Zoeken

Zoeken sluiten

Betrouwbaar zijn en de rol van stress

donderdag 4 mei 2023

Wanneer je betrouwbaar bent, ben jij degene die anderen regelmatig opzoeken om hun hart te luchten of jou om een gunst te vragen. Indien jij ergens ja op zegt weet de ander dat zij op jou kunnen bouwen. Betrouwbaarheid wordt veelal gezien als een competentie, maar is dit wel het geval? In het beginsel komt deze competentie grotendeels voort uit karakter, en zodoende spreken we over een kernkwaliteit. Toch is hier nog enige discussie over, want iemand die eerst onbetrouwbaar was kan wel betrouwbaar worden door zijn of haar gedrag drastisch te veranderen. Er is namelijk een werkelijk verschil tussen een kernkwaliteit zoals sociaal zijn, waar de basis volledig vanuit je karakter komt, of betrouwbaar zijn. In dit blog gaan we dieper in op deze kwaliteit.

betrouwbaar blind vertrouwen

Wat is betrouwbaar zijn?
Competentie of kernkwaliteit
Je valkuilen
Pas op voor stress en burn-out
Betrouwbaar blijven voor jezelf

Wat is betrouwbaar zijn?

Betrouwbaar zijn is niet alleen een kernkwaliteit of een competentie. Veelal komt het gevoel van vertrouwd willen zijn ook voort uit je normen en waarden. Grotendeels heb je dit meegekregen vanuit je jeugd. Wanneer jij tijdens je opvoeding een hoge mate van integriteit hebt meegekregen, is de kans groot dat betrouwbaarheid een van je grootste kwaliteiten is geworden in volwassen leven.

Jij bent de persoon die direct bij mensen opkomt als ze spreken over een betrouwbaar persoon. Beloftes kom je na, je komt op tijd en begrijpt dat bij bepaalde toezeggingen ook verantwoording hoort. Je vindt het belangrijk dat mensen jou vertrouwen en wil daar zonodig bergen voor verzetten. Of het nu gaat over je werk of je privéleven, jij wordt al snel gezien als vertrouwenspersoon.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat zijn nog meer typische kenmerken die horen bij een betrouwbaar persoon?

  • Je bent zeer toegankelijk voor anderen en een open boek over jou eigen leven
  • Over het algemeen zeg je het ook als je een taak niet aan kunt nemen want je stelt niet graag anderen teleur
  • Doe of zeg jij iets verkeerd? Je bent de eerste die het toegeeft en niet pas als anderen erachter komen
  • Je vertelt wat waar is. Wanneer iemand een onwaarheid over iemand anders vertelt, durf jij hier wat van te zeggen op een integere wijze
  • Je hebt een open visie op meerdere kanten van een verhaal en kiest niet zomaar een kant
  • Je hebt veelal een positieve mindset over anderen, je ziet niet alleen de negatieve kanten
  • Een geheim is bij jou veilig
  • Jij komt je afspraken na, ook al gaat dit soms ten kosten van jouw eigen behoeftes

Competentie of kernkwaliteit

We hebben het al even kort benoemd. De discussie of betrouwbaarheid een kernkwaliteit of competentie is. Laten we het verschil delen en het in beide kaders plaatsen. Over het algemeen zit betrouwbaarheid in je karakter, maar er zijn uitzonderingen. Het kan namelijk zo zijn dat je je leven begonnen bent als onbetrouwbaar persoon maar geleerd hebt dat je je hiermee niet geliefd maakt. Het is een lang proces om opnieuw vertrouwen te winnen bij anderen, maar het is zeker niet onmogelijk om het aan te leren met oprechte intentie. Wij zijn als mensen zeer bewerkelijk en dit is een van de kwaliteiten die je eigen kunt maken zonder dat het een aangeboren kernkwaliteit is. In de laatste situatie noemen we het een aangeleerde competentie.

betrouwbaar geheim

Je valkuilen

Juist omdat jij zo betrouwbaar bent, kan je al snel overvraagd worden. Het is jou niet vreemd dat je meer hooi op je vork neemt dan dat je eigenlijk kunt tillen. Een van je grootste valkuilen is dan ook het niet tijdig van je grens aangeven. Hoe betrouwbaar je ook bent, zorg dat je ook integer blijft tegenover jezelf. Het is een groot compliment dat anderen jou veel toevertrouwen, maar wil je dat zelf ook? Kun je ook nee zeggen wanneer het je teveel wordt? En is het nodig altijd maar een open boek te zijn? Naast dat betrouwbaar zijn een mooie kwaliteit is, is het ook een zeer kwetsbare kwaliteit. Je uiterst betrouwbare aard brengt ook naïviteit met zich mee.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Niet iedereen is even betrouwbaar als dat jij bent. Indien jij een nieuw idee hebt op het werk en dit uit enthousiasme alvast deelt met collega’s, kan het gebeuren dat zij met dit idee aan de haal gaan. Probeer in je oprechtheid voor jezelf te bepalen wat je wel en niet deelt.

Pas op voor stress en burn-out

Waar ligt jouw grens als vertrouwd luisterend oor en gebruikt worden als persoonlijke psycholoog? Dat je betrouwbaar bent betekent niet dat iedereen zijn of haar levensverhaal, of misschien zelfs geheimen, bij jou neer hoeft te leggen met de verwachting dat het jou niets doet. Belastende informatie kan uiteindelijk aan je gaan knagen en zodoende ben jij degene die wakker ligt van andermans misère. Zodra anderen doorkrijgen dat jij goed bent in het voor je houden van informatie, komt je kwetsbaarheid naar voren. Want zodra jij hebt beloofd een geheim te bewaren, maar dit geheim is bijvoorbeeld een zaak voor de autoriteiten, wat doet dit met jouw spanning?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

In een dergelijke situatie ontstaat er stress die eigenlijk niet voor jou is bedoeld. Je normen en waarden staan zwaar onder druk. Indien je hier je grens niet aangeeft zal dit alleen maar groeien en uiteindelijk een burn-out veroorzaken. Het is van belang dat je tijdig in een gesprek aan durft te geven dat je deze informatie liever niet hoort omdat het te belastend voor je is. Dit geldt overigens ook over gemaakte afspraken. Red je het niet een afspraak na te komen? Geef dit tijdig aan. Ook dat is betrouwbaar zijn en zo loop je jezelf niet voorbij.

betrouwbaar vertrouwen

Betrouwbaar blijven voor jezelf

Het is natuurlijk harstikke fijn wanneer jij wordt gezien als die ene betrouwbare vriend waar men altijd terecht kan. Maar bij wie kan jij terecht? Heb jij ook iemand in je omgeving waar jij je hart kan luchten wanneer je last hebt van stress of spanning? Blijf ook in verbinding met jezelf en blijf je bewust van je grenzen, normen en waarden. Wat als de stress er langzaam in is geslopen en je de balans kwijt bent met jezelf? Een professionele coach biedt uitkomst in het verkrijgen van balans en de controle terugpakken in het aangeven van je grenzen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven