Zoeken

Zoeken sluiten

Arbeidsconflict

donderdag 17 september 2020

Een arbeidsconflict is een van de vervelendste dingen die je kan overkomen op het werk. Het gaat vaak verder dan een meningsverschil of ruzie met een collega. Vaak mondt het uit in een slepende kwestie waarbij een oplossing ver te zoeken lijkt. Dat zorgt voor een ontzettend lastige situatie. Je wilt geen slechte verstandhouding op je werk, maar soms draait het hier wel op uit. Het kan zorgen voor een extreem stressvolle situatie. Het betekent namelijk dat je aan het werk bent in een slechte werksfeer. Dat brengt stress met zich mee, evenals de onzekerheid van de situatie. Wat gaat er gebeuren en hoe zorg je voor een oplossing?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Arbeidsconflict oplossen

Een arbeidsconflict zorgt voor een uniek soort werkstress. Terwijl jij je in het midden van een conflict bevindt waar geen einde aan lijkt te komen, wordt er soms nog wel van je verwacht dat je jouw werkzaamheden uitvoert. Het is logisch dat een arbeidsconflict daarom vaak leidt tot tal van problemen, waaronder werkverzuim. In een dergelijke situatie loop je al gauw tegen je grenzen aan.

Mediation bij arbeidsconflict

Natuurlijk is de eerste stap kijken of je het arbeidsconflict op kunt lossen. Of dat mogelijk is, weet je zelf het beste. Jij weet hoe jij erin staat en wellicht ook hoe de werkgever erin staat. Is er een mogelijkheid dat jullie nader tot elkaar kunnen komen? Waarom wel of niet?

Men zegt vaak dat het niet goed is om je werk mee naar huis te nemen. In dit geval is het anders. De mening van een buitenstaander kan helpen om dingen in een ander perspectief te zien. Praat dan ook over het conflict met je partner, vrienden of andere mensen die je vertrouwt. Houd het echter weg bij je collega’s. Dat zal alleen maar voor onrust zorgen en komt jouw positie niet ten goede. Maar door te praten, stel je jezelf in staat om aan zelfreflectie te doen. Wat is jouw rol in het conflict? Had je dit anders kunnen doen?

Wat achter je ligt, ligt nu eenmaal achter je. Richt je daarom op het vinden van een oplossing. Praten met een vertrouwenspersoon kan helpen. Wat zou hij/zij doen in jouw situatie? Welke mogelijkheden en scenario’s zijn er? Heb je ondanks alle inspanningen het gevoel dat je vastloopt en lijkt de situatie uitzichtloos? Dan is het waarschijnlijk tijd om door te pakken.

Mediation bij arbeidsconflict

Mediation bij een arbeidsconflict betekent dat er gezorgd wordt voor een tussenkomst van een professional. Een mediator kan een impasse doorbreken. Vaak is het in een conflict namelijk zo dat partijen vastlopen. Er is intern gezocht naar een oplossing en deze is niet gevonden. Misschien is de situatie zelfs alleen maar erger geworden. Om ervoor te zorgen dat het niet escaleert, kun je mediation inschakelen.

Communicatie is bij een arbeidsconflict vaak verstoord of helemaal niet meer mogelijk. Met mediation bij een arbeidsconflict zorg je ervoor dat er een gespecialiseerde en objectieve partij tussen jullie in komt staan met wie je kunt communiceren. Dit kan stress wegnemen, omdat je niet langer direct hoeft te communiceren met degene met wie het conflict speelt.

Mediation bij een arbeidsconflict kan voor een doorbraak zorgen. Mediators zijn namelijk gespecialiseerd in het oplossen van conflicten en het nader tot elkaar brengen van partijen. Dit kan zorgen voor een oplossing. Een mogelijke uitkomst kan echter ook zijn dat het conflict niet op te lossen is. Een mediator zal altijd adviseren over de te volgen stappen, maar dat is voor jezelf ook een conclusie waar je over na kunt denken. Wil jij nog wel werkzaam blijven wanneer blijkt dat het conflict niet kan worden opgelost?

Overspannen door arbeidsconflict

Het resultaat van mediation

Het resultaat van mediation kan dus zijn dat het conflict de wereld uit is geholpen. Dat is in de basis voor alle betrokkenen de gewenste uitkomst. Het brengt je in een situatie waarin je hopelijk weer kunt werken aan het verbeteren van de relatie en het (wederom) uitvoeren van je werkzaamheden met plezier. Soms leidt de uitkomst van een arbeidsconflict ertoe dat je werkgever een voorstel doet tot ontbinding van je arbeidscontract. Het kan alle kanten op gaan.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Overspannen door arbeidsconflict

Zeker wanneer je er alles aan gedaan hebt om tot een oplossing te komen en het arbeidsconflict maar voort blijft slepen, loop je het risico dat het je te veel wordt. Je krijgt het gevoel dat je het niet meer aan kunt. Misschien raak je dan overspannen door een arbeidsconflict. Dat is het moment om echt aan jezelf te gaan denken. Dit betekent namelijk dat (langdurig) verzuim een reëel risico vormt. Een ernstig arbeidsconflict leidt regelmatig tot een burn-out. Dit wil je voorkomen.

Het is voor jezelf belangrijk om te onthouden dat een arbeidsconflict niet opgelost hoeft te worden om jezelf een halt toe te roepen. Waak te allen tijde over je eigen welzijn. Wanneer je overspannen raakt door een arbeidsconflict, lost dit niets op. Je brengt jezelf alleen nog maar in een lastigere situatie. Trek daarom op tijd aan de bel. Neemt het conflict onwerkbare vormen aan, raadpleeg dan de bedrijfsarts om te kijken wat er mogelijk is.

Weer aan het werk na een conflict

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Weer aan het werk na een conflict

Een arbeidsconflict wil je natuurlijk het liefste oplossen en definitief achter ja laten. Toch kan iets als dit behoorlijke sporen achterlaten. Zeker wanneer je uit bent gevallen met surmenage (overspannenheid) of een burn-out. Hoe zorg je er voor dat je na een heftig conflict weer aan het werk kunt? Vaak is het een kwestie van zorgvuldig opbouwen in combinatie met de juiste coaching. Je moet je zelfvertrouwen en plezier misschien weer terugvinden. Hele dagen werken is misschien nog te veel gevraagd.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in de re-integratie van werkenden die zijn uitgevallen door (langdurig) ziekteverzuim. Ook wanneer hier een arbeidsconflict aan ten grondslag ligt. Wij koppelen je graag aan een coach bij jou in de buurt. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek kun je jouw problemen toelichten en kan je coach je vertellen hoe hij/zij je kan helpen. Samen starten jullie met een op maat gemaakt plan waarbij je coach je ondersteunt met je re-integratie. Welke uitdagingen zich ook voordoen: ze worden effectief aangepakt. Met de hulp van je coach hervind je weer je werkplezier en kun je met vitaliteit en zelfvertrouwen weer doen waar je goed in bent.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven