Zoeken

Zoeken sluiten

Ben jij trouw aan jezelf?

woensdag 5 juli 2023

Trouw aan jezelf blijven kan een flinke uitdaging zijn als dit niet overeen lijkt te komen met de externe omstandigheden waarin je je bevindt. Vaak gaat het dan om verwachtingen van anderen of over bepaalde ongeschreven regels. Als trouw aan jezelf blijven betekent dat je tegen de stroom inzwemt, dan heb je zelfvertrouwen, lef en moed nodig om dat te doen. Je zult namelijk weerstand ervaren vanuit je omgeving en dat is niet altijd makkelijk.

Wat houdt trouw aan jezelf blijven eigenlijk in?

Trouw aan jezelf blijven kan nogal vaag klinken. Want wanneer ben je dan trouw aan jezelf en wanneer niet? Om daar een antwoord op te vinden moet je allereerst weten wie jij bent en waar jij voor staat. Wat vind je belangrijk? Wat is jouw kracht en wat zijn jouw valkuilen? Waar wordt jij blij van en waar krijg je energie van? Maar net zo belangrijk: wat kost jou energie en waar loop je op leeg? Dit zijn allemaal vragen waar je op zijn minst deels een antwoord op moet kunnen geven, om überhaupt trouw aan jezelf te kunnen zijn. Trouw zijn aan iets of iemand betekent dat je datgene of diegene altijd steunt en niet laat vallen. Steun jij jezelf en laat je jezelf niet zitten? Dan ben je dus trouw aan jezelf.

Trouw beloven doe je telkens opnieuw

Trouw zijn aan jezelf is niet iets dat je eenmalig doet. Als je trouw belooft op je huwelijksdag doe je dat daarna dagelijks iedere keer weer. Je spreekt je trouwzijn op dé dag weliswaar voor een grote groep getuigen uit, maar werkelijke trouw uit zich in het dagelijkse leven. Als je ruzie krijgt. Als je er een andere mening op na houdt. En zelfs als je elkaar soms wel achter het behang kunt plakken. Dan komt het erop aan: blijf je elkaar trouw door dik en door dun? Tijdens de stormen van het leven? Want het is makkelijk om trouw te blijven op zonnige dagen, maar op het moment dat het moeilijk wordt, wordt er een beroep op jouw trouw gedaan.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Zo is het ook met trouw zijn aan jezelf. Als jij iets heel belangrijk vindt, dan zul je telkens opnieuw keuzes moeten maken die daar passend bij zijn. Laten we een voorbeeld nemen. Stel dat je jarenlang anderen op de eerste plaats hebt gezet. Je kinderen, je partner, je werkgever, je collega’s, je hulpbehoevende ouders… Deze trouw aan anderen heeft ervoor gezorgd dat je in een burn-out terecht bent gekomen. Let op, trouw zijn en loyaliteit zijn prachtige eigenschappen. Maar als je er zelf aan onderdoor gaat, dan gaat er duidelijk iets mis. Als jij op je tenen moet lopen om een ander trouw te blijven, dan ben je ontrouw naar jezelf toe.

Burn-out als wake-up call

Een burn-out is wat dat betreft voor velen een wake-up call. Ze komen erachter dat ze níet trouw zijn geweest aan zichzelf, met desastreuze gevolgen voor hun gezondheid. Nu is hun lichaam letterlijk ‘op’ en kunnen ze niemand meer van dienst zijn. Het is vaak een klap in het gezicht. Tegelijkertijd volgt tijdens en na het herstel vaak een grote sprong in de persoonlijke ontwikkeling. Iemand leert dat trouw aan jezelf blijven eigenlijk het allerbelangrijkste is. Want als je trouw aan jezelf blijft en jouw grenzen aangeeft, dan zul je op een gezonde manier met je tijd en energie omgaan. In plaats van al jouw tijd en energie weg te geven aan anderen, geef je die ook aan jezelf. En niet pas als er een restje over is, maar alleréérst aan jezelf, zodat je van wat er over blijft vrijelijk aan anderen kunt geven.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Trouw zijn aan jezelf door je mening te laten horen

Trouw zijn aan jezelf gaat niet alleen maar over de verdeling van tijd en energie. Het gaat er ook om dat je jouw mening mag hebben én mag delen. Ook (en misschien wel juíst) als die afwijkt van de massa. Hier wordt het spannend. Als je een afwijkende mening hebt, kun je wel eens afgewezen worden. Dat is precies waar wij mensen vaak erg bang voor zijn.

Maar weet je waar je eigenlijk veel banger voor zou moeten zijn? Voor ontrouw zijn naar jezelf, omwille van de anderen. Mensen op hun sterfbed zijn wel eens gevraagd waar ze het meeste spijt van hadden. Dit was vrijwel nooit iets wat ze hadden gedaan. Het was vrijwel altijd iets dat ze juist níet hadden gedaan, vanwege angst of onzekerheid. Dus durf voor jezelf op te komen en uit te komen. Wees jezelf. Dat is juist het mooie: er is niemand zoals jij. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen iets te brengen heeft op deze wereld. Maar hoe kan jij jouw unieke bijdrage leveren als je niet trouw bent aan jezelf? Dan pas je je aan aan de anderen, maar daar zijn er al genoeg van.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat als je afgewezen wordt als je trouw bent aan jezelf?

Stel dat je de stap durft te nemen door trouw aan jezelf te zijn, maar je wordt afgewezen. Wat dan? Weet dat je niet de enige bent. Door de geschiedenis heen zijn mensen altijd afgewezen om hun ‘anders zijn’. Dit kun je zien als een vloek, maar ook als een zegen. De mensen die anders waren en anders durfden te zijn hebben de mooiste ontdekkingen, uitvindingen of maatschappelijke veranderingen teweeg gebracht. En ja, er zijn ook velen vermoord of achtervolgd.

Waardering voor wie jij bent

Maar wij leven nu in een andere tijd. Je kunt weliswaar afgewezen worden door bepaalde groepen mensen, maar er zijn altijd mensen die jou zullen waarderen zoals je bent. Mensen die het nodig hebben dat jij trouw bent aan jezelf, want daarmee laat je hen zien hoe je dat kunt doen. Je vormt zo een inspiratiebron voor mensen die jou waarderen zoals je bent. En zijn dat niet de mensen die de moeite waard zijn om je tijd en energie aan te besteden? Aan jou de keuze. Durf dus die stap te nemen en wees trouw aan jezelf. En als je nog niet helemaal weet hoe je dat doet, ga dan op zelfonderzoek uit. Er ligt een hele nieuwe wereld voor je voeten die meer dan de moeite waard is om ontdekt te worden!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

2 reacties

  • Wietske Bruining van Klinken schreef:

    Ik wil graag reageren op deze blog van, blijf trouw aan jezelf. Jaren heb ik dit overgeslagen. Jaren heb ik iedereen in mijn omgeving, van familie tot werk en vrienden, tot tevredenheid bediend. Daardoor zelf in een toestand van angst, ontwijken, vluchten en drank-en medicatie gebruik gekomen. Jaren niet durven zeggen, ik red het niet meer, ik ging maar door, was een sterke vrouw, want stond toch altijd klaar om te helpen? Therapie op therapie om van drank, medicatie en angst af te komen. Maar de echte oorzaak, niet mezelf durven zijn kwam laat op de voorgrond.
    Nu, op oudere leeftijd, heb ik door liberi en de artikelen en blogs te lezen geleerd wat me het meest heeft geplaagd en heb ik daar de laatste jaren aan gewerkt en nu ben ik mezelf ( meer en meer) en leef ik vrijer en tevredener met mezelf en de mensen die me trouw zijn gebleven in mijn verandering.
    Dank voor jullie hulp met de mooie stukken die mij hebben geholpen bij mijn zelfonderzoek en durf de verandering aan te gaan.

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven