Zoeken

Zoeken sluiten

Boos

dinsdag 6 december 2022

Het is niet zo vreemd als je boosheid voelt wanneer je veel stress hebt of in een burn-out zit. Stress roept niet de meest positieve gevoelens op. Hoe langer de stress duurt hoe bozer je kan worden. Op de mensen om je heen, de hele wereld maar vaak ook op jezelf. Het is misschien een geruststelling te weten dat veel personen in een burn-out vaak ook boos zijn. Helaas lost het aanhouden van deze emotie niets op. Soms verergert het de burn-out alleen maar. Je moet ervoor waken dat je niet verbitterd raakt. Wat is boos zijn eigenlijk? En wat voor nu heeft deze emotie? In dit artikel bespreken we het.

Boos verbitterd

Boos: een nuttige emotie

Als we boos zeggen, roepen we al snel negatieve emoties op. Waarschijnlijk denk je meteen terug aan een moment dat je echt boos was of kun je het ergens voelen in je lichaam. Boos zijn is een heftige emotie die veelal als negatief ervaren wordt. Maar het is geen nutteloze emotie. Het ervaren van boosheid toont meestal aan dat er een behoefte niet vervult is. Je wordt niet zomaar boos. Daar gaan andere emoties aan vooraf maar gaan altijd gepaard met bepaalde gedachten. Ook spanning in je lichaam kan zorgen voor boosheid. Wanneer iemand je normen en waarden voorbij gaat is het ook niet vreemd dat je boos wordt. Wel is het van belang dit uit te spreken anders gaat het onder je huid zitten.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Verschil tussen boosheid en woede

Ook al lijken boosheid en woede veel op elkaar, er is een wezenlijk verschil. Boos zijn is enigszins nog te reguleren. Ondanks dat je een negatieve emotie ervaart, die allerminst comfortabel is om te voelen, heb je nog wel de controle. Woede is veelal een explosie van opgestapelde boosheid waar je geen grip meer op hebt. Er wordt wel eens gezegd: ‘Hij ontplofte van woede.’ Deze emotie is een teken dat je grenzen al ver voorbij zijn gegaan. Deze explosie van emoties wordt vaak opgevolgd door schaamte. Wanneer je boos bent kun je nog in alle redelijkheid uitleggen waarom je je zo voelt, wat hetgeen is dat je zo ver heeft gebracht en is er nog genoeg ruimte dit te bespreken en eventueel weg te nemen.

Waarom word je boos?

Zoals hierboven geschreven komt boosheid veelal doordat er een behoefte niet is vervuld. Dit kan zijn dat iemand iets heeft beloofd en niet deze niet nakomt. Het niet uitspreken van een frustratie die alsmaar hoger oploopt. Maar er zijn nog meer redenen om boos te worden.

  • Iemand doet je onrecht aan
  • Je wordt ergens van beschuldigd. Ten onrechte
  • Eén van de meest vanzelfsprekende reden om boos te worden: Je grenzen worden overschreden
  • Je wordt niet in waarde gezien en hierdoor gepasseerd. Dit ligt dichtbij het gevoel van frustratie
  • Een hele terechte reden om boos te worden: Je wordt gepest. Naast boosheid voel je vaak ook verdriet

Boos kijken

Boos op de wereld

Je hebt al aardig wat tegenslagen gehad in je leven. Het lukt je niet om nog positieve emoties te voelen. Personen die wat verbittert door het leven gaan, zijn vaak boos op externe factoren. Hoe vervelend het ook klinkt, je bent een beetje in een slachtofferrol gegleden. Er is niemand die je vertelt dat je niet boos mag zijn op alles wat mis is gegaan maar bereik je ook echt wat met die boosheid naar de buitenwereld? De enige die controle heeft over jouw leven, ben jij. Uiteindelijk heb jij de regie in handen of je deze verbitterdheid een plek gunt in je leven. Zijn er personen in je omgeving die je in een negatieve spiraal houden? Dan is het misschien tijd om een ander pad te kiezen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Een negatief zelfbeeld

Het hebben van een negatief zelfbeeld kan ook aardig wat boosheid teweeg brengen. Het kan je niet alleen erg somber maken, het maakt je ook nog eens erg kwetsbaar. Je bent vooral boos op jezelf en met daarbij allerlei onredelijke verwijten. Deze verwijten zijn negen van de tien keer niet reëel. Door jezelf de maat te nemen met anderen creëer je een zelfbeeld die niet bestaat. En boos worden op jezelf is het laatste wat je gaat helpen vooruit te komen. Sterker nog, het vormt alleen nog maar meer stress en spanning. Dusdanig dat je uiteindelijk in een depressie kunt belanden. Wanneer het niet lukt uit die negatieve spiraal te stappen is het taak zo snel mogelijk hulp te zoeken.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Stress en burn-out maakt boos

De spanningen lopen de afgelopen periode al hoog op en dan lukt het je ook niet om ontspanning te vinden. Je omgeving vraagt steeds meer van je en eigenlijk stijgt alles al een beetje boven je hoofd. Niet zo vreemd als je lontje steeds korter wordt. Stress die opgebouwd wordt moet ook weer afgebouwd worden en dat is iets waar we tijd voor moeten nemen. Veel mensen die in een burn-out zitten worden op enig moment boos. Boos op zichzelf en boos op de omgeving die je niet begrijpt. Om dit zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk je grenzen aan te geven. En vertel je omgeving ook maar eerlijk dat je emotioneel nu even niet veel kan hebben. Het is nu tijd voor jou en jouw herstel.

Boos wandelen

Pak je stress en boosheid aan

De emotie boos valt niet voor niets onder de 5 b’s. Het is een basisemotie die er nu eenmaal bij hoort. Zonder boosheid is er geen gevoel van geluk en andersom. Je af en toe boos voelen kan je tot nieuwe inzichten brengen. Wanneer de boosheid blijft hangen en je merkt dat je het lastig vindt het te parkeren, kan een professionele coach je wat handvatten bieden. Samen ga je aan de gang met het bijhouden van een emotiedagboek. Vaak in combinatie met het maken van g-schema’s. Ook wandelcoaching is een bewezen behandelvorm om je burn-out en boosheid aan te pakken. Neem contact op met een van onze coaches en start vandaag nog je pad naar rust en ontspanning.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven