Zoeken

Zoeken sluiten

Bij jezelf blijven

donderdag 30 juni 2022

Bij jezelf blijven was een flinke uitdaging voor Maria. Want hoe doe je dat als je het gevoel hebt jezelf verloren te hebben? Als je jezelf al jaren aanpast aan de wensen en verwachtingen van een ander? Als je altijd probeert een ander te ‘pleasen?’ En als je dus geen nee kunt zeggen of je eigen grenzen kunt aangeven? Wat betekent ‘bij jezelf blijven’ dan überhaupt voor je? Waar begin je met zoeken naar wie jij zelf nu werkelijk bent? Dat is de eerste stap. Bij jezelf blíjven is vervolgens de tweede stap.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Bij jezelf blijven: een confronterende spiegel

Dit was de uitdaging waar Maria voor stond. Op al deze vragen wist ze geen antwoord te bedenken. Want waar begin je? Maria is een vrouw van midden vijftig. Ze heeft twee inmiddels volwassen kinderen die het huis uit zijn. Vanwege een hoge werkdruk op haar werk, problemen in haar relatie en de zorgen over haar dementerende moeder is ze in een burn-out terecht gekomen. De stress rondom alles wat er in haar leven speelde was haar te veel geworden. Ze is al goed op weg naar herstel. Halverwege haar coaching traject komt het thema bij jezelf blijven op. Oei. Het onderwerp vormt een confronterende spiegel. De tranen stromen. Ze realiseert zich dat ze al die jaren zichzelf aan het wegcijferen was omwille van haar kinderen, haar man, haar moeder en haar werkgever.

bij jezelf blijven spiegel

Het blije kind

Het moet anders. Maria krijgt de opdracht mee om aandacht te geven aan het blije kind in zichzelf. “Is die er dan?” vraagt ze, half grappend, half neerslachtig. Maar kijken waar je als kind vroeger heel erg blij van werd geeft vaak al een richtingaanwijzer naar waar je mogelijk vandaag de dag óók heel erg blij van wordt. Hobby’s, interesses, bepaalde boeken en films: al dit soort dingen kunnen helpen om – jaren later – jezelf terug te kunnen vinden.

Als volwassene ga je natuurlijk niet weer in de zandbak spelen, alleen omdat je daar vroeger zo blij van werd (hoewel, als je dat nu heel graag zou willen, waarom niet?!). Wél kun je kijken welke componenten van je vroegere spel je eruit kunt filteren. Die componenten kunnen je een aanwijzing geven voor iets dat je nu ook leuk zou vinden. Hield je van het gevoel van zand tussen je vingers? Misschien kun je weer eens een dagje naar het strand gaan en lekker uitwaaien. Kon je helemaal opgaan in het maken van zandkastelen? Mogelijk kun je een creatieve hobby oppakken, waarbij je lekker met je handen kunt werken en mooie creaties kunt maken. Hield je van het buiten zijn, de wind in je haren voelen? Dat is misschien wel een uitnodiging om vaker de natuur op te zoeken.

bij jezelf blijven blij

Bij jezelf blijven: de volgende stap

In de daaropvolgende sessies laat Maria weten dat het zoeken naar haar ‘blije ei’, zoals ze haar blije kind liefkozend noemt, een bijzonder proces is. Het heeft zelfs voor een heel waardevol moment gezorgd met haar moeder. Ze hebben herinneringen opgehaald aan de jaren van Maria’s kindertijd. Haar moeder moest even op gang komen, maar toen ze eenmaal begon te vertellen over de kleine Maria en haar broer, gingen haar ogen stralen. Ook vertelde ze dat Maria als klein meisje zo weg was van dansen. Ze danste met haar poppen en beren haar kamer rond. Maria was het vergeten. Het ontroerde haar. Ze is vastbesloten iets met dansen te gaan doen. Ze is zelfs al online gaan zoeken naar danslessen en -avonden in haar buurt.

Persoonlijke eigenschappen

Maria vertelt dat ze zich steeds meer realiseert dat ze als kind een heel vurig kind was. Ze zat vol passie voor het leven, was heel ondernemend en had om de kleinste dingen de grootste lol. Toch zat ook het verzorgende er al heel jong in: als ze een zieke pop had zorgde ze er met alle liefde en aandacht voor dat de pop snel beter was. Zorgzaamheid is een prachtige eigenschap. Helaas is dat echter een eigenschap die de overhand heeft gekregen in haar leven. Ze is haar andere eigenschappen vergeten! Bij jezelf blijven betekent ook: inzicht opdoen in wie je bent, je sterke en zwakke kanten kennen en blijvend werken aan je persoonlijke ontwikkeling.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Als je eenmaal bewust bent van wat jou jou maakt, rijst de vraag op: hoe doe je dat dan in deze drukke en soms overweldigende wereld? Hoe zorg je ervoor dat je focus kunt blijven houden op het bij jezelf blijven? Ben je daar überhaupt mee bezig? Als je niet regelmatig even een stapje terug kunt doen en met een ‘helicopterblik’ naar je leven kunt kijken, verzand je al gauw in alle dagelijkse verantwoordelijkheden. Neem regelmatig (al is het één keer in de maand) een moment voor jezelf om je af te vragen wat nu precies belangrijk voor je is. Wat geeft het leven flair? Waar krijg je plezier van?

Bij jezelf blijven als dit afwijkt van de norm

Misschien kom je tot de ontdekking dat jouw kijk op het leven als ‘alternatief’ beschouwd wordt. Of zijn de dingen die je graag doet nogal onconventioneel. Bij jezelf blijven kan dan ongemakkelijk voelen. Tóch is het heel belangrijk om hier wel de ruimte aan te geven. Als je bepaalde kanten van je persoonlijkheid probeert te onderdrukken kom je vroeg of laat met jezelf in de knoop. Het kan zijn dat jouw persoonlijke ontwikkeling ertoe leidt dat je andere keuzes gaat maken. Sommige mensen in je omgeving kunnen hier moeite mee hebben. Als dit het geval is is het erg belangrijk om erover te praten. Jouw gedrag en jouw keuzes kunnen een spiegel vormen voor die ander. Want waarom heeft diegene er moeite mee als jij jezelf – eindelijk – gaat ontplooien?

bij jezelf blijven keuzes

Moeilijke keuzes

In het ergste geval zijn de mensen in je omgeving er niet aan toe om jou ‘vrij’ te laten. Het kan betekenen dat trouw zijn aan je hart inhoudt dat je vriendschappen of relaties zult verliezen. Dit kan heel zwaar zijn. Misschien denk je dat het niet de moeite waard is en pas je jezelf toch maar weer aan aan de status quo. In dat geval wil ik je bemoedigen: als jij werkelijk jezelf kunt zijn, als je bij jezelf blijven gaat zien als essentieel, dan zul je gaan merken dat er vanzelf ook mensen op je pad gaan komen die jou zien zoals je werkelijk bent. Dit schept verbondenheid, en dat willen we toch allemaal?

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Gelukkig voor Maria is ze geen vrienden of relaties verloren. Wie zou dansen tenslotte afkeuren? Ze is met haar man tangolessen gaan nemen. En of dit er nu voor gezorgd heeft of niet, maar ze geeft aan dat ze in geen tijden zo close is geweest met haar man. Ze heeft haar passie weer gevonden en heeft geleerd dat bij jezelf blijven zo gek nog niet is.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven