Ben jij gezond nieuwsgierig? Nieuwsgierig zijn is een eigenschap die niet altijd in een even positief daglicht staat. Iemand die nieuwsgierig is wordt al snel een bemoeial genoemd, of, in een mildere vorm met een knipoog een ‘nieuwsgierig aagje’. Tegelijkertijd is nieuwsgierigheid een hele mooie eigenschap. Het is een eigenschap die je veel ziet in jonge kinderen. Zij zijn grenzeloos nieuwsgierig. Voor een baby is alles nieuw. Geen wonder dus dat hij ‘gierig is naar nieuws’.
De oorsprong van het woord nieuwsgierig
‘Gierig’ heeft in onze tijd een negatieve betekenis en gaat meestal over geldzaken. Iemand die gierig is, zit dus op zijn geld. Het is het tegenovergestelde van vrijgevig. Een oudere betekenis van gierig is echter niet zo negatief. Het betekende vroeger ‘verlangend naar.’ Iemand die nieuwsgierig is, is dus verlangend naar nieuws of nieuwe dingen. Dit kunnen ook nieuwe ervaringen, relaties of nieuwe kennis zijn. Weer een ander woord voor gierig is ‘inhalig.’ Je kunt dus inhalig zijn naar dingen die nieuw(s) voor je zijn.
Nieuwsgierig als een kind
Zo bezien heeft nieuwsgierig zijn wat mij betreft vooral een kinderlijke energie. En dat bedoel ik niet op een negatieve manier! Het is het enthousiaste, onstuimige, vitale deel van een kind dat de wereld wil ontdekken. Het is een gretigheid naar nieuwe avonturen en ontdekkingen. Bovenal is het levendigheid. Wij als volwassenen hebben dit deel van onszelf vaak weggestopt. Ergens in ons leven zijn we als té nieuwsgierig bestempeld, en daarom hebben we geleerd ons in te houden.
Ruimte creëren voor nieuwsgierigheid
Maar wat zou er gebeuren als je je nieuwsgierigheid de ruimte zou geven? Als je onbeschaamd nieuwsgierig mag zijn van jezelf? Waar ben jij dan nieuwsgierig naar? Als je jezelf toestaat om nieuwsgierig te zijn, dan kan je nieuwsgierigheid je leiden naar je hartsverlangens. Wat wil jij graag in je leven doen, bereiken of ervaren? Wat is jouw persoonlijke missie? Door je nieuwsgierigheid te volgen kun je daar achter komen. Je moet het jezelf alleen wel toestaan… en er vervolgens ruimte voor creëren in je leven.
Druk, druk, druk
Want laten we eerlijk zijn: velen van ons hebben het druk. Héél druk. Dan hebben we toch geen tijd om achter ieder ding – waar we een beetje nieuwsgierig naar zijn – aan te gaan? Misschien niet, maar we nemen het leven vaak te serieus. We nemen onszelf vaak te serieus. Serieuze mensen zijn meestal geen hele blije mensen. Dus een beetje meer ruimte voor lichtheid en humor kan geen kwaad. Als er één ding is waar jij nieuwsgierig naar bent, wat is dat dan? Kun je dit voor jezelf benoemen? Is het concreet te maken? Kan je jezelf de tijd gunnen om je nieuwsgierigheid te voeden?
Een voorbeeld
Misschien ben je wel heel nieuwsgierig naar een bepaald land. Mogelijk wil je dat land graag een keer bezoeken. Stel, je hebt interesse in Ierland, maar je bent er nog nooit geweest. Je hebt een drukke baan en loopt eigenlijk al langere tijd rond met stress. Je hebt de overtuiging dat je geen tijd hebt om iets met je nieuwsgierigheid naar dat mysterieuze land te doen. En toch steekt het van tijd tot tijd weer de kop op. Je leest een artikel in de krant. Er komt een film uit die zich afspeelt in Ierland. Je hoort mensen op straat erover praten. Het komt telkens terug. Maakt het je niet nieuwsgierig naar meer?
Je kunt al die gevallen waarin het onderwerp van jouw nieuwsgierigheid opkomt zien als zachte duwtjes in je rug om er eens tijd en aandacht aan te geven. Misschien loop je al lang genoeg te worstelen met werkstress en wordt het eens tijd om jezelf een vakantie cadeau te doen naar Ierland. De voorpret is al de helft van de lol! Door je te verdiepen in het land, de mogelijke steden of natuurgebieden die je wilt bezoeken, de geschiedenis, of wat het ook maar is waar jij nieuwsgierig naar bent, wakker je je innerlijke vuurtje aan. Je wordt enthousiast. Je voelt je meer energiek en het lijkt wel of je makkelijker kan omgaan met de deadlines op werk. Bovendien heb je iets om je in te verdiepen en om naar uit te kijken.
Nieuwsgierig naar zin
Je nieuwsgierigheid volgen kan je brengen naar jouw passie en jouw dromen. Het hoeft echter helemaal niet iets groots te zijn. Wat ik wel weet, is dat als je ruimte maakt voor het nieuwsgierige deel in jezelf, je lichter gaat leven. Je kunt het vergelijken met het uitoefenen van een hobby. Met het volgen van je hart. Hiermee druk je op de pauzeknop. In plaats van altijd maar gehaast door te blijven rennen, neem je een pas op de plaats. Je geeft ruimte aan dingen die er voor jou toe doen. Je komt zelfs op het gebied van de zingeving. Want wat maakt het leven voor jou de moeite waard?
Waarschijnlijk is dit niet het werk dat je doet, hoewel werk ook zeker een bijdrage kan leveren aan een gevoel van zingeving. Maar we leven niet om te werken. Nee, we werken om te kunnen leven! Natuurlijk kan je ook op je werk ruimte maken voor nieuwsgierig zijn. Het hangt natuurlijk van je baan af hoeveel mogelijkheden je hierin hebt. Maar probeer het eens uit. Waar ben je nieuwsgierig naar op je werk? Kun je je hierin verdiepen? Kun je een extra project aannemen waar jij nieuwsgierig naar bent? Een nieuwe taak?
Je innerlijke kompas
Je zou op deze manier kunnen stellen dat je nieuwsgierig zijn fungeert als een soort innerlijk kompas. Waar wijst jouw kompas naar? Geef je jezelf de ruimte om naar je kompas te kijken? Zet je vervolgens stappen in de richting die jouw kompas aangeeft? Of maak je jezelf wijs dat daar geen ruimte voor is in jouw leven? Jíj bent de enige persoon die aan het roer staat van jouw leven. Dus jij maakt de keuzes in je leven. Jij hebt de touwtjes in handen, dus pak die vrijheid! Vind je dit moeilijk en loop je erin vast? Onze coaches staan voor je klaar om samen te kijken wat jij nodig hebt om je innerlijke kompas af te stoffen en er weer naar te gaan leven. Nieuwsgierig geworden? Neem vrijblijvend contact op!