Ben jij een workaholic? Als je jezelf dit afvraagt, is de kans groot dat je je in het volgende herkent. De wekker gaat en je springt direct uit bed. Niet om rustig te ontbijten, maar om je laptop open te klappen. Het werk roept en jij bent er altijd. Ook in de avonden werk je vaak door. Misschien voel je ook wel een zekere trots. ‘Ik werk hard en doe het goed,’ denk je. Maar soms vraag je je af: is dit normaal?
Een workaholic is iemand die geobsedeerd is door werk. Het gaat verder dan simpelweg hard werken. Een workaholic kan niet stoppen, zelfs als dat beter voor hem of haarzelf zou zijn. Werk is niet alleen een taak, maar een manier van leven. Voor sommigen is het zelfs een vorm van ontsnappen.
Dit gedrag lijkt onschuldig. Je bereikt veel, krijgt lof van je baas en voelt je nuttig. Maar een workaholic ervaart vaak stress, isolatie en uitputting. Het verschil met gewoon hard werken is balans. Hardwerkende mensen kunnen rust nemen zonder schuldgevoel. Een workaholic voelt zich vaak verloren zonder werk.
Werk kan een toevluchtsoord zijn. Misschien voel je je ongemakkelijk in sociale situaties. Of je wilt pijnlijke emoties vermijden. Dan wordt werken een manier om controle te houden. Terwijl je collega’s ‘s avonds ontspannen, blijf jij doorgaan. Niet omdat het moet, maar omdat het makkelijker is dan stilzitten met je eigen gedachten.
Dit soort gedrag komt vaak voort uit perfectionisme. Je wilt alles goed doen, misschien zelfs perfect. Fouten maken voelt als falen. Daarom werk je liever door, ook als je moe bent. Het voelt veiliger dan de confrontatie aangaan met gevoelens van onzekerheid. Maar dit coping mechanisme heeft een keerzijde. Je geeft jezelf geen tijd om echt te herstellen. Stress bouwt op en uiteindelijk kan dit je gezondheid schaden. Het lijkt een oplossing, maar in werkelijkheid vergroot het vaak het probleem. De leefstijl van een workaholic is daarom niet erg gezond en vaak ook niet duurzaam vol te houden op de lange termijn.
Stress is een normale reactie van je lichaam. Het helpt je scherp te blijven in gevaarlijke situaties. Maar chronische stress – zoals bij workaholics – is schadelijk. Je lichaam blijft in de ‘vecht-of-vluchtmodus’. Dit put je uit. Misschien merk je dat je sneller moe bent, slechter slaapt of vaker ziek wordt. Je geest lijdt ook. Je voelt je prikkelbaar, piekert veel en hebt moeite om te ontspannen. Soms voel je zelfs een gevoel van leegte, ondanks al je harde werk. Langdurige stress kan tot ernstige problemen leiden, zoals een burn-out of depressie. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen. Je kunt er beter op tijd bij zijn, dan dat je lichaam of geest je dwingt te stoppen.
Het is niet altijd makkelijk om te herkennen dat je een workaholic bent. Vaak ziet je omgeving het eerder dan jijzelf. Misschien maken vrienden of familie opmerkingen dat je altijd aan het werk bent. Of ze vragen waarom je nooit tijd hebt om samen iets leuks te doen. Werk gaat bij jou altijd voor en dat vinden vrienden en familie niet leuk. Gelukkig maar. Ze houden je een spiegel voor. Het is aan jou om eerlijk naar je spiegelbeeld te kijken. Wat zie je daar? Is dit werkelijk hoe jij het wilt?
Als je merkt dat je werk je relaties of gezondheid beïnvloedt, is het tijd om stil te staan. Vraag jezelf af waarom je zo veel werkt. Is het omdat je het leuk vindt? Of omdat je je anders niet goed voelt? Het antwoord kan je veel vertellen en je helpen om een goede keuze te maken.
Ook schuldgevoel kan een teken zijn dat je te veel in de rol van workaholic kruipt. Voel je je schuldig als je pauze neemt? Of denk je tijdens een vrije dag continu aan werk? Dit kan een signaal zijn dat werk een ongezond grote plek in je leven heeft ingenomen.
Balans vinden begint met eerlijk zijn naar jezelf. Stel grenzen. Zet werk ‘uit’ als je klaar bent en laat het daarbij. Ga niet nog ‘stiekem’ in de avond je mailbox bekijken of je (werk)telefoon checken. Dit klinkt simpel, maar kan lastig zijn als je gewend bent om altijd aan te staan. Probeer ook ruimte te maken voor rust. Begin met kleine stappen. Lees een boek, ga wandelen of breng tijd door met vrienden. Ontdekken wat je ontspant, kan een grote stap zijn naar een gezonder leven.
Daarnaast helpt het om met iemand te praten. Een vriend, familielid of coach kan je helpen om patronen te herkennen. Soms is professionele hulp nodig om te leren omgaan met onderliggende emoties die je drijven om zo veel te werken. Ook onze coaches staan voor je klaar. Wij zien veel mensen die zich herkennen in de omschrijving van workaholic. Velen van ons hebben zelf die ervaring, maar zijn door stress- en/of burn-outklachten uitgevallen en hadden zo een harde les te leren.
Rust nemen is niet lui. Het is essentieel om goed te functioneren. Als je een auto nooit onderhoudt, stopt hij ermee. Jouw lichaam en geest werken net zo. Door te rusten, geef je jezelf de kans om op te laden en helder na te denken. Reflecteer ook op waarom je zo veel werkt. Wat hoop je te bereiken? Is het waardering van anderen? Of probeer je iets te bewijzen aan jezelf? Door dit te begrijpen, kun je betere keuzes maken.
Het is belangrijk om trots te zijn op je werk, maar niet ten koste van alles. Als werk je leven overneemt, is het tijd om te veranderen. Geef jezelf toestemming om uit te rusten. Want pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je echt succesvol zijn. Werk is een deel van je leven, niet alles. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismaking. We lopen graag een stuk met je op om jouw innerlijke workaholic te leren kennen en ermee in gesprek te gaan.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606