Een bloedneus door stress: misschien heb je dit wel eens ervaren. Je windt je op en voelt stress en misschien wel woede van binnen borrelen. En dan ineens knapt er iets. Letterlijk. Het kan incidenteel voorkomen. Maar wat nu wanneer je vaker een bloedneus door stress krijgt? Dit kan een aantal dingen betekenen. Het kan gewoon wijzen op een zwakke plek. Stress pakt je vaak op plekken waar je kwetsbaar bent. Daarom zijn er ook zo veel verschillende symptomen van stress. De ene persoon krijg last van spanningshoofdpijn, de andere een opgezette buik. Stress kan zich op veel manieren manifesteren. Een bloedneus is daar slechts één van.
Een bloedneus door stress is vervelend, maar er zijn natuurlijk ernstigere problemen. Toch is dit niet iets om zomaar weg te wimpelen. De bloedneus is namelijk niet het echte probleem. De stress is de onderliggende oorzaak en het echte probleem. Je zou kunnen zeggen: af en toe een bloedneus, wat is daar nu zo erg aan? Het is echter niet zomaar een bloedneus, maar een bloedneus door stress. Op wat voor manier stress zich ook fysiek uit: het is nooit een goed teken. In een gezonde situatie zou dit namelijk niet gebeuren. Natuurlijk heeft iedereen wel eens last van de gevolgen van te veel stress. Dat is niet iets om je zorgen over te maken. Wanneer dit echter een structureel probleem is, is het wellicht wel een reden tot zorg.
Waarom je een bloedneus door stress krijgt, kan niet alleen worden verklaard doordat dit nu eenmaal kennelijk de manier is waarop stress zich bij jou lichamelijk uit. Het is goed mogelijk dat je bloedvaatjes in jouw neus daadwerkelijk een zwakke of gevoelige plek zijn. Daar hebben meer mensen last van. Zo zijn er veel mensen die door hooikoorts veel last krijgen van een bloedneus. In dat geval ontstaat een bloedneus vaak door irritatie, bijvoorbeeld door veelvuldig de neus ophalen of snuiten. Je kunt ervoor kiezen om zwakke bloedvaatjes dicht te laten branden.
Bij stress is dat natuurlijk anders. Een bloedneus door stress ontstaat niet door externe factoren. Tenzij je het natuurlijk hebt over de externe factoren die zorgen voor stress. Deze zijn indirect verantwoordelijk voor je bloedneus. Een bloedneus door stress ontstaat vrijwel altijd doordat er bloedvaatje knapt als het gevolg van een verhoogde bloeddruk.
Wanneer je stress ervaart, starten er automatisch allerlei processen in je lichaam. Er worden hormonen aangemaakt zoals adrenaline en cortisol. Dit zorgt ervoor dat je geest en lichaam alerter worden. Het heeft ook tot gevolg dat je hartslag en je bloeddruk stijgen. Door die verhoogde bloeddruk kan een klein vaatje in je neus, meestal ergens bovenin in de neusholte, springen.
Een bloedneus door stress is niet altijd te voorkomen. Wat dat betreft is dit symptoom hetzelfde als alle andere: wanneer de stress te hevig wordt, zul je waarschijnlijk last krijgen van de symptomen die dan gewoonlijk bij jou opspelen. Dit neemt niet weg dat je wel wat dingen kunt doen om de kans op een bloedneus te verkleinen. Je erg opwinden bij stress verhoogt de kans op een bloedneus. Hoe meer jij je opwindt, hoe sterker je bloeddruk zal stijgen. Probeer dan ook om rustig te blijven wanneer je stress voelt opkomen. Enkele zaken die kunnen helpen, zijn:
Met deflectie probeer je stress een andere wending te geven. Dat is niet altijd eenvoudig en vergt waarschijnlijk enige oefening. Uiteindelijk slagen veel mensen hier wel in. Je bloedneus ontstaat misschien ook doordat je ongemerkt spanning op je hoofd, nek en schouders uitoefent. Probeer hier eens op te letten. Hoe voelt stress in je lijf? Misschien houd jij je adem in of neem je een krampachtige houding aan? Probeer deze druk op een andere manier te verwerken. Dat kan al zo eenvoudig zijn als een stuk gaan lopen of het doen van fysieke oefeningen.
Een bloedneus door stress is an sich niet gevaarlijk. Tenzij je vaak last hebt van zeer veel bloedverlies. Een ernstige bloedneus kan leiden tot flauwte. Zoals ik echter al eerder zei, is het niet zinvol om je te focussen op de bloedneus zelf. Het gaat om de stress. Daar schuilt het gevaar in. Hoe vaak heb je last van een bloedneus? Hoe vaker je hier last van hebt, hoe serieuzer je dit dient te nemen. Dit kan namelijk een teken zijn dat je te vaak last hebt van stress. Wellicht zelfs van chronische stress.
Ik hoef je niet uit te leggen dat te veel stress ongezond is. In zekere zin is het goed dat je last hebt van bloedneuzen door stress. Dit is een duidelijk signaal van je lichaam. Want stress zelf, dat herken je misschien niet eens altijd. Veel mensen lopen al zo lang rond met stress dat dit inmiddels normaal is geworden. Soms krijgen mensen ook vage klachten die zij niet in verband brengen met stress. Wanneer jij een relatie herkent tussen stress en je bloedneus, betekent dit dat je een kans hebt om te handelen. Probeer je niet alleen te focussen op het voorkomen van je bloedneus, maar ga juist op zoek naar de achterliggende oorzaak. Wat kun je doen om stress te voorkomen? Lees ook deze blog: wat helpt tegen stress?
Heb jij hulp nodig bij het overwinnen van jouw stress? Neem dan contact met ons op. Onze coaches kunnen je helpen. Zij staan namelijk niet alleen klaar voor mensen met een burn-out, maar voor iedereen die het idee heeft zelf niet of onvoldoende van stress af te kunnen komen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Te lang wachten met het behandelen van stress kan ervoor zorgen dat je klachten verder verergeren. Door nu te handelen kun je voorkomen dat jouw stress overgaat in surmenage (overspannenheid) of zelfs een burn-out. Neem contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak met een coach bij jou in de buurt. Onze coaches kunnen je helpen met het herkennen van stress, waar dit vandaan komt en hoe je er vanaf kunt komen.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606
2 reacties
Voorgaande lectuur was verhelderend en leerzaam. Ben nu eenmaal gevoelig a stress en vermoeidheid door mijn Bechterew.
Vaak als er bij mij iets verandert zoals pas geledeen. Ik heb medicijnen en daar hoort een code bij. ik had code 2 dat betekend dat je het in eigen beheer hebt maar nu ben ik naar 4 gegaan dat betekend dat je het moet afgeven. Daar ervaarde ik zo veel stres door dat ik na ik weer rustig was geworden een bloedneus kreeg tot 3 keer toe 2 keer op vrijdag en 1 vandaag.