Deze website staat vol artikelen over stress en burn-out. Nu weten we dat werk een belangrijke factor kan zijn in het ontstaan van chronische stress. Daarom schrijven we dit artikel. We zoomen uit van het individu naar de organisaties waar mensen dagelijks werken. Hoe kan het dat zo veel mensen uitvallen van werk en hoe kan het dat bij sommige bedrijven mensen gezond en met plezier werken? In dit artikel over bedrijfsgezondheid zoeken we het uit.
Een bedrijf bestaat uit spullen en mensen. Het zijn uiteraard de mensen die bepalen of een bedrijf succesvol is. De positieve psychologie heeft het afgelopen decennium aangetoond dat gelukkige mensen productiever zijn. Wie zich goed voelt, kan hard werken. De omgekeerde route blijkt minder effectief; keihard werken om iets te bereiken, gaat vaak ten koste van je eigen welzijn en blijkt vaak niet duurzaam.
Bedrijfsgezondheid gaat over de mate waarin werknemers gezond zijn en met plezier werken. Het vormt de bodem waarop een succesvol bedrijf gebouwd kan worden. Uiteraard dragen werknemers hierin een eigen verantwoordelijkheid, maar investeren in bedrijfsgezondheid blijkt alsnog vrijwel altijd te lonen.
Acties die bijdragen aan bedrijfsgezondheid vallen onder verschillende pijlers, waarvan preventie en vitaliteit waarschijnlijk de belangrijkste zijn. Dit hangt samen met bovengenoemd punt: gelukkige mensen kunnen harder en beter werken. Idealiter is er sprake van een opwaartse spiraal: een fijne werkplek waar mensen goed kunnen werken, zodat het bedrijf succesvol wordt en werknemers daarvan kunnen profiteren.
Als we verzuim een -10 noemen en preventie gaat over ‘op de nul blijven’, dan gaat vitaliteit over de +10. Het is eigenlijk de ultieme vorm van preventie, want wie vitaal is, kan meer aan en zakt minder snel ‘onder nul’.
Enkele voorbeelden van acties gericht op vitaliteit:
Het voorkomen van ziekte is prettiger voor iedereen. Op het gebied van preventie is er veel mogelijk, waaronder:
Dit punt hangt uiteraard nauw samen met ‘Vitaliteit’.
Het is onvermijdelijk dat werknemers ziek worden. Wanneer dat gebeurt, is het fijn voor de werknemer als er begeleiding is die goed aansluit bij de persoon; begeleiding gericht op spoedig herstel. Langdurig verzuim kan leiden tot innerlijke onrust en wanneer je hier met iemand over mag praten, kan dit leiden tot een gevoel van controle.
Bij Liberi bieden we bijvoorbeeld hulp bij stress en burn-out. Onze ervaring is dat mensen onder toeziend oog van een burn-out coach vaak sneller herstellen. Voorzichtigheid is wel geboden: herstel van een burn-out kost tijd, ongeacht de aanpak.
Een goede re-integratie vraagt om wijsheid en een persoonlijke benadering. Wat werkt voor déze persoon? Soms vraagt de zoektocht naar passend werk om wat creativiteit van collega’s en leidinggevenden. Passende en professionele begeleiding kan dit proces versoepelen. Loopbaanprofessionals kunnen samen met bedrijven en werknemers tot passende oplossingen komen.
Het is van belang om als werkgever open en duidelijk te blijven communiceren; om samen te zoeken naar de best mogelijke volgende stap. Een cultuur van acceptatie en vertrouwen leidt ertoe dat een werknemer makkelijker kan ontspannen en dus sneller herstelt. Wanneer een werknemer daarentegen merkt dat zijn ziekte wordt beschouwd als een persoonlijk falen, als de werkgever zich ongeduldig of wantrouwend opstelt, dan leidt dit tot extra stress en een langzamer herstel.
Dit artikel schrijven we in 2024, het jaar waarin Artificial Intelligence een vlucht neemt. Kan technologie een wezenlijke bijdrage leveren aan bedrijfsgezondheid? Hoe precies?
Valkuil van deze innovaties is dat de werkgever haar verantwoordelijkheid te veel uit handen geeft. Een belangrijke basis van bedrijfsgezondheid is de werkcultuur. Wanneer werknemers het gevoel krijgen dat ze behandeld worden als ‘werktuigen’, dan komt dit hun motivatie en werkplezier niet ten goede. Wanneer ze daarentegen voelen dat de werkgever sámen met de werknemer wil onderzoeken hoe ze gezond en met plezier kunnen werken, wanneer ze de bereidheid van de werkgever zien en voelen, dan krijgt bedrijfsgezondheid de aandacht die ze verdient.
Je hoeft als bedrijf niet alles te kunnen, soms is het verstandig om een externe ondersteunende partij in te schakelen. Een van de opties is het bedrijfsgezondheidsnetwerk Zorg van de Zaak. Zij bieden ondersteuning bij preventie (vitaliteit), verzuimbegeleiding en re-integratie.
Toch kun je als werkgever ook nu al aan de slag. Een workshop voor je werknemers is zo geboekt. En het goede gesprek, dat kun je vandaag al voeren.
Toegegeven, bedrijfsgezondheid is een wat stoffige term, maar dat maakt haar niet minder belangrijk. Wanneer bedrijfsgezondheid een wezenlijk onderdeel vormt van een bedrijf, dat leidt dat vaak tot geweldige resultaten. In de eerste plaats voelen werknemers zich prettig, dat is al een winst op zich. Maar vervolgens zullen zij zich geroepen voelen om betekenisvol werk te doen, om zich in te zetten. De bal gaat nu rollen, het komt goed.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606