Zoeken

Zoeken sluiten

AWARE methode tijdens een paniekaanval

woensdag 15 februari 2023

De afgelopen periode hebben we meerdere blogs geschreven over het hebben van paniekaanvallen. Medicijngebruik, paniekaanvallen in de nacht, wat een paniekaanval is, het voorkomen van een paniekaanval, het is allemaal voorbij gekomen. Toch zijn we er nog niet over uitgeschreven want er is nog genoeg informatie over te delen. Hoe beter je bent geïnformeerd, hoe meer bewustwording we creëren omtrent deze aanvallen. Zoals bijvoorbeeld de AWARE methode. Ben jij hier al mee bekend? In dit blog gaan we er dieper op in.

aware accepteer

Wat is AWARE?

AWARE is een methode die is ontwikkeld om beter met een paniekaanval om te gaan. Het gaat hier om het moment dat je al in de paniekaanval zit. Het is geen preventie methode. Met de AWARE methode volg je 5 stappen die jou helpen sneller, korter en efficiënter met een paniekaanval om te gaan. Dit is vooral handig wanneer je lijdt onder een paniekstoornis en dus vaker last hebt van paniek- of angstaanvallen. Hieronder leggen we kort uit wat AWARE is, daarna gaan we dieper in op elke stap.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Waar staat het voor?

Het woord AWARE is niet per toeval gekozen voor dit stappenplan. AWARE staat voor:

Accepteren Accepteer wat op dit moment is. Ga niet vechten tegen de paniek maar laat het er zijn.

Waarnemen Neem waar wat er op dit moment gebeurt. Begin je te zweten? Gaat je hart sneller kloppen? Je doet hier verder niets mee. Door er een waarde of betekenis aan te geven verergeren de symptomen. Je observeert alleen wat er gebeurt. Dit kan erg lastig zijn maar gaandeweg wordt deze stap steeds makkelijker om te doen.

Antwoordt Probeer op een normale manier op de angst of paniekaanval te reageren. Blijf rustig ademen. Leg hiervoor desnoods je handen op je buik. Probeer die focus op je ademhaling vast te houden.

Repeteer Repeteer staat voor herhaling. Blijf stappen 1 tot en met 3 herhalen totdat je merkt dat je de controle terug krijgt over je paniekaanval.

Einde Aan alles komt uiteindelijk een einde dus ook aan jouw paniekaanval. Als je in je paniekaanval angst hebt dat het niet stopt, probeer je dan te bedenken dat het de vorige keer ook voorbij is gegaan. Vertrouw jezelf hierin.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Accepteer de paniekaanval – Aware

Dit is dan ook direct de moeilijkste stap en daarom is het ook stap 1. Want hoe accepteer je iets wat je eigenlijk niet wil? Waar de paniekaanval zich ook voordoet, als je ertegen gaat vechten zal het alleen maar erger worden. Wanneer je accepteert dat dit nu de situatie is, krijgt het ook veel minder ruimte. Vergelijk het met die vervelende afspraak met de tandarts om een gaatje te laten vullen. Je accepteert dat het moet gebeuren, waardoor het minder groot wordt. Het betekent overigens niet dat je angst of paniek gebagatelliseerd mag worden door anderen.

aware herhaal

Het waarnemen van de paniek – aWare

Als je een paniekaanval hebt kun je een aantal dingen doen: ervan proberen te vluchten, waardoor de aanval alleen maar langer duurt en je bent er de volgende paniekaanval niet mee geholpen. Je kunt ertegen vechten, wat de aanval ook niet vermindert. Of je kunt waarnemen wat er nou eigenlijk echt gebeurt met je. Blijf je onder die hard stromende waterval staan? Of doe je een stap opzij en ga je de waterval observeren? De kunst is waar te nemen wat de paniek of angst met je doet, zonder er iets mee te doen. Je laat het er zijn. Net als een waterval er is. Je hoeft er alleen maar naar te kijken.

Antwoordt geven – awAre

Jij bent de enige die controle heeft op de manier hoe je met een paniekaanval omgaat. Wat helpt jou op dit moment zonder dat je de paniek of angst voedt? De beste tip, in de AWARE methode, die wij mee kunnen geven is te focussen op een diepe buikademhaling. Leg je handen op je buik en probeer je hier goed op te concentreren. De afleidingen die je brein produceert wuif je weg, daar hoef je niets mee te doen. Je hoeft geen verantwoording af te leggen aan je paniek. Kijk eens om je heen. Wat zie je? Is de lucht strak blauw of regent het? Hoe vallen die regendruppels op de grond of hoe glijden ze over het raam?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Blijf repeteren – awaRe

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Dit 5 stappenplan gebruik je hoogstwaarschijnlijk alleen als je vaker last hebt van paniekaanvallen. En als je hier dan toch doorheen moet, kun je net zo goed een expert worden in je eigen paniek. Door de eerste 3 stappen continu te herhalen zal je snel merken dat de aanvallen steeds korter worden. Met een paniekstoornis zullen deze aanvallen vermoedelijk nooit helemaal verdwijnen, net als dat er geen volledige controle op is uit te oefenen wanneer ze zich aandienen. Wel kun je via de AWARE methode leren zelf de regie in handen te houden.

Einde – awarE

Hoe eng een paniekaanval soms ook kan zijn, ze duren nooit voor eeuwig. Hoe meer ervaring je hebt met het hebben van paniekaanvallen, hoe groter de bewustwording hiervan is. De E in AWARE bevestigt dit nogmaals voor je. Ook dit komt uiteindelijk tot een einde. Dat is iets waar je steeds meer op kunt vertrouwen naarmate je expert wordt in jouw angst en paniek. Laat het ook bij dit einde. Er is geen reden je paniekaanval te evalueren, dit kan een volgende aanval triggeren.

aware hulp

Ondersteuning op maat

Niet iedereen heeft gehoord van de AWARE methode en het is volledig begrijpelijk als je wat moeite hebt dit zelfstandig toe te passen. Vooral wanneer je al langere periode last hebt van stress of met een burn-out leeft. Ook een depressie kan paniekaanvallen veroorzaken. Twijfel niet om dan hulp in te schakelen van een professionele coach. Een frisse blik en inzichten van buitenaf kunnen soms net dat laatste handvat geven beter met je paniekaanvallen om te gaan. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven