Als wij ergens goed in zijn, is het herkennen van problemen bij anderen. Maar zodra het om onze eigen problemen gaat dan zullen we minder snel toegeven dat er iets aan de hand is. Dit zie je regelmatig wanneer iemand last heeft van chronische stress of al daadwerkelijk in een burn-out zit. Omdat we niet weten hoe we om moeten gaan met deze continue spanning en druk, zijn we geneigd onszelf te beschermen door de klachten simpelweg te kleiner te maken dan dat ze eigenlijk zijn. Veelal wordt het bagatelliseren van je stressklachten gebruikt als een beschermingsmechanisme om bijvoorbeeld deadlines niet te missen. Of misschien dacht je wel dat dit jou nooit zou overkomen. In dit blog lees je meer over dit onderwerp.
Als we er een encyclopedie op nakijken is de feitelijke betekenis van bagatelliseren: iets verkleinen of iets als onbelangrijk wegzetten. Wanneer we dit vertalen in de context van chronische stress of burn-out klachten betekent het dat je eigenlijk niet toe wil geven hoe ernstig de situatie op dit moment is. Waarschijnlijk zijn er al mensen in je omgeving geweest die je hebben gewezen op je drukke en chaotische leven. Die ene collega merkt op dat het werk je de afgelopen periode boven het hoofd stijgt, maar jij wil hier niets van horen. Het valt allemaal wel mee, het lijkt maar zo, je kan het allemaal makkelijk aan.
Diep van binnen weet je dat dit eigenlijk niet zo het. Het gaat niet goed met je en iedere dag dat je je klachten kleiner maakt dan dat ze eigenlijk zijn, is een dag die je verder van je herstel af staat.
Het is nu duidelijk dat bagatelliseren, in de context van stress en burn-out, verwijst naar het kleiner maken of zelfs helemaal afdoen van de ernst van de situatie. Je probeert jezelf te beschermen voor wat er eventueel komen gaat. Je vindt het moeilijk de realiteit onder ogen te zien en de schadelijke gevolgen van chronische stress of een burn-out probeer je te vermijden. Bijvoorbeeld voor langere tijd uitvallen op de werkvloer. Je klachten bagatelliseren kan soms op korte termijn helpen om zo de druk te verminderen, maar op lange termijn heeft het veelal ernstige gevolgen. Zo duurt het vele malen langer voordat je herstelt van een burn-out, maar je moet er ook voor waken dat je mentaal of fysiek niet instort.
Indien dat gebeurt ben je veel verder van huis dan wanneer je nu begint aan je herstel.
Ze zeggen wel eens dat als je iets negeert dat het dan niet bestaat. Soms is dat ook wel zo, maar in de situatie van chronische stress en een burn-out werkt dit averechts. Onkruid kun je maar zo lang negeren voordat het je hele tuin overwoekert. Dat groeit wel door en hoe langer je jezelf voorhoudt dat het wel meevalt, hoe eerder je je tuin niet meer kan zien. Uiteindelijk moet je iemand inhuren om orde in de chaos te krijgen. Zo werkt dit ook bij burn-out klachten. Het bagatelliseren van je symptomen geeft je tijdelijk het gevoel dat je controle hebt over jezelf, maar na verloop van tijd wordt de kuil waar je in valt alsmaar dieper en dieper.
Feitelijk ben je jezelf aan het verstoppen voor een confrontatie met jezelf waar je misschien wel bang voor bent. Doordat je je klachten aan het bagatelliseren bent, leef je achter een masker dat steeds minder gaat lijken op de persoon die jij bent. Je hebt het zelf misschien niet door, maar je omgeving gaat gedragsverandering bij je merken. Frustratie, irritatie, oververmoeid overkomen zijn enkele symptomen die er langzaam maar zeker insluipen en anderen eerder bij je opmerken dan jij toe wil geven. Feitelijk raak je jezelf en wie jij bent als persoon stukje bij beetje kwijt. Het wordt steeds lastiger die eerste stap naar herstel te maken en de weg naar volledig herstel gaat steeds langer duren.
Door voortdurend je klachten weg te wuiven alsof er niks aan de hand is, maakt je niet alleen onbewust van de diepte van de emotionele uitputting die je in leeft, maar ook van de noodzaak om hulp te vragen.
Hoe langer jij je klachten kan bagatelliseren, hoe meer je vast komt te zitten in een ongezond patroon, hoe lastiger het is om deze te doorbreken. Dit komt voornamelijk doordat je jezelf gaat geloven dat er niets aan de hand is. Toch spreekt je gehele houding en de symptomen die je met je meedraagt boekdelen dat er wel degelijk iets aan de hand is. En niet zomaar iets, je zit in een burn-out die onbehandeld een ernstig verloop kan hebben. Tijd om deze patronen te doorbreken en te focussen op je mentale en fysieke gezondheid. Hiervoor zal je eerst toe moeten geven dat het eigenlijk helemaal niet zo goed met je gaat en je hulp nodig hebt. Vergeet niet: Je bent niet alleen.
Het is essentieel om alle valkuilen van het bagatelliseren van je stressklachten te begrijpen en te erkennen. Ook al was het in eerste instantie een vorm van zelfbescherming, uiteindelijk is niemand erbij gebaat als je gegeven moment volledig uit de roulatie ligt. Naast dat het je herstel ernstig in de weg staat. Het is van belang dat je dit beschermingsmechanisme gaat doorbreken en erkent dat er meer aan de hand is dan alleen wat matige stress. Samen met een professionele coach ga je deze patronen doorbreken en werken aan gezonde, nieuwe patronen. De eerste stap naar herstel is de ernst van de situatie erkennen en om hulp te vragen. Ben jij er klaar voor de confrontatie met jezelf aan te gaan en te starten aan de weg van herstel?
Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606