Onlangs publiceerde wij een blog over moe worden van besluiten nemen. Daartegenover staat geen beslissingen kunnen maken. Besluiteloosheid is niet alleen ontzettend vermoeiend, het geeft ook een hoop onnodige stress. Het lastig vinden keuzes te maken gaat in de essentie veel dieper dan alleen keuzestress. Twijfel, het gemis aan zelfvertrouwen en onzekerheid spelen hierin een grote rol.
Wat is besluiteloosheid?
Leef jij continu met keuzestress? Vind je het moeilijk om snel een beslissing te maken? Dat noemen we besluiteloos zijn. En zoals hierboven al geschreven gaat besluiteloosheid dieper dan niet kunnen kiezen welke saus je bij je tosti wil eten. Vaak overheerst twijfel je leven en voel je angst om een verkeerde beslissing te maken. Hierdoor stel je je afhankelijk op naar anderen om een keuze te maken. Omdat je alsmaar twijfelt, geen keuzes maakt en niet daadkrachtig bent, ben jij niet degene waar iemand advies aan zal vragen. Vooral op de werkvloer werkt dit niet in je voordeel.
Hoe herken je besluiteloosheid?
Niet weten welke schoenen je aan wil trekken of welk smaakje je in je thee wil is niet meteen een signaal dat je besluiteloos bent. Besluiteloosheid gaat over grotere beslissingen. Dit kan in je privéleven zijn of op je werk. Een aantal herkenningspunten of je moeite hebt met beslissingen maken:
- Je wacht liever af wat een ander doet
- Voordat je een keuze maakt, pijl je eerst bij anderen wat zij ervan vinden en wat zij zouden doen
- Je twijfelt aan vrijwel alle keuzes die je moet maken en denkt hier eindeloos over na
- Een grote beslissing maken geeft jou bij voorbaat veel stress
- Als je onder een keuze uit kunt komen doe je dat
- Sommige keuzes geven je dusdanig veel stress dat je het uitstelt of niet doet
- Al voordat je over een beslissing hebt nagedacht, ben jij ervan overtuigd dat je niet de goede beslissing neemt
- Je over-analyseert alles wat je beslist. Hierdoor worden sommige keuzes veel groter gemaakt dan dat ze zijn
- Je neemt niet graag risico’s en wil graag de controle houden over de uitkomst van je keuzes
De mening van anderen is belangrijk
Je besluiteloosheid is niet zomaar ontstaan. Er is iets gebeurd in het verleden waardoor je je niet zeker voelt over de keuzes die je maakt. Het kan zijn dat je ooit een keer een verkeerde keuze hebt gemaakt en dit niet goed is afgelopen of niet de uitkomst kreeg die je had gewild. Ook je opvoeding is van invloed op je besluiteloosheid. Bijvoorbeeld wanneer je narcistische ouders hebt. Personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis weten goed hoe ze twijfel moeten zaaien bij een ander. Hierdoor kan het zijn dat je op volwassen leeftijd veel bevestiging zoekt bij anderen.
Laten we voorop stellen dat het niet slecht is om een keuze te evalueren bij iemand anders. Een andere blik kan veel inzicht geven in een belangrijke beslissing. Maar als je jouw keuzes volledig afhankelijk laat zijn van andermans mening ben je de verbinding met jezelf wel redelijk kwijt.
De relatie van besluiteloosheid en stress
Hoe langer je doet over het maken van een beslissing hoe meer stress het je geeft. Het begint meestal met kleinere beslissingen maar hoe meer ruimte je het geeft hoe groter je besluiteloosheid groeit. Gegeven moment lig je nachten wakker over keuzes die je moet maken. Je raakt oververmoeid door het piekeren en raakt emotioneel uit balans. Indien je dit niet tijdig signaleert kom je uiteindelijk in een burn-out terecht.
Bijvoorbeeld: Je twijfelt al maanden of je wil wisselen van baan. Eigenlijk zit je al een langere tijd niet meer op je plek en je wil iets anders gaan doen. Hoe langer je er over doet om de beslissing te maken, hoe meer stress het je geeft. De sfeer op de werkvloer wordt er niet beter op en dat is ook te merken in hoe je je werk uitvoert. Uiteindelijk wordt jouw contract niet verlengd. Iets wat je had kunnen voorkomen door tijdig een andere baan te zoeken. Je moet nu niet alleen verwerken dat je je baan kwijt bent, je moet ook snel weer op zoek naar een nieuwe werkgever. Veel stress die voorkomen had kunnen worden.
Sneller keuzes maken
Ben je er na het lezen van dit blog over uit dat jij ook last hebt van besluiteloosheid? Dan hebben wij een aantal tips die je kunnen helpen sneller keuzes te maken.
- Pak pen en papier en schrijf op waar je over twijfelt. Op hetzelfde blad schrijf je de voor- en nadelen op die bij deze keuze komt kijken. Alleen al door het op te schrijven creëer je overzicht en haal je het uit je hoofd.
- Wat zegt je intuïtie? Stel je hoeft met niemand anders rekening te houden, er is niemand afhankelijk van de beslissing behalve jij. Wat zegt je gevoel op zo’n moment? Over het algemeen is dit gevoel de weg die jij wil bewandelen.
- Kan je nog steeds geen keuze maken? Maak het dan SMART. Normaliter gebruik je de SMART methode voor leerdoelen maar deze aanpak is ook prima in te zetten als je besluiteloos bent. En leren sneller beslissingen te maken is ook een leerdoel op zich.
Wat als je er echt niet uitkomt?
Als de stress al te hoog is opgelopen, of je bent al in een burn-out terecht gekomen, dan is het extra lastig om je besluiteloosheid aan te pakken. Twijfel in dit geval niet om hulp in te schakelen van een professionele coach. Het enige wat jij hoeft te doen is vrijblijvend contact op te nemen en Liberi matcht de juiste coach om jou te helpen van je besluiteloosheid af te komen. Door een stress en burn-out behandeling te combineren met cognitieve gedragstherapie sta jij binnen de kortste tijd terug in jouw eigen kracht.