Zoeken

Zoeken sluiten

Anti stress

zaterdag 8 augustus 2020

Anti stress: kijk eens om je heen en sta stil bij hoeveel producten er wel niet te koop zijn die anti stress eigenschappen claimen te hebben. Helpen die dingen nu echt, of is dat gewoon marketing praat? Het antwoord is misschien niet eens zo eenvoudig. Aan de ene kant weet je zelf waarschijnlijk ook wel dat echte stress niet verdwijnt door het drinken van dat ene kopje thee of douchen met die heerlijke fles doucheschuim. Aan de andere kans is dat ook weer een beetje kort door de bocht. Want alles dat je plezier of ontspanning brengt, kan helpen om je stress te verminderen. Dus zelfs pseudowetenschap, placebo’s of iets dat eigenlijk helemaal geen stressverlagende eigenschappen heeft.

stress verlagen

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Onze kijk op anti stress

Liberi hanteert een door wetenschap onderbouwde methode voor het verhelpen van stress. Zo maken wij onder andere gebruik van de 4DKL, de vier dimensionale klachtenlijst voor het vaststellen van een mogelijke burn-out. Dit is een wetenschappelijke test die ook door huisartsen en psychologen wordt gebruikt.

Ook in onze behandelmethode maken wij gebruik van wetenschap. Zo hanteren wij wandelcoaching. Door onze coaching in de natuur plaats te laten vinden, profiteer je van diverse wetenschappelijk bewezen voordelen. De natuur is namelijk behoorlijk anti stress. In tegenstelling tot veel producten die deze claim maken, is dit ook wetenschappelijk onderbouwd. Wandelen is sowieso gezond en de natuur biedt extra stressverlagende eigenschappen.

Betekent dit dat wij niet geloven in andere anti stress methoden? Nee, dat niet. Wij vinden het belangrijk om je hulp te bieden die wetenschappelijk onderbouwd is. Dat neemt niet weg dat wij iedereen altijd aanmoedigen om zelf te kijken wat voor jou werkt tegen stress. Wie zijn wij daarbij om te bepalen wat helpt en wat niet? Het is jouw eigen ervaring. Iedereen heeft zo zijn/haar eigen anti stress middelen en methoden. En wat werkt, dat werkt.

wandelcoaching

Wat zijn goede anti stress methoden?

Sommige mensen zijn heel goed in het herkennen van wat voor hen stress verlicht. Andere mensen kunnen minder goed omgaan met stress. Zij kunnen stress bijvoorbeeld niet goed verwerken. Dat is vervelend, want hoe beter je stress uit je lichaam en geest krijgt, des te eenvoudiger het is om hiermee om te gaan en hoe minder last je hiervan zult hebben.

Wat goed werkt tegen stress, is voor een groot deel per persoon afhankelijk. Zo zijn er mensen die even helemaal in hun eigen wereld kunnen duiken en alle stress los kunnen laten door een goed boek te lezen. Anderen worden hier veel te onrustig van en bij hen werkt het juist averechts. Ontspanning kan voor iedereen anders zijn. Het kan een creatieve uitlaatklep zijn, zoals schrijven of tekenen. Een ander heeft baat bij een goed gesprek, of maakt zijn/haar gedachten leeg door lekker te koken. De een wil zich even terugtrekken, de ander zoekt juist de gezelligheid en sociale situaties op.

Het is belangrijk om naar je lichaam te leren luisteren en voor jezelf uit te vinden wat voor jou nu een goed anti stress middel is.

Waarom bewegen altijd werkt

Een anti stress aanpak die voor vrijwel iedereen werkt, is bewegen. Dat heeft een duidelijke reden. Beweging zorgt namelijk voor de productie van gelukshormonen. Die gelukshormonen noemen wij zo omdat ze zorgen voor een energiek en gelukzalig gevoel. Ook dit is wetenschappelijk onderbouwd. Heb jij last van stress, probeer dan eens lekker te sporten. Ga een rondje hardlopen, naar de sportschool of sla of trap een balletje met vrienden. Het maakt niet uit welke sport je beoefent. Het gaat erom dat je fysiek actief bezig bent.

Dit is dan ook een belangrijke reden dat wij houden van een flinke wandeling tijdens een coaching sessie. Tijdens een stevige wandeling komen deze gelukshormonen vrij. Al tijdens de coaching sessie zul jij je dus al beter voelen. Zo praat je makkelijker en lukt het beter om bijvoorbeeld oefeningen uit te voeren.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Ontspanning is belangrijk

Om stress te verminderen, is ontspanning belangrijk. Ik moet hierbij wel zeggen dat dit misschien niet altijd genoeg is. Heb je last van stress of surmenage (overspannenheid) dan kun je jouw problemen vaak verhelpen door het nemen van voldoende rust en ontspanning. Daarbij kan het misschien wel nodig zijn dat je bepaalde veranderingen in je leven aanbrengt, zodat de oorzaak van de stress ook verdwijnt. Heb je echter te kampen met een burn-out, dan is dit niet genoeg. Ontspannen bij een burn-out is ook belangrijk, maar zal niet zorgen voor herstel. Hier heb je in de regel professionele hulp bij nodig.

Bij alle andere vormen van stress is het belangrijk om te kijken of je eerst met de juiste ontspanning kan zorgen voor verbetering. Maak gebruik van de anti stress middelen die voor jou werken. Voldoende slaap, gezond eten, goed voor jezelf zorgen: dit zijn natuurlijk “no brainers”. Maar aanvullend kun je denken aan ontspanningsoefeningen, zoals mindfulness of meditatie.

Maak vooral ook gebruik van de dingen die jou rust en ontspanning bieden. Want ik herhaal nogmaals: als het voelt alsof het werkt, dan werkt het waarschijnlijk ook.

ontspanning is belangrijk

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hulp van een professional

Lukt het je niet om zelf je stress te verlagen? Wanhoop dan niet. Je bent echt niet de enige. Stress is nu eenmaal iets waar wij in onze hedendaagse maatschappij bijna allemaal mee te maken krijgen. Zeker wanneer je wordt blootgesteld aan structurele stress en het je niet lukt om de oorzaak weg te nemen, kun je bepaalde grenzen over gaan en kan stress echt een probleem worden. Zo ver hoeft het niet te komen. Onze coaches kunnen je helpen. Ook als je misschien al wat ernstigere problemen ervaart, kunnen wij je helpen. Juist dan.

Heb je zo’n beetje alle anti stress methoden die je kent geprobeerd? Neem dan contact met ons op voor een kennismakingsgesprek met een coach bij jou in de buurt. Dit is geheel vrijblijvend. Samen met je coach kun je praten over de stress die je ervaart. Hij/zij kan je dan uitleggen hoe je met een persoonlijk plan stap voor stap van je stress af kunt komen. Blijvend. Daarom kijken we niet alleen naar wat voor jou werkt, maar gaan we ook actief aan de slag met je stressoren: de veroorzakers van stress. Want wie geen bron heeft van stress, zal ook veel minder vaak terug hoeven te vallen op anti stress methoden.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven