Er wordt steeds meer bekend over autisme en er wordt daarnaast steeds beter onderscheid gemaakt van de verschillende spectrums. Er is een wezenlijk verschil hoe autisme ervaren wordt door mannen of vrouwen. De afgelopen jaren wordt er steeds meer bekend over deze ontwikkelingsstoornis. Toch wordt autisme bij vrouwen in het beginsel vaak verkeerd gediagnostiseerd en kampen zij met meer stress gerelateerde problemen. Dit kan een reden zijn dat een burn-out vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.
Het woord ‘autisme’ is afgeleid van het Griekse woord ‘αὐτός’ en is een erfelijke aandoening. Vroeger werd gedacht dat alleen personen met een verstandelijke beperking autistisch konden zijn. Gelukkig weten we nu beter. Het is bekend dat de meeste mensen met autisme een normale- of zelfs hoge intelligentie hebben. De verbindingen in je hoofd werken anders dan mensen die geen ASS hebben. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor mensen met ADD en ADHD. Autisme valt onder de DSM-5. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen twee hoofddomeinen:
In die twee hoofddomeinen vallen 7 criteria die autisme kenmerken. Onder de verstoorde sociale communicatie vallen 3 gedragingen en deze moeten alle 3 minimaal aanwezig zijn wil je de diagnose in één van de spectrums van autisme krijgen. Daarbovenop moeten er 2 van de 4 criteria van het andere domein aanwezig zijn. Het autismespectrum komt in drie gradaties: licht, matig en ernstig.
Mannen krijgen de diagnose autisme vaker dan vrouwen. Waar 1 vrouw de diagnose ASS krijgt, staan daar 4 mannen tegenover. Statistisch kloppen deze cijfers waarschijnlijk niet omdat vrouwen vaker een andere, verkeerde, diagnose krijgen. Omdat autisme niet aan te tonen is in het bloed bestaat er geen wetenschappelijke onderbouwing waarom autisme zich anders uit bij vrouwen dan bij mannen. Er is een kans van 15% dat je autisme kunt bepalen door een DNA onderzoek, echter staan deze onderzoeken nog in de kinderschoenen. Het is giswerk dat het vrouwelijke chromosoom een eventuele bescherming biedt voor deze stoornis. Daartegenover wordt er gespeculeerd dat het mannelijke hormoon testosteron de aandoening juist verzwaard.
In de kindertijd valt autisme sneller op bij jongens dan bij meisjes. Meisjes zijn vaak socialer aangelegd en een obsessie voor bijvoorbeeld paarden wordt gezien als normaal gedrag voor meisjes. Wanneer een jongen een hyperfocus ontwikkelt voor bijvoorbeeld draaiende wielen onder auto’s, wordt er sneller aan autisme gedacht. Vrouwen zouden ook beter zijn in het camoufleren van de symptomen. Dit is in het nadeel van jou, als vrouw met autisme, omdat je in de regelmaat de verkeerde diagnose krijgt. Persoonlijkheidsstoornissen (zoals borderline), depressie of angststoornissen worden vaker gediagnostiseerd. Vrouwen met autisme herkennen zich vaak maar gedeeltelijk in deze diagnoses en daardoor loop je als vrouw te lang door met klachten die niet de juiste begeleiding krijgen.
Niet gediagnostiseerde autisme bij vrouwen komt met een hoop stress. Je kunt je voorstellen dat wanneer je tegen dezelfde problemen in het leven aanloopt als ieder ander mens, maar alles continu anders verloopt. Zo kun je flink aan jezelf gaan twijfelen. Het lijkt alsof je niet anders doet dan anderen maar je hebt meer stress en meer moeite om alles een plek te geven. Een officiële diagnose kan je hierin enorm helpen tot acceptatie te komen van wie jij bent. Naast dat je nu de handvatten kunt gaan creëren beter met jezelf om te gaan, kun je ook meteen die lat verlagen die je misschien iets te hoog hebt gelegd.
De diagnose zal de stress niet volledig wegnemen. We leven in een maatschappij waar van meisjes van jongs af aan ander gedrag wordt verwacht dan jongens. Waar het voor jongens normaal is alleen te spelen, word je als meisje meer geforceerd aan groepsactiviteiten mee te doen zoals vader en moedertje spelen. Je sociale interactie lijkt hierdoor in je volwassen leven normaal maar bestaat louter uit aangeleerde gedragspatronen die niet niet vanuit jouzelf komen. Dit brengt een hoop stress met zich mee omdat je iemand probeert te zijn die je niet bent. Uiteindelijk eist dit z’n tol en kom je in een burn-out terecht.
Wanneer je autisme hebt en je komt in een burn-out terecht, is dat niet hetzelfde als een burn-out zonder ASS. In de psychologie noemen ze het ook wel een autistische burn-out. Een burn-out komt zeer regelmatig voor in combinatie met autisme. Vrouwen met autisme ervaren vaker een burn-out dan mannen met dit spectrum. Dit heeft veel te maken met wat we hierboven hebben besproken: Het verschil van maatschappij en hoe je in je jeugd anders wordt behandeld wanneer je een meisje bent met autisme tegenover een jongen. Net als ieder ander komt een burn-out vaak met co-morbiditeit. Dit zijn bijkomende problemen zoals angst, depressie of stemmingsstoornissen.
Het grote verschil zit ‘m in de manier hoe je in een burn-out terecht komt. Indien je geen autisme hebt ontstaat je burn-out in veel gevallen vanuit de werksfeer. Een autistische burn-out ontwikkelt zich het meest vanuit de privésfeer. Je sterke wil om ‘normaal’ gevonden te worden plaats je boven het accepteren wie je bent. Dit is een ontzettende uitputtingsslag want de omgeving doet niet dezelfde moeite voor jou. Een emotionele meltdown is onvermijdelijk indien je je blijft schikken aan wat anderen van je verwachten.
Het is wenselijk dat het stigma zou verdwijnen dat je niet normaal bent wanneer je autisme hebt. Vrouwen (en mannen) met autisme verdienen net zoveel respect, waardering en acceptatie als ieder ander. Misschien verdien je nog wel meer dan dat omdat je ondanks je ASS hetzelfde presteert als de rest. Het kost je wat meer moeite, maar je doet het wel. Aan je competenties ligt het niet. Wat jij nodig hebt is zelfvertrouwen dat je dit kunt maar vooral dat je mag zijn wie je bent. Je kan dit gevoel versterken met cognitieve gedragstherapie. Een professionele coach helpt jou meer zelfinzicht te krijgen, je eigenwaarde terug te vinden en vooral de persoon te blijven wie je bent. Zelfacceptatie is de mooiste vorm van acceptatie die er is. Het versterkt je levenskracht maar ook weerbaarheid nogmaals een burn-out te ervaren.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606