Bijna iedere coachee is ernaar op zoek: Balans. Hoe houd je balans tussen werk en privé, je aanpassen en jezelf zijn, huishouden en ontspanning, geven en nemen, controle en loslaten. Zo gemakkelijk is het allemaal nog niet, dat balans houden. Vaak zit de disbalans in jouw eigen overtuigingen. Dat je nog wel even zo door kan, dat je jezelf minder gunt dan een ander of dat je misschien geen inzicht hebt in waar jouw draagkracht en draaglast ligt. Zodra ik een coachtraject start met iemand kijk ik direct naar wat er uit balans is. Om hier wat meer over te vertellen heb ik dit blog geschreven.
Als je al langere tijd het gevoel hebt dat je geleefd wordt, dan is er vaak sprake van disbalans op meerdere vlakken. Het helpt om regie te pakken en actief te werken aan je balans. Zo krijg je weer grip op je leven. Je gaat van ‘overleven’ naar ‘leven’ en wordt weer de kapitein van jouw unieke schip. Het zorgt er niet alleen voor dat je zo min mogelijk stress hebt, balans hebben maakt je daadwerkelijk gelukkig. Je voelt je stabiel, het creëert energie en kracht.
Hoe bepaal je nu aan welke balans je moet werken? Daar kijken we samen naar in de coaching. Uit het verhaal dat jij vertelt en de aanloop naar de situatie waarin je zit, blijkt al snel waar jouw grootste disbalans zit. We onderzoeken op welke gebieden jij het gemakkelijk vindt om de balans te bewaken en op welke gebieden jij dat lastig vindt. Die verschillende gebieden van balans hebben allemaal weer invloed op elkaar.
Op het moment dat je werkt aan je werk-privé balans, heeft dat ook invloed op de balans tussen zorgen voor jezelf en zorgen voor een ander. Het helpt om een en ander voor te stellen als een weegschaal. We kijken samen steeds: wat is het meest uit evenwicht en wat kun je daaraan doen? Ik licht twee schalen van mogelijke disbalans toe:
Balans tussen draaglast en draagkracht kan als één van de belangrijkste aspecten worden beschouwd voor het hebben van innerlijk evenwicht. Als de draaglast groter is dan je draagkracht, ervaar je stress. Als dit te lang aanhoudt, is de kans aanwezig dat je in een burn-out terecht komt. Voordat je hier balans in kunt creëren moet je eerst weten wat deze begrippen feitelijk zijn:
Draaglast: Je draaglast is de belasting die je ervaart. Dit wordt vaak bepaald door zaken van buitenaf. Werk wat bij je wordt neergelegd, de zorg voor een familielid, het huishouden, maar ook zaken als een onveilige werksfeer, of een life-event, zoals een scheiding, maken dat je je meer belast voelt. Het is altijd goed om te kijken hoe je je draaglast kunt verlagen. Bijvoorbeeld door hulp te vragen bij bepaalde werkzaamheden, beter te prioriteren of de lat minder hoog te leggen voor jezelf.
Draagkracht: Je draagkracht is de mate waarin jij belastbaar bent. Bijvoorbeeld: als je slecht geslapen hebt, kun je een tegenslag veel minder goed aan dan wanneer je goed geslapen hebt. Het is altijd goed om te kijken hoe je je draagkracht kunt vergroten. Bijvoorbeeld door gezond eten, regelmatig bewegen, ontspanning zoeken en op tijd naar bed gaan.
Beiden zijn heel persoonlijk. Wat de één als belastend ervaart, is voor de ander een bron van energie. In de coaching kijken we natuurlijk naar jouw ervaren draaglast en draagkracht en hoe jij hier een positieve invloed op kunt hebben. Dit gaat natuurlijk met vallen en opstaan en ik help je bij de lastige dingen die je hierbij tegenkomt.
Bij veel coachees is er een disbalans tussen denken en voelen. Het denken heeft meestal de overhand en draait overuren. Veel mensen klagen dat ‘hun hoofd niet meer tot rust komt’ en zijn oprecht op zoek naar een uitknop. Als je lang bezig bent geweest om aan allerlei verwachtingen te voldoen en jezelf voorbij bent gerend, dan komt het er eigenlijk op neer dat je lijf achter je hoofd is aangerend. Het hoofd heeft bepaald wat er allemaal moet gebeuren (aan welke eisen je allemaal moet voldoen) en het lijf heeft zich aangepast.
Uiteindelijk geeft het lijf wel aan – vaak door diverse klachten te ontwikkelen – dat het zo niet langer gaat. Maar daar moet je naar leren luisteren en het als een hulpmiddel leren ervaren in plaats van als een last. Als je dat niet doet, gaat het lijf steeds harder ‘schreeuwen’. In de coaching doen we diverse oefeningen waarin je het verschil ervaart tussen denken en voelen. Dan ervaar je hoe het denken je altijd terugbrengt naar het verleden of naar de toekomst (herinneringen, zorgen, plannen) en het voelen je terug kan brengen in het nu.
Lichaamsoefeningen en mindfulness zijn manieren om hiermee bezig te gaan en meer bewustzijn op te krijgen. Een belangrijke vraag die coachees meekrijgen bij hun herstel is om steeds stil te staan bij: hoe voel ik me NU en wat kan ik NU doen om goed voor mezelf te zorgen. Zo komt er meer balans in denken en voelen.
Wanneer je de balans kwijt bent op een bepaald gebied komt dat vaak door belemmeringen vanuit jezelf. Misschien wil je een ander niet tot last zijn of denk je dat er voor jou geen hulp is. Misschien ben je bang dat mensen je afwijzen als je hulp zoekt of je grenzen aangeeft of heb je een diep gevoel dat je faalt. In de coaching onderzoeken we wat jouw specifieke overtuigingen en belemmeringen zijn om de balans te herstellen en onderzoeken we wat je zou kunnen helpen. Zo heb je houvast bij het oefenen van nieuw gedrag wat jou helpt om meer en meer in balans te komen.
Er zal waarschijnlijk altijd wel een klein beetje disbalans zijn tussen je draaglast en draagkracht. Het gaat om het tijdig herkennen en erkennen wanneer deze disbalans groter wordt dan wenselijk. Er zijn een drietal factoren die je helpen signaleren dat je uit balans raakt (je kunt hier goed achterkomen door een moment van introspectie toe te passen). Ik noem een aantal voorbeelden bij alle drie.
Lichamelijke klachten: denk aan hoofdpijn, spanningsklachten, zoals nek- schouder– of rugklachten, verhoogde hartslag of hartkloppingen, moeheid of kortademigheid.
Mentale klachten: Je begint meer te piekeren, of je gedachten komen niet meer tot rust, je concentratie neemt af, je enthousiasme en doorzettingsvermogen nemen af.
Emotionele klachten: Het kan zijn dat je sneller emotioneel bent: een korter lontje, sneller huilt bij een tegenslag, misschien ervaar je somberheid of voel je je de hele tijd onzeker of nerveus of je kampt met schuldgevoelens.
In de coaching krijg je inzicht in de gebieden waar je snel uit balans raakt, leer je disbalans sneller te herkennen en zoeken we samen naar de handvatten die voor jou goed werken om de balans te herstellen wanneer dat nodig is. Zo leer je steeds meer de regie te pakken op je balans. Dit geeft kracht, energie en zelfvertrouwen.
Als jij aan de slag wilt met het herstellen van jouw balans, begeleid ik je graag in dat proces. Neem gerust vrijblijvend contact op, dan kijken we of we een goede klik hebben en samen op pad willen gaan.
Wil je zelf aan de slag met het hervinden van je balans? Op je eigen tijd en tempo kennis maken met Yoga en Ayurveda? Misschien heb je vage lichamelijke klachten en kamp je met stress. Mogelijk wil je gewoon eens jezelf op nummer één zetten en tijd voor jezelf maken. Je wilt je gezond, fit en energiek voelen. Dan is de nieuwe SHE is the Medicine Do-It-Yourself Kit iets voor jou. Het is een lichaamsgericht en holistisch leefstijl programma voor vrouwen. Middels video’s, audio, schrijfopdrachten en reflectie-oefeningen duiken we in Ayurveda, Yoga, de maan- en menstruatiecyclus, vrouwelijkheid, gezonde voeding, kruiden, slaap en seksualiteit.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606