Zoeken

Zoeken sluiten

Armoede grote veroorzaker van stress en burn-out

donderdag 13 juli 2023

Nederland wordt in de westerse wereld gezien als een van de rijkere landen ter wereld. Wereldwijd staan wij op de 13e plek van de rijkste landen en in de Europese unie staat Nederland zelfs op de 3e plek. Maar we kunnen niet ontkennen dat er een alsmaar grotere groep van de bevolking steeds verder afzakt in armoede en de kloof tussen rijk en arm niet slinkt, maar groeit. En dat is een groot probleem voor ons mentale welzijn want armoede is een van de meest voorkomende oorzaken van stress en burn-out klachten. Naast spanningsklachten komen ook depressie, angstklachten en gevoelens van schuld of schaamte naar voren. Ben of ken jij iemand die leeft in armoede?

Wanneer leef je in armoede?
Constante zorgen veroorzaakt stress
Schaamte en psychische problemen
Hulp durven vragen bij instanties
Wat kun je doen aan je stressklachten indien je in armoede leeft?
Blijf om je heen kijken en bied hulp aan

Een bord met de tekst: 'Honger' erop. In armoede moet je veelal keuzes maken tussen goed en gezond eten of je rekeningen betalen.

Wanneer leef je in armoede?

De cijfers liegen er niet om. In een artikel van BNN/VARA wordt pijnlijk duidelijk dat het CPB verwacht dat in 2024 maar liefst 1 miljoen inwoners van Nederland onder de armoedegrens leeft. Dat is een schrikbarend percentage van bijna 6%. Volgens de berekeningen leef je in armoede wanneer je rond moet komen van een inkomen van maximaal €1533,- netto per maand. Het is een groot misverstand dat mensen in armoede voornamelijk van een uitkering leven. Steeds meer werkende mensen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit komt onder andere doordat het inkomen net boven het bestaansminimum ligt waardoor er geen recht is op voedselbank of enige tegemoetkoming van toeslagen. Onderaan de streep houden zij soms minder over dan iemand die wel toeslagen krijgt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Constante zorgen veroorzaakt stress

Leven in en met armoede bestaat niet alleen uit het financiële plaatje. Wanneer je iedere dag wakker wordt met de onzekerheid of je je rekeningen kan betalen, of je eten kan kopen voor die avond, of je überhaupt je basisbehoeften kan bekostigen, leef je in een continue staat van stress en zorgen. Wanneer je alleenstaand bent is dit al ernstig genoeg. Laat staan dat je een gezin hebt te onderhouden en kindermondjes hebt te voeden. Hoe lastig dit ook klinkt, het is belangrijk om aandacht te houden voor je mentale welzijn. Niemand kan eindeloos in een situatie van stress en spanningen leven. Het zal uiteindelijk resulteren in een burn-out.

Schaamte en psychische problemen

Alsof de dagelijkse zorgen die je hebt niet genoeg is, heb je ook nog eens te maken met een keiharde buitenwereld die soms een oordeel klaar hebben. Je zou meer moeten werken, harder je best moeten doen. Indien je niet werkt word je scheef aangekeken. Er heerst veel onbegrip over armoede, veelal door mensen die geen armoede gekend hebben, die het er niet makkelijker op maakt om hulp te zoeken. Schuldgevoelens of schaamte komen meer dan vaak voor bij mensen in armoede waardoor iemand niet om hulp durft te vragen. Daarnaast ben je iedere dag bezig met bijna onmogelijke keuzes maken waar je je geld aan uitgeeft. Kies je er vandaag voor een stuk fruit te kopen, of betaal je toch maar een deel van die torenhoge eigen risico rekening?

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Dit soort keuzes, en gevoelens van stress, schaamte of schuld, beperken zich niet lang tot alleen een burn-out. Depressies, angstklachten, piekerstoornissen en woede-uitbarstingen komen steeds vaker voor. In een artikel van EOSWetenschap wordt dan ook duidelijk benoemd dat deze klachten vaker voorkomen bij mensen die in armoede leven tegenover personen die minder zorgen hebben om financiën.

Hulp durven vragen bij instanties

Misschien was jij wel die werkende die een hard oordeel had over die niet werkende in armoede, en zit jij nu in die situatie. Wees niet te hard voor jezelf. Dit kan iedereen overkomen. Weet dat er genoeg instanties zijn die je kunnen ondersteunen, je zal alleen zelf de eerste stap naar contact moeten zetten. Indien je niet weet waar je moet beginnen kun je altijd contact opnemen met de gemeente waar je woont. Indien je de stap naar de gemeente nog iets te groot of spannend vindt, kun je kijken op de website van het Armoedefonds. Op deze website vind je informatie waar je eventueel terecht kunt voor hulp en ondersteuning.

'Until debt tear us apart' Tot schulden ons uit elkaar trekt. Een groep mensen die in armoede leeft heeft ook last van schulden.

Wat kun je doen aan je stressklachten indien je in armoede leeft?

Hulp zoeken voor je stress- of burn-outklachten klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Niet alleen schaamtegevoelens kunnen meespelen, professionele hulp is financieel veelal niet haalbaar. Toch zijn er een aantal mogelijkheden die de moeite waard zijn om te onderzoeken om je coaching vergoed te krijgen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.
  • Bekijk je CAO; soms is er een vergoeding opgenomen in je CAO voor persoonlijke ontwikkeling of burn-out preventie.
  • Vraag het je HR manager; Bedrijven willen veelal het beste voor hun werknemers. Wanneer zij jou kunnen helpen een burn-out te voorkomen, is een coaching over het algemeen goedkoper voor het bedrijf dan een medewerker die ziek thuis zit.
  • Vraag het je leidinggevende; Indien je niet bij HR terecht kunt, weet je leidinggevende misschien wel een mogelijkheid tot het volgen van een preventieprogramma.
  • Belastingaftrek ondernemers; Je werkgever kan ons coaching traject aftrekken van de belasting.
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering; Indien je thuis zit met stressklachten of een burn-out, dekt de AOV verzekering van je werkgever vaak een coaching traject.
  • Zorgverzekering; Een coaching voor stressklachten of burn-out wordt in principe niet vergoed door je basisverzekering. Sommige extra dekkingen vergoeden dit soms (deels) wel.

Een vrouw heeft veel stress en geldzorgen.

Bovenstaand is een opsomming van eventuele opties om je coaching vergoed te krijgen. Onze uitgebreide uitleg kun je lezen op onze pagina ‘vergoedingen’. Wat ook goed is om te weten: Het eerste consult bij ons is altijd gratis en vrijblijvend. Je zit nergens aan vast na het consult.

Blijf om je heen kijken en bied hulp aan

Wanneer jij iemand kent in armoede die leeft met chronische stress, mede door de financiën, helpt het vaak al een luisterend oor te bieden en te helpen waar kan. Weten dat iemand niet alleen is en gesteund wordt is misschien nog wel belangrijker dan het krijgen van professionele hulp. Toch hebben we bij Liberi nog een extra mogelijkheid om te leren gaan met stress- of burn-outklachten. Naast persoonlijk coaching met een professionele coach, bieden wij ook een cursus aan die je op je eigen tempo kunt volgen, wanneer jij er aan toe bent. Wil je toch liever persoonlijk contact? Plan hier je gratis consult.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven