Als er één term is die gerelateerd is aan stress maar waar je waarschijnlijk nog niet eerder van hebt gehoord, is het waarschijnlijk wel bachbloesems. Ik kan het je niet kwalijk nemen. De naam “bachbloesems” roept waarschijnlijk ook geen associaties op, hoewel ik mij voor kan stellen dat het gedachten oproept aan muziek. Daar heeft het natuurlijk helemaal niets mee te maken. Het is een onderwerp dat ik wil belichten vanwege de relatie met stress.
Wij hanteren een op wetenschap gestoelde methode bij het behandelen van stress. Alles wat wij doen, doen wij met een reden. Zo maken wij gebruik van wandelcoaching omdat studies hebben aangetoond dat de natuur stressverlagende eigenschappen heeft. Ook heeft onderzoek aangetoond dat lichte inspanning het effect van coaching versterkt. Dit komt onder andere doordat beide hersenhelften worden gestimuleerd. Wetenschap vormt voor ons een belangrijk fundament, vooral richting onze coachees. Vertrouwen is belangrijk. Vertrouwen in een goede methode met een solide fundament. Vanuit dat oogpunt vind ik het interessant om over bachbloesems te schrijven. Ook omdat door sommigen wordt verondersteld dat zij helpen tegen symptomen van stress en burn-out.
Wat zijn bachbloesems?
Bachbloesems vormen een belangrijk onderdeel van Bach-bloesemtherapie, bedacht door Edward Bach (1886 – 1936). Dit is een alternatieve geneeswijze die gelijkenissen vertoont met homeopathie. Net als homeopathie valt ook Bach-bloesemtherapie in de categorie pseudowetenschap. Dit betekent dat het een therapievorm is waarvoor concreet, objectief en wetenschappelijk bewijs van werking ontbreekt. Voordat ik meer over deze therapie uitleg, wil ik benadrukt hebben dat het zeker niet mijn bedoeling is om bachbloesems af te kraken. Het staat eenieder vrij om te proberen wat hij/zij wil. Wij merken echter wel dat veel van onze coachees in een eerder stadium heil hebben gezocht in alternatieve oplossingen of pseudowetenschap. Vaak zonder resultaat.
Omdat bachbloesems worden gebruikt op één van onze expertisegebieden, namelijk stress, vind ik het belangrijk om dit alternatief te noemen. Ik wil informeren over wat het is, welke werkingen er aan toe worden geschreven en wat je wetenschappelijk onderschreven alternatieven zijn als bachbloesems of andere methoden niet werken.
Bach-bloesemtherapie gaat uit van de werking van bepaalde bloembloesems. Deze zouden dankzij een bepaalde energie ziekten en aandoeningen die het gevolg zijn van een niet-passende levensstijl kunnen verhelpen, waaronder stress. Deze omschrijving zorgt waarschijnlijk direct bij een tweesplitsing onder lezers. De één zal hiervoor open staan en zich hiertoe aangetrokken voelen, de ander zal direct zijn/haar wenkbrauwen ophalen bij het gebrek aan wetenschappelijk fundament en de nogal vage omschrijving.
Pseudowetenschappelijk betekent niet dat het niet werkt
Het is eenvoudig om bachbloesems in een hoekje te duwen en het weg te zetten als onzin. Dat iets pseudowetenschappelijk is, betekent echter nog niet dat het niet werkt. De werking van de Bach-bloesemtherapie kan tot op heden nog niet wetenschappelijk worden aangetoond. Dit maakt het aannemelijk dat wetenschappelijk fundament hiervoor ook echt ontbreekt. Strikt genomen zou dat betekenen dat bachbloesems dus helemaal geen effect hebben. Er is echter ook zoiets als het placebo-effect.
Eén van de dingen die je als stress en burn-out coach leert, is dat stress een zeer complex iets is. Vooral de oorzaken achter stress. Wij prefereren om beproefde methoden te hanteren bij het verhelpen van stress. Dat betekent echter niet dat andere, niet-beproefde of niet wetenschappelijk onderschreven methoden geen effect hebben. Wat uiteindelijk het belangrijkste is, is of iets werkt of niet. Als iemand zijn/haar stress effectief kan verminderen met behulp van Bach-bloesemtherapie, wie ben ik dan om dit af te keuren? Ook al ontbreekt elk wetenschappelijk fundament. Als iets werkt, dan werkt het, ook wanneer het tot stand komt door pseudowetenschap of een placebo-effect.
Bachbloesems overzicht
Voor wie het interessant vindt: er zijn veel verschillende soorten bachbloesems. Volgens Edward Bach zijn er 38 verschillende soorten bloesems met een heilzame werking. Kijk hier voor een bacbbloesems overzicht, inclusief hun door Edward Bach veronderstelde werking.
In opkomst
We leven in een tijdperk waarin wetenschap hoogtij viert. Tegelijkertijd is er een groeiende stroming mensen die wetenschap wantrouwt of het zelfs ontkent. Parallel hieraan is pseudowetenschap weer in opkomst. Ook alternatieve therapieën als Bach-bloesemtherapie zijn hierdoor in opkomst. Vanzelfsprekend houden wij alles in de gaten wat er gebeurt rondom het thema stress. Steeds meer mensen met ernstige stressklachten of een burn-out wenden zich tot pseudowetenschappelijke methoden.
Blijf kritisch
Mijn mening daarover is duidelijk, maar aan de andere kant ook niet heel relevant. Het enige wat ik kan doen, is benadrukken waarom wij wél geloven in wetenschap en niét in veel alternatieve methoden. De reden dat ik aandacht besteed aan bachbloesems is dan ook niet om mensen hiervan te weerhouden. Ik wil echter wel iedereen adviseren om altijd kritisch te blijven. Het principe “baat het niet dan schaadt het niet” gaat bij bachbloesems namelijk niet helemaal op. De methode zelf is – voor zover bekend – zeker niet schadelijk. Alleen bij stress betekent stilstand vaak achteruitgang. Wanneer je een oplossing probeert te vinden tegen stress, maar deze oplossing niet werkt, is het vaak niet zo dat je jouw stressniveau hiermee stabiliseert.
Stress heeft de vervelende eigenschap om steeds erger te worden, zolang de oorzaak van de stress blijft bestaan. Maak je bijvoorbeeld gebruik van bachbloesems en voel je dat je stress afneemt, dan ben ik alleen maar blij voor je. Ik schrijf dit dan echter niet toe aan een wetenschappelijk bewezen werking, omdat die simpelweg ontbreekt. In mijn optiek heb je dan zelf, met een bepaald hulpmiddel, de mentale kracht gevonden om je problemen te overwinnen. Wat dat betreft heb ik helemaal niets tegen bachbloesems of andere methoden die niet wetenschappelijk onderschreven zijn. Als het iets is dat jou helpt, is het goed.
Blijf echter kritisch en realistisch. Merk je dat het niét werkt en blijft je stress bestaan of wordt deze alleen maar erger? Waarom zou je dan vast blijven houden aan iets waar je geen baat bij hebt?
Aan de slag met een wetenschappelijk ondersteunde methode
Wil jij aan de slag met een wetenschappelijk ondersteunde methode om van je stress af te komen? Je bent van harte welkom. Neem contact met ons op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen met een coach bij jou in de buurt. Wij staan voor je klaar om met behulp van een persoonlijk samengesteld plan stap voor stap jouw stress effectief en blijvend weg te nemen.
1 reactie
Wat een fantastisch, openminded en intelligent geschreven stukje.
(Ik had liever de werking van de Bach bloesems bevestigd gekregen, maar stel dit soort informatie desalniettemin juist op prijs)