Zoeken

Zoeken sluiten
"Het is onzin, zegt het verstand. Het is belachelijk, zegt de trots. Het is onmogelijk, zegt de ervaring. Het is wat het is, zegt de liefde."
Erich Fried
Uitval door stress is in de afgelopen 5 jaar, 8 keer zo hoog geworden.
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Annie, 48 jaar – Uitgevallen op het werk met burn-out klachten

Nadat ik in oktober vorig jaar uit ben gevallen met burn-out klachten viel ik in een diepe put. Niet meer kunnen deelnemen aan werk en de maatschappij, niet meer de rots in de branding kunnen zijn voor je gezin en je ziek voelen. Allemaal ingrediënten die er bij mij voor zorgden dat ik me totaal niet meer kon identificeren en mezelf hopeloos en eenzaam zag zitten in die diepe put. Een absoluut onaangename ervaring voor iemand die graag in de vijfde versnelling door de dagen snelt.  Ik merkte dat ik alleen niet uit deze diepe put zou kunnen komen en dat ik hulp nodig had. Via de bedrijfsarts werd eerst specialistisch maatschappelijk werk aangeboden. Via deze weg kreeg ik met name informatie over mijn ziek-zijn en hoe een burn-out tot stand kan komen. Deze informatie werd aangevuld met tips over rust nemen, activiteiten beperken en leren luisteren naar je lichaam. prima informatie, maar het voelde voor mij te algemeen en vooral passief. Ik had niet het idee te wérken aan balans-herstel, maar juist afgeremd te worden. Ik zocht verder naar een meer passende vorm van begeleiding.

Via mijn vriendenkring kwam ik op het spoor van wandelcoaching bij Liberi. Het idee om op een meer actieve manier en met een geschoolde en ervaringsdeskundige coach de weg naar balans-herstel te bewandelen sprak mij aan. Ik heb deze vorm van begeleiding besproken met mijn werkgever en deze was bereid mij te ondersteunen in deze route. Na mijn aanmelding ben ik heel snel teruggebeld en kon ik op zeer korte termijn al starten.

In 8 maanden tijd heb ik samen met mijn coach Reinoud vele kilometers in de prachtige natuur in de buurt van mijn woonplaats gelopen. Onderweg heb ik vooral een spiegel voorgehouden gekregen waarin ik zag hoe ik acteer op professioneel, privé en persoonlijk vlak. Ik heb daardoor geleerd weer meer in contact te staan met wat mijn lijf aangeeft en hoe dat voelt. En nog belangrijker: hoe ik daar naar kan luisteren. Daarnaast lag het accent ook op hoe ik mijn beschikbare energie kon verdelen over datgene wat van mij gevraagd werd en waar ik zelf energie in wilde stoppen. Eigenlijk  leerde ik mezelf te begrenzen.  Geen makkelijke weg hoor, voor iemand die gewend is vol gas te gaan, veel te geven, resultaat- en doelgericht is en verslaafd is aan denken.

Ik heb de oefeningen die we hebben gedaan en de, soms confronterende, reflecties op mijn handelen als waardevol ervaren. Ze hebben het inzicht in mezelf en hoe ik functioneer vergroot en verhelderd. En hoe verwarrend dit soms ook was en is, deze conclusie helpt mij verder in hoe ik zelf graag in het leven wil staan en hier bewuster keuzes in kan maken. Mijn leerervaring stopt dan ook niet met het bereiken van balans-herstel na een burn-out, maar kan ik voor altijd meenemen.

Wat is stress

Stress is een normaal lichamelijk verschijnsel dat optreedt wanneer het lichaam reageert op een uitdaging of bedreiging. Het kan een kortstondige reactie zijn, zoals de "fight-or-flight" reflex die optreedt wanneer we ons in een gevaarlijke situatie bevinden, of het kan een langdurige aandoening zijn die ontstaat wanneer we onder druk staan en niet in staat zijn om te ontspannen. Stress kan alledaags voorkomen en wordt vaak veroorzaakt door werk-, school- of familieproblemen. Soms is stress ook een reactie op een traumatische gebeurtenis, zoals het verlies van een geliefde of het meemaken van een aangrijpende gebeurtenis. Symptomen van stress kunnen fysiek, emotioneel, cognitief en gedragsmatig zijn.

Wat is een burn-out?

De term burn-out hoor je vaak, maar wat is het nou eigenlijk? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen overspanning, depressie, oververmoeidheid en burn-out? Wij hebben het voor je op een rij gezet én vertellen hoe je van een burn-out kunt herstellen of hoe je een burn-out kunt voorkomen.

Waarom kiezen voor wandelcoaching?

Als experts op het gebied van begeleiding bij stress kiezen wij bewust voor coachen in de buitenlucht. Dit is misschien niet de meest traditionele manier van therapie, toch kiezen we hier bewust voor! Wij zetten graag op een rijtje wat wandelcoaching is, welke onderzoeken bewijzen dat het de beste vorm van therapie is en wat jij er van mag verwachten in de praktijk.

Heb ik een burn-out?

Dat is de vraag die je misschien jezelf aan het stellen bent. In onze gratis burn-out test krijg je in 50 vragen antwoord op de vraag over hoe het nu daadwerkelijk met jouw stressniveau is gesteld. Ook verschaft het jou meteen duidelijkheid over de symtomen die jij ervaart in jouw dagelijkse leven. Deze burn-out test duurt ongeveer 5 minuten.
Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

In 4 eenvoudige stappen aan de slag met Liberi

  1. Vul het contact formulier in of neem telefonisch contact met ons op.
  2. Wij nemen binnen 24 uur contact met je op.
  3. Samen met jou inventariseren we jouw coachingsbehoefte.
  4. Maak vrijblijvend kennis met jouw coach.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven