Zoeken

Zoeken sluiten

Bezinning en stress

zondag 17 december 2023

Wat zijn jouw eerste associaties bij het woord bezinning? Volgens de Van Dale is bezinning ‘een helder besef’. Er wordt ook wel gezegd dat het betekent dat je nadenkt om tot nieuwe inzichten te komen. Online zijn er nog veel meer betekenissen te vinden, zoals inkeer, beraad, meditatie, reflectie, overweging, kalmte en bewustzijn. Juíst over deze betekenissen gaat deze blog.

Bezinning ten tijde van stress?

Zoals je in de termen hierboven hebt kunnen lezen, is bezinning iets dat alleen plaats kan vinden als er tijd en ruimte voor zijn. Iemand die steeds maar druk in de weer is en van het ene in het andere rolt, zal weinig tot geen plaats hebben in zijn leven om tot bezinning te komen. Letterlijk én figuurlijk! We kunnen dus stellen dat stress een belemmerende factor is voor bezinning. Het kan pas plaatsvinden op het moment dat je een pas op de plaats kunt maken. Op het moment dat je even niets hoeft, niets doet. Een stille meditatie of een rustig moment om even te journalen. Dát zijn de beste omstandigheden voor bezinning. Hoe vaak heb jij hier eigenlijk ruimte voor in je leven?

Balans

Velen beantwoorden de vraag ‘hoe gaat het met je?’ steevast met: “Goed, druk.” Of het werkelijk goed gaat is nog maar de vraag. Druk zijn heeft een bepaalde status gekregen in onze maatschappij. Je geeft er namelijk de indruk mee dat je productief bent, dan je nodig bent en je doelen behaalt. Want je bent er tenslotte toch ontzettend druk mee?! Ik geloof niet dat dit een gezonde manier van doen is. We hebben het juist zo hard nodig om níet alsmaar druk te zijn! Rust is essentieel voor een gezond leven dat in balans is. Daar zit het hem in: balans. Alleen maar druk zijn is op den duur niet goed voor je, alleen maar rust ook niet. Het gaat er dus om de balans te vinden tussen actie en rust.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Verminder eerst je stress

Voor je jezelf de vraag stelt hoe bezinning er dan voor jou uit ziet, is het dus belangrijk om je stress te verminderen. Zorg dat je meer momenten van ontspanning inbouwt, zodat je draagkracht groter wordt. Kijk bovendien eens kritisch naar je draaglast: ligt er misschien wel veel te veel op jouw bordje? Dan wordt het tijd om eens goed te gaan kijken wat je kan gaan delegeren of gewoonweg niet meer gaat doen.

Want moet alles dat jij doet werkelijk gedaan worden? Mogelijk kan een ander het doen, of kan je het uitstellen naar een later moment. Of: je doet het gewoon niet. Je zult zien dat de wereld niet vergaat en dat jij wat meer ruimte overhoudt in je agenda. Als de stress flink is opgebouwd, kan het heel moeilijk zijn hier zelf uit te komen. In dat geval staan onze coaches altijd voor je klaar om samen te gaan kijken naar jouw stressniveau en wat je daar aan kunt doen!

Hoe ziet bezinning er uit?

Als je voldoende balans in je leven ervaart tussen activiteit en rust, lukt het je om gedaan te krijgen wat je wilt doen, maar je hebt ook de nodige rustmomenten voor bezinning. Hoe bezinning er uit ziet is heel persoonlijk. Wel geldt dat het over het algemeen gedaan wordt op een stille plek, waar je alleen kunt zijn. Je kunt je inbeelden dat bezinning in een druk winkelcentrum nogal een uitdaging is – hoewel niet onmogelijk!

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

In het geval van meditatie kun je je er waarschijnlijk gemakkelijker een voorstelling van maken. Mediteren is heel behulpzaam om je geest kalm te maken en ook helder te krijgen wat belangrijk voor je is. Maar niet iedereen zal gaan mediteren om te kunnen bezinnen. Voor een ander werkt het beter om een beetje voor zich uit te mijmeren. Weer een ander gaat graag schrijven of geeft er een andere creatieve wending aan. Het maken van een moodboard of visionboard is ook een gelegenheid om bezinning een plek in je leven te geven. Je staat stil bij hoe het nú is en bij hoe je zou willen dat het is over één, twee of bijvoorbeeld vijf jaar. Dat maak je vervolgens visueel door afbeeldingen uit te knippen en op te plakken. Zo maak je helder wat jij graag wenst.

Bezinning en levensvragen

Als we het over bezinning hebben komen we al snel uit bij het onderwerp levensvragen. Het gaat om de vragen die er echt toe doen in ons leven. Wie ben jij nou werkelijk? Waarom ben je hier? Wat heb je te brengen? Wat is jouw persoonlijke missie? Allemaal vragen waar je geen eenvoudig antwoord op zult vinden. Bovendien kunnen je antwoorden veranderen in de loop van de tijd, omdat jij verandert. Je groeit en ontwikkelt jezelf je hele leven lang door, dus jouw antwoorden op de grote vragen van het leven zullen ook veranderen.

Een goed gesprek

Neem jij wel eens de tijd om over dit soort vragen na te denken? De één doet dit van nature makkelijker (en vindt het ook leuk!) dan de ander. Misschien vind je het ook wel heel fijn om van gedachten te wisselen met andere mensen. Een andere visie dan die van jou kan je eigen visie verrijken, omdat je nieuwe perspectieven hoort waar je zelf nog niet bij stil had gestaan. Bezinning kan dus ook heel goed tijdens een goed gesprek!

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Stel elkaar daarbij open vragen en neem een nieuwsgierige houding aan. Probeer niet in te vullen wat die ander ergens van vindt. Dit is een valkuil, vooral bij mensen die je al lang kent. We zijn geneigd te denken te weten hoe die ander ergens over denkt, maar die ander verandert net zo goed gedurende zijn of haar leven als jij! We zijn allemaal constant in ontwikkeling en onze visie, mening en standpunten kunnen dus veranderen. Ga het gesprek dus met een open blik in en je zult ontdekken dat je met frisse ideeën en nieuwe inzichten over jezelf en/of het leven het gesprek weer verlaat. In sommige gevallen pas uren later. Dan weet je: we hadden het hier over iets wezenlijks!

Veelgestelde vragen

Door met anderen een goed gesprek te voeren over dingen die voor jullie belangrijk zijn in het leven! Juist ook mensen met een andere mening bieden je de kans op nieuwe inzichten, inspiratie en ideeeen!
De eerste stap is toch echt je stress verminderen. Kijk goed naar jouw prioriteiten en persoonlijke waarden. Vraag jezelf vervolgens af of de keuzes die je maakt in lijn liggen hiermee. Zo niet, dan wordt het tijd om nee te gaan zeggen, grenzen te gaan aangeven en jouw eigen pad te gaan bewandelen. Dan ontstaat de ruimte voor bezinning vanzelf.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven