Let op: voor je verder leest wil ik je op het hart drukken dat een natuurlijk slaapmiddel uit deze blog over het algemeen veilig gebruikt kan worden. Middelen met een natuurlijke oorsprong zijn echter niet per sé onschuldig, simpelweg omdat ze natuurlijk zijn. Monnikskap of vingerhoedskruid zijn ook natuurlijk, maar beiden zeer giftig. Daarnaast zijn er planten die een interactie kunnen hebben met bepaalde medicijnen. Zo is van Sint Janskruid bekend dat het de werking van de anticonceptiepil vermindert.
Lees jezelf goed in voor je overgaat tot natuurlijke slaapmiddelen, raadpleeg een medische professional als je twijfels hebt over jouw specifieke situatie en stel je vragen. Deze blog dient ter informatie. Liberi en de auteur van deze blog zijn niet verantwoordelijk voor de eventuele gevolgen als jij een natuurlijk slaapmiddel tot je neemt.
Het is wat het woord al zegt. Het is een middel, vaak een kruid of plant, dat kan helpen bij een betere nachtrust. In tegenstelling tot chemisch gefabriceerde middelen (die dus door mensen gemaakt zijn), vinden ze hun basis in de natuur. Steeds meer mensen hebben het verlangen over te stappen op natuurlijke middelen, zo ook dus voor een natuurlijk slaapmiddel.
Dan nog even een opmerking over slecht slapen door stress. Als je veel stress en spanningen ervaart en daardoor slecht slaapt, is het nemen van een slaapmiddel – of dit nu natuurlijk of niet is – niet de juiste oplossing. Uiteraard kan het ten tijde van nood behulpzaam zijn, maar het is niet de bedoeling dat je er afhankelijk van wordt. Je neemt de oorzaak er namelijk niet mee weg: de te hoge stress die je hebt.
Als je het voor een kortere periode moet gebruiken om jezelf te ondersteunen in een stressvolle periode (bijvoorbeeld een verhuizing, belangrijk project op werk of scheiding) is daar helemaal niets mis mee. Maar als je het dagelijks nodig hebt om überhaupt te kunnen slapen, dan kom je uiteindelijk verder met het aanpakken van de oorzaak.
Melatonine is geen slaapmiddel, het is een hormoon dat het lichaam zelf aanmaakt. Daarnaast zijn er melatonine-supplementen te koop. Je zou dus kunnen beweren dat het een natuurlijk slaapmiddel is, omdat het van nature voorkomt in het lichaam. Toch is dit niet terecht. Melatonine wordt door ons lichaam aangemaakt wanneer het donker wordt en als iemand een natuurlijke, gezonde slaapcyclus heeft, dan helpt de melatonine bij een goede nachtrust.
Als je een supplement neemt, wordt meestal aangeraden dit vlak voor het slapengaan in te nemen. Hierdoor raakt je eigen hormoonhuishouding in de war, want bij de ene persoon begint de natuurlijke melatonine-aanmaak al rond zeven uur ’s avonds, terwijl dit bij een ander pas rond negen uur is. Melatonine kán helpend zijn, bijvoorbeeld bij een jetlag of bij nachtdiensten. Maar het wordt afgeraden voor dagelijks gebruik, want je weet niet precies wanneer voor jou persoonlijk het juiste moment van inname is. Het kan dus averechts werken.
Melatonine zit overigens ook in kleine hoeveelheden in ons voedsel. Zo zou je in de avond een schaaltje kersen, een banaan, een kopje gemberthee, tomaten, havermout of een handje walnoten en amandelen kunnen eten. De hoeveelheid melatonine is echter vrij klein, dus je moet een redelijk grote portie nemen, wil het helpend zijn.
Dan komen we bij de kruiden. Kamille heeft een kalmerende werking en wordt door de geschiedenis heen al gebruikt als natuurlijk slaapmiddel. Het kan helpen met in slaap vallen, maar ook met in slaap blijven gedurende de nacht. Hoe neem je het tot je? Je kunt het beste een kop kamillethee maken door een eetlepel bloemen in een thee-ei te doen en daar kokend water overheen te gieten. Â Laat het ongeveer vijf minuten trekken. Drink het ongeveer een half uur voor het slapengaan en doe dit dagelijks. Kijk na twee weken of het voor jou werkt, want ieder lichaam is anders. Merk je geen verschil? Probeer dan een ander natuurlijk slaapmiddel.
Ook lavendel staat bekend om haar kalmerende en ontspannende eigenschappen. Deze lekker ruikende plant verkort de inslaaptijd. Je kunt het apart of samen met kamille als thee drinken. Je zet het op dezelfde manier als de kamillethee die ik hierboven beschreef. Daarnaast wordt lavendel ook vaak ingezet als essentiële olie. Je kunt de olie samen met wat water in een diffuser doen, waardoor de geur zich verspreidt door de ruimte. Vijf tot acht druppeltjes van de olie is vaak al genoeg. Je kunt ook één of twee druppeltjes van de olie op je hoofdkussen doen. Als je van de geur van lavendel houdt, is dit zeker een aanrader!
Nog een bekend kruid dat gebruikt wordt als natuurlijk slaapmiddel, is valeriaan. Het moet wel langere tijd gebruikt worden, wil je het effect ervan merken. Vaak kun je iets merken na twee weken. Valeriaan kan de slaapkwaliteit verbeteren en ervoor zorgen dat de diepe slaapfase verlengd wordt. Het wordt vaak als thee gebruikt, maar er zijn ook tabletten of druppels beschikbaar.
Ook homeopathische middelen kunnen ingezet worden als natuurlijk slaapmiddel. De meesten bevatten (een combinatie van) homeopathische bestanddelen van valeriaan, haver of de ignatiusboon. Deze hebben rustgevende eigenschappen. Ze zijn vaak te koop bij de drogist of – beter nog – via een homeopaat die naar het hele plaatje kijkt, niet alleen naar je slaapproblemen.
Deze vraag heeft geen eenduidig antwoord. Een natuurlijk slaapmiddel kan voor de ene persoon heel goed werken, maar voor een ander persoon helemaal niet. De context waarin je een middel neemt is heel complex. Er zijn allerlei factoren in je levensstijl en omstandigheden die van invloed zijn op je slaap. Daarnaast reageert elk lichaam anders op de stoffen die je inneemt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor cafeïne: de ene persoon is er veel gevoeliger voor dan de andere.
Er is helaas weinig onderzoek naar natuurlijke slaapmiddelen en zwangerschap. Dit omdat niemand dan een proefpersoon wil zijn! Daarom worden veel middelen afgeraden tijdens zwangerschap, gewoonweg omdat we niet weten wat de effecten kúnnen zijn. Kamillethee is wel veilig, in alle andere gevallen wordt het óf afgeraden óf alleen in hele lage doseringen. Better safe than sorry, in dit geval.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606