Zoeken

Zoeken sluiten

Behoeftepiramide van Maslow. Wat is het en hoe gebruik je het?

woensdag 29 november 2023

We hebben in ons leven een aantal basisbehoeften die, als we die allemaal onder de aandacht houden, ons gezond en gebalanceerd door het leven laten gaan. Het is duidelijk dat wanneer je last hebt van stress, of je zit in een burn-out, ergens de aandacht op een van die behoeftes is verslapt. Een interessante manier om naar deze behoeftes te kijken is via de behoeftepiramide van Maslow. Een model jouw behoeften rangschikt vanaf de basis tot een hoger niveau. In dit blog leggen we uit wat deze piramide precies is en hoe je dit toe kan passen in jouw leven.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wie of wat is de behoeftepiramide van Maslow?

De behoeftepiramide van Maslow is ontwikkeld door Abraham Maslow(1908-1970). Maslow woonde in Brooklyn en voerde daar zijn beroep uit als klinisch psycholoog. Op basis van zijn, in 1943 gepubliceerde, motivatietheorie is de piramide van Maslow aan hem toegeschreven. Deze piramide bestaat uit de ordening van onze levensbehoeften, gerangschikt in de, volgens Maslow, universele behoeften van de mens. Hij was ervan overtuigd dat je pas zou streven naar de hoger geplaatste behoeften voordat de basis is voldaan. Wat wel belangrijk is om te vermelden is dat Maslow deze piramide heeft ontworpen om te dienen als wetenschappelijk model. Deze piramide wordt regelmatig ingezet in de holistische cultuur.

De behoeftepiramide van Maslow uitgelegd

Zoals eerder beschreven bestaat de behoeftepiramide van Maslow uit verschillende fases die, van onder naar boven, de behoeften aan zouden geven die wij als mens nodig hebben. Wij beschrijven de piramide dan ook van onder naar boven, van basisbehoefte tot de meer complexe behoeften.

De behoeftepiramide van Maslow

Fysiologische behoeften: De universele basis

We starten helemaal onderaan de piramide waar we de basis van alle behoeften in het leven vinden. De fysiologische behoeften. Deze laag van de piramide van Maslow beschrijft de absolute noodzaak aan benodigdheden in het leven zoals: eten, drinken, slapen en lichamelijke gezondheid. Ten tijde van extreme of chronische stress kunnen deze behoeften in gevaar komen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van lange werkdagen, slaaptekort en een slecht eetpatroon die bijdragen aan een verzwakt immuunsysteem. Slapen, eten en fysieke welgesteldheid zijn noodzakelijk om gezond te blijven om stress en burn-out te voorkomen en om er beter mee om te kunnen gaan. Op tijd gaan slapen, een gezond eetpatroon en goed slaapritme vormen de basis van een gezond leven.

Zekerheid: Je veilig en zeker voelen

Wanneer je de basis van je behoeften onder controle hebt, gaan we 1 stap omhoog in de piramide van Maslow. We richten ons nu op je behoefte aan veiligheid en zekerheid. Stress wordt veelal veroorzaakt wanneer je je onveilig of onzeker voelt. Dit noemen we een bedreigende situatie. Je voelt je bedreigd in je baan, in je persoonlijke relaties of over je financiële situatie. Een kleine instabiliteit in deze behoefte kan het begin van een burn-out betekenen. Je onzeker voelen over je toekomst kan een bron van chronische stress zijn. Door je focus te houden op het stabiliseren van je veiligheid kan het verschil maken of je wel of geen ernstige spanningsklachten ontwikkelt.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Sociale behoeften: Blijf in verbinding

In de volgende laag van de piramide beschrijft Maslow de behoefte aan sociale contacten. We zijn geboren groepsdieren en hebben een natuurlijk verlangen om verbinding te vinden met de mensen om ons heen. We zoeken liefde en acceptatie buiten onszelf en willen ons gewenst voelen. Geen of weinig contact hebben met andere mensen kan stress veroorzaken. Factoren zoals werkdruk, weinig vrienden hebben, moeilijk sociale contacten maken of sociale isolatie is een gevaar voor deze belangrijke behoefte. Het is belangrijk om regelmatig tijd vrij te maken om verbinding te zoeken met familie, vrienden of kennissen om zo aan je sociale behoefte te voldoen.

Sociale behoefte is een van de lagen in de piramide van Maslow

Erkenning: Voldoening en waardering krijgen

Je herkent deze laag van de piramide misschien niet meteen als een behoefte, maar het is een onmisbare factor in je leven. Iedereen heeft behoefte aan waardering en erkenning. Daar hoort ook een deel zelfwaardering bij en een lichte honger naar prestaties en succes. Wanneer jij het gevoel hebt dat jouw inspanningen totaal niet worden gewaardeerd of erkend, creëer je stress bij jezelf. Je kan zelftwijfel bij jezelf tegengaan door te werken aan realistische doelen, te vragen om evaluatie en het vieren van je successen. Hoe klein deze ook zijn, ieder succes is er een om te vieren.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Zelfontplooiing: Werken aan je persoonlijke ontwikkeling

Dit is het hoogst haalbare niveau in de behoeftepiramide van Maslow. Als je alle voorgaande behoeften onder controle hebt en daar volledig mee in verbinding staat, komt je terecht bij de top van de berg: zelfontplooiing. Zodra je hier bent beland vervul je je behoefte om te groeien en bloeien als persoon. Je weet je sterke punten te benoemen maar ook je zwakke punten. Hierin is het belangrijk om waakzaam te blijven voor situaties waarin je denkt te stagneren omdat je je doelen niet lijkt te behalen. Dit kan direct een gevaarlijke bron voor stress zijn. Vergeet niet dat je persoonlijke ontwikkeling een continu proces is. Omarm de uitdagingen die je tegenkomt. Het aanleren van nieuwe vaardigheden en de zoektocht naar betekenis in je leven kan stress en burn-outklachten verminderen.

Een gezond eetpatroon is de basis van alle behoeften.

De Maslow piramide beklimmen met een professionele coach

Je hebt in dit blog een aardig beeld gekregen van wat de behoeftepiramide van Maslow inhoudt. Zoals je kunt lezen bestaan er veel meer universele behoeften dan je in eerste instantie zou denken. De sleutel om aan al deze behoeften te kunnen voldoen is het hebben van balans en verbinding met jezelf. Maar laten we ook reëel blijven. Je bent hoogstwaarschijnlijk op deze website terechtgekomen omdat je op enige manier kampt met stress of burn-out. Om je een duwtje in de goede richting te geven bieden wij de mogelijkheid samen te werken met een professionele coach. Hij of zij kan jou helpen zicht te krijgen op de behoeften die niet in balans zijn door te starten bij de basis. Neen gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Veelgestelde vragen

De behoeftepiramide van Maslow is ontwikkeld door Abraham Maslow(1908-1970). Maslow woonde in Brooklyn en voerde daar zijn beroep uit als klinisch psycholoog. Op basis van zijn, in 1943 gepubliceerde, motivatietheorie is de piramide van Maslow aan het toegeschreven. Deze piramide bestaat uit de ordening van onze levensbehoeften, gerangschikt in de, volgens Maslow, universele behoeften van de mens.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven