Tegenwoordig lopen we niet door het leven, maar rennen we er doorheen. Het werk, misschien een gezin, vrienden en alle andere verplichtingen die we denken te hebben. Je denkt het helemaal voor elkaar te hebben en toch kan er soms een stemmetje in je hoofd fluisteren: “Is dit het? Ben ik echt gelukkig?” Een confronterende vraag, omdat we vaak denken dat ‘gelukkig’ iets is wat je moet worden, maar vergeten het te zijn. In dit moment. In het hier en nu. We staan te weinig stil bij wat we al hebben en hoe gelukkig je je daarbij voelt. In dit blog gaan we dieper in op de vraag of je weet of je nu écht gelukkig bent en wat je kunt doen als er ruimte is voor meer geluk.
Waarom die vraag zo lastig is
Van jongs af aan zijn we bezig met hoe ons leven eruit gaat en moet zien. Je wil politieagent worden, dokter, bakker of metselaar. Je stippelt je toekomst aan de hand van die wens uit en beeld je in hoe je leven eruitziet. Het is jammer om te constateren, maar deze wensen voor de toekomst zijn vaak verwachtingen van buitenaf, zoals bijvoorbeeld de ouders of vrienden. Deze verwachtingen zorgen voor een vervormd beeld wat persoonlijk geluk betekent. Je kan niet gelukkig zijn als je leeft volgens de verwachtingen van een ander.
Je referentiekader wordt gevormd door je omgeving. Kom jij uit een kring waar veel mensen reizen, een ‘perfect’ gezin lijken te hebben en een prachtige carrière na te jagen, is de kans aanzienlijk dat jij hierdoor wordt beïnvloed. Deze vergelijkingsdrang kan ervoor zorgen dat je denkt iets te missen, terwijl je misschien alles al in huis hebt wat je nodig hebt om gelukkig te zijn.
Het is niet voor niets dat veel mensen op latere leeftijd een grote carrièreswitch maken. Zij komen er gaandeweg achter dat ze niet gelukkig zijn met wat ze doen en waar ze in gerold zijn. Jezelf de vraag stellen of je echt gelukkig bent, kan je bang maken voor het antwoord. Misschien omdat je diep van binnen allang al weet dat je op dit moment niet doet waar je gelukkig van wordt. Dat voelt ontzettend onzeker en brengt je uit balans. En toch is eerlijkheid naar jezelf juist de kans om nieuwe mogelijkheden te ontdekken.
Een lastige vraag om te stellen is hoe je weet of je echt gelukkig bent. Dit is voor iedereen zo’n persoonlijke ervaring, dat wij hier geen direct antwoord op hebben. En gelukkig maar, want wij kunnen voor niemand bepalen of iemand volledig tevreden is. Wat wij wel hebben, zijn een aantal tips hoe je deze vraag voor jezelf kunt beantwoorden.
Je lichaam liegt niet. Als je met regelmaat moe bent, spanningen voelt of juist rusteloos bent zonder duidelijke oorzaak, kan dat een signaal zijn dat je niet bent waar je moet zijn. Geluk gaat niet alleen over blij zijn, het gaat ook om een gevoel van innerlijke rust en kalmte. Merk je dat je vaak onrustig bent in je lichaam? Neem dit signaal serieus en onderzoek of je huidige leven aansluit bij wat jij wilt en belangrijk vindt.
We maken een sprong terug in het verleden. Denk terug aan toen je een kind was. Waar droomde je van? Wat wou je worden? Wie wou je worden? En is dat hetzelfde als wat je nu doet? Waar verlang je nu naar? Gelukkig ‘zijn’ zit grotendeels in het hebben van een doel of visie die je diep raakt. Leef je om te overleven, of overleef je omdat je leeft? Met andere woorden: ben je voornamelijk bezig met taken en verplichtingen, of spendeer je regelmatig tijd aan activiteiten waar je hart een slag sneller van gaat slaan? Een gebrek aan voldoening kan een aanwijzing zijn dat je niet leeft volgens je eigen wensen.
Sommige dingen in het leven ‘moeten’. Maar vergeet niet dat dit eigenlijk maar weinig dingen hoeven te zijn. In hoeverre doe je ook dingen die je écht graag doet? Wanneer je merkt dat je weinig spontaan iets doet, of je creativiteit kwijt bent, is de kans aanzienlijk dat je niet lekker in je vel zit en dus ook niet gelukkig bent.
Gelukkig zijn is enigszins ook verbonden met de mensen die je om je heen hebt. Word je gesteund door deze mensen? Zouden ze je ook steunen als je ervoor kiest een volledige andere richting in te slaan. Een richting waar jij gelukkig van wordt? Of ben je vooral aan het investeren in deze mensen, maar komt er emotioneel weinig terug? Een hechte en oprechte band met anderen kan een grote bron van geluk zijn.
Je kan pas gelukkig worden of zijn zodra je weet hoe het is om ongelukkig te zijn. Dit hoort erbij en zal zich veelal, tot zekere mate, afwisselen in je leven. Wanneer je niet gelukkig bent hoef je niet te doen alsof alles geweldig gaat. Wees eerlijk, vooral tegen jezelf, dat je je nu niet zo goed voelt. Deze eerlijkheid is de eerste stap om te kunnen veranderen. Geef jezelf de tijd om ongelukkig te zijn, te rouwen, balen van een situatie, een vervlogen droom te verwerken. Accepteer dit gevoel net als dat je geluk zou accepteren.
Vanaf daar kun je kritisch gaan kijken naar de gebieden in je leven die niet goed aanvoelen. Is het je werk, je relatie, je mindset of je woonomgeving? Soms is er maar een kleine aanpassing nodig om je weer beter te voelen.
Je kan pas geluk delen als je in je eentje gelukkig kan zijn. Maar wat als je vergeten bent hoe het is om gelukkig te zijn door welke omstandigheden dan ook? Het klinkt o zo makkelijk, maar werken naar een gelukkig gevoel is meestal keihard werken. En daarnaast is het geen lineair proces. Het is iets waar je je hele leven mee bezig zal zijn en aan zal moeten blijven werken. Voor niets gaat de zon op en daar blijft het meestal bij. Wij kunnen je in dit blog dan wel gemakkelijk tips geven, maar wat als je het gevoel hebt er zelf niet meer goed uit te komen?
Als je niet weet wat je moet beginnen of welke kant je op wilt, dan staan onze professionele coaches voor je klaar. Ze zijn er voor een luisterend oor en helpen je stap voor stap te ontdekken waar jij nou echt gelukkig van wordt. Door vrijblijvend contact met ons op te nemen, zet je de eerste stap naar jouw geluk.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606