en heeft hij of zij vervolgens honger bij de opvang. Dit kan je als moeder erg onzeker maken. ‘Doe ik hier wel goed aan?’ Is een veel voorkomende gedachte.
Weet echter dat vrijwel alle baby’s uiteindelijk een flesje drinken. Soms kan het nodig zijn om in een overgangsperiode live te voeden bij de opvang. Indien jouw werk dit toelaat kun je hier afspraken over maken om bijvoorbeeld alleen rond lunchtijd naar de opvang te gaan. Je kleine krijgt misschien wat kleine beetjes binnen met de fles en zal zo de ochtend en middag kunnen overbruggen. Dit is weliswaar een grotere belasting voor jou, dus overweeg wat haalbaar is.
Daarnaast moet je weten dat de melk niet zo gemakkelijk ‘toeschiet’ tijdens het kolven, in vergelijking met wanneer je baby’tje bij je drinkt. Wees dus niet verbaasd als er in het begin niet zoveel melk uit komt. Blijf oefenen en doe dit vooral al ruim voor je weer aan het werk gaat. Je zult merken dat je er op een gegeven moment handiger in wordt en er meer melk zal komen.
Er zijn elektrische kolven (dubbele en enkelzijdige) en handkolven. Vaak kun je via een ziekenhuis, thuis- of kraamzorgorganisatie een kolf huren en zo meerdere soorten uitproberen voordat je er zelf één aanschaft. Zeker de dubbele elektrische kolven zijn niet erg goedkoop! Ook zijn er steeds meer kolven die je handsfree kunt gebruiken, dus je kunt op die manier zelfs aan het werk. Dit werkt echter niet voor alle vrouwen.
Om een toeschietreflex te krijgen (dit is het moment dat de melk begint te stromen), moet je voldoende ontspannen zijn. Ben je dat niet als je met een lichte vorm van stress probeert allerlei mailtjes weg te werken, dan zal het kolven ook niet lukken. Neem in dat geval echt even pauze, ga in een rustige ruimte zitten die liefst ook op slot kan en pak je telefoon erbij. Ja, dat lees je goed. Kijk naar foto’s en filmpjes van je kindje en je zult zien dat het kolven makkelijker gaat! Mijn nogal nare tip die wél goed werkt, is een filmpje te maken als je kindje echt hard huilt. Als je dit vervolgens kijkt bij het kolven krijg je sneller een toeschietreflex. Je ziet het: borstvoeding is soms ook gewoon een trucje!
Mocht je problemen hebben met borstvoeding of kolven op het werk, dan kun je altijd een lactatiekundige inschakelen. Die kijkt met je mee en kan allerlei persoonlijke adviezen geven. Het wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Blijf dus niet rondlopen als het niet lekker loopt, maar je wel graag door wilt blijven gaan met borstvoeding geven! En je kunt ook altijd wat meer ervaren moeders vragen om advies. Misschien wel een collega?
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606