Bevallen is geen dagelijkse kost. De meeste vrouwen die moeder worden doen dit één of twee keer in hun leven. Zwangerschap en bevalling zijn dus een unieke periode en gebeurtenis in het leven van een vrouw (en hun partner). Moeder natuur heeft het allemaal prachtig geregeld. Hormonen worden precies zo afgestemd dat ze de groei van de ongeboren vrucht zo optimaal mogelijk doen verlopen. Ook als het moment van bevallen is aangebroken, werken het lichaam van de moeder en de baby samen om het kindje geboren te laten worden. Maar toch heerst er veel angst rondom bevallen. Hoe dat komt en waarom je dat liever wilt voorkomen, lees je in deze blog!
Zwangerschap en bevalling zijn haast magische momenten in het leven van een vrouw en toch draait het vanaf een vroeg stadium in onze Westerse samenleving vooral om risicobeperking. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat zo’n vijftien procent van de stellen na één jaar proberen zwanger te worden, dat nog steeds niet is.
Daarnaast maakt één op de vijf vrouwen in haar leven een miskraam mee: er heeft dus een bevruchting plaatsgevonden, maar ergens in de zwangerschap gaat het toch fout en overlijdt het vruchtje of baby’tje. De meeste miskramen komen voor in het eerste trimester. Veel vrouwen voelen dus – ondanks de vreugde dat ze zwanger zijn – veel angst om het kindje te verliezen. De kans op een miskraam is bij zes weken zwangerschap nog 22 procent, terwijl dat bij tien weken zwangerschap gedaald is naar één procent.
Vanaf het moment dat je zwanger bent, gaat je lichaam aan de slag om zich voor te breiden op het bevallen. Alles wordt in gereedheid gebracht om ongeveer negen maanden later een gezond kindje ter wereld te brengen. Maar waar in de jaren negentig nog zo’n 35 procent van de vrouwen in Nederland thuis beviel, was dat in 2022 nog maar zo’n dertien procent. Het aantal thuisbevallingen is dus flink gedaald. Veel vrouwen willen ook zonder medische indicatie in het ziekenhuis bevallen, want dit geeft ze een veilig gevoel. Maar is het werkelijk veiliger? Om daar een antwoord op te geven maken we even een uitstapje naar de dierenwereld.
Zoogdieren die op het punt staan te bevallen zullen zich terugtrekken. Ze zoeken hun veilige holletje of andere plek waar ze zich veilig voelen op. Vaak is dit een donker plekje waar geen andere toeschouwers bij zijn. Laten we als voorbeeld een kat nemen. Een kat die weeën heeft en ineens gestoord wordt door een ander dier of mens, zal bijna direct geen weeën meer hebben en kunnen vechten of vluchten, indien nodig. Het dier krijgt een stoot aan adrenaline en dit belemmert de hormonen die het bevalproces bespoedigen. Voor levensbehoud heel handig, voor een spoedige bevalling minder fijn.
Wij mensen zijn zoogdieren, dus voor ons werkt het precies hetzelfde. We hebben het nodig ons veilig te voelen. Een vertrouwde omgeving zonder onverwachtse gebeurtenissen, harde geluiden of fel licht. Bovendien: de vrijheid om te bewegen en de houdingen aan te nemen die goed voelen. Je begrijpt: het stereotype beeld uit de films waarbij een vrouw met alle toeters en bellen een ziekenhuis in wordt gereden, helpt haar niet om zich te ontspannen en veilig te voelen. Als er geen spoed is, maar er moet wel naar het ziekenhuis verplaatst worden, zie je ook dat weeën afnemen of stoppen. Dat is een heel normale reactie van het lichaam op stress! Net zoals de kat die gestoord wordt in haar proces van bevallen, zal een vrouw die zich moet verplaatsen een vertraging krijgen in het bevalproces.
Een vertraging is helemaal niet erg. Wat helaas wél nadelig is, is als zorgverleners op de klok zitten. Dit gebeurt vaak als heel strikt aan protocollen wordt gehouden. Elke fase van een bevalling mag dan een bepaalde tijd duren, anders duurt het ‘te lang’. Een barende vrouw kan dan tijdsdruk voelen en juist dát belemmert het bevalproces; het bevallen gaat nóg langer duren. Bij het kiezen van een zorgverlener is het dan ook belangrijk van te voren goed na te vragen hoe om wordt gegaan met de standaard protocollen en tijdsdruk. Bevallen zonder stress begint namelijk met alle tijd krijgen om te bevallen.
Protocollen zijn er natuurlijk niet voor niets. De geboortezorg heeft veel mooie ontwikkelingen doorgemaakt, waardoor zowel meer baby’s als moeders het nu hebben overleefd die het een paar honderd jaar geleden níet hadden overleefd. Artsen worden echter vooral onderwezen in wat er allemaal fout kan gaan. Heel handig, want ze weten dan wat te doen. De kennis over de normale, natuurlijke bevalling kan daardoor nogal eens achterlopen. Gevolg: er wordt vaak onnodig ingegrepen bij bevallingen, vaak ten nadele van zowel moeder als kind. Wanneer eenmaal één ingreep wordt gedaan, volgen er vaak meerdere. Het natuurlijke proces wordt namelijk verstoord, waardoor de kans op een natuurlijke bevalling steeds kleiner wordt.
Let op: ik ben niet tégen bevallen in het ziekenhuis. Ik wil aanstaande moeders alleen bewust maken van het feit dat een bevalling het soepelst verloopt als zij zelf zo ontspannen mogelijk is. Angst, onrust, zorgen en onzekerheid kunnen dit allemaal in de weg gaan zitten. Bereid je dus tijdens de zwangerschap al voor. Angst en onzekerheid kunnen al verminderen door gedegen kennis!
Lees je dus goed in over het natuurlijke proces van bevallen. Dan ontdek je bijvoorbeeld ook dat op je rug bevallen zo onnatuurlijk is als het maar zijn kan. Het werkt de beweging van de baby naar buiten namelijk tegen. En wat wordt in het ziekenhuis (meestal) gedaan: inderdaad, op de rug. De kans op het gebruik van bijvoorbeeld een vacuümpomp wordt zo groter, omdat de moeder het in deze houding soms zelf niet kan. En zo zijn er talloze voorbeelden te noemen.
Knowledge is key, ook in dit geval. En als je je toch meer ontspannen denkt te voelen in een ziekenhuis, dan moet je daar vooral heen gaan. Als het maar een bewuste keuze is en niet een keuze gebaseerd op angst en onwetendheid. Dat is gewoon jammer, zowel voor jezelf als voor je baby. Geef jezelf en je baby de best mogelijke start door een goede voorbereiding, power to you, mama!
P.s. uit onderzoek blijkt dat er aan thuisbevallingen niet meer of minder risico zit dan aan bevallen in het ziekenhuis.
Wil je het persoonlijke en eerlijke zwangerschapsverhaal van mij lezen, inclusief bevallingsverhaal en de zes kraamweken? Neem dan hier een kijkje.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606