Zoeken

Zoeken sluiten

Angst overwinnen

maandag 28 september 2020

Je grootste angst overwinnen: het is de vurigste wens van mensen met een grote angst voor iets. Angst is één van de sterkste emoties die je ontzettend kan tegenhouden. Veel mensen met een bepaalde angst ondervinden hier dagelijks last van. Het kan van alles zijn: van vrees om de deur uit te gaan, tot angst voor spinnen of extreme hypochondrie. Door blijven gaan op deze manier is voor veel mensen bijna niet te doen. Het zorgt voor ontzettend veel stress en maakt je ongelukkig. Vaak kun je niet leven zoals je wilt en niet alles uit het leven halen omdat die verdomde angst zo vaak tussen jou en de dingen die je wilt doen instaat.

Hoe kun je jouw angst overwinnen? Dat is dé vraag die mensen die aan een angst lijden hebben. Je angst overwinnen lijkt zo eenvoudig: je moet “gewoon” de confrontatie aangaan. Zo eenvoudig is het echter meestal niet.

Waarom je angst overwinnen zo moeilijk kan zijn

Voordat ik dieper in ga op hoe je bijna elke angst kunt overwinnen wil ik wel benoemd hebben waarom dit zo moeilijk is. Want ja, je angst overwinnen is mogelijk, maar zeker niet eenvoudig. Dat heeft niets te maken met waar je angst voor hebt. Je denkt misschien dat de ene angst overwinnen eenvoudiger is dan de andere. Dit omdat het ene nu eenmaal enger is dan het andere. Zo zal bijna iedereen van mening zijn dat aan de rand van een enorm diepe afgrond staan enger is dan een kat aaien. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om de ervaring van angst. En de ervaring van angst kan in beide gevallen even intens zijn.

Het ding dat angst overwinnen zo moeilijk maakt, is dat het vaak gaat om een irrationele angst. Waarom ben je ergens bang voor? Misschien kun je het benoemen. Misschien heeft dit te maken met een nare ervaring uit het verleden. Of misschien is die angst iets dat er gewoon is. Mensen weten vaak wel dat hun angst ongegrond is, of dat de kans dat hun ergste angst daadwerkelijk uitkomt nihil is. Maar tóch zijn ze bang. Dat aspect maakt hun angst overwinnen moeilijk.

Neem nu iemand met hoogtevrees. Iemand die echt doodsbang is voor hoogtes zal nooit in een stoellift op de skipiste plaatsnemen. Waarom niet? Hij/zij is bang. Waarvoor? Waarschijnlijk voor dingen die met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet gaan gebeuren. Zoals een val uit het stoeltje. En tóch durven ze niet. De intense angst, hoe irrationeel die soms ook mag zijn, werkt verlammend.

Straks ga ik in op het aangaan van de confrontatie. Want natuurlijk is het mogelijk dat je met confrontatie eindelijk afscheid kan nemen van die angst.

Wat je angst overwinnen voor je zou betekenen

Bijna elke angst kan overwonnen worden. Vraag jezelf af hoe het zou zijn. Hoe zou je leven eruit zien als je eindelijk van die verlammende angst wordt verlost? Je angst overwinnen zal zeker niet gemakkelijk zijn. Sterker nog: je dient voorbereid te zijn op moeilijke momenten. Er zullen namelijk misschien momenten zijn waarop je denkt dat je nooit van die angst af gaat komen. Daarom is het belangrijk om de juiste hulp te krijgen. Een angst overwinnen doe je niet alleen. Familie en vrienden kunnen je steunen en de juiste professional begeleidt je stap voor stap naar je herstel.

Je angst overwinnen met de juiste hulp

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Je angst overwinnen met de juiste hulp

Waarom is het zo belangrijk om hulp te krijgen bij het overwinnen van je angst? De praktijk wijst vaak uit dat je hiermee een aanzienlijk grotere kans op succes hebt. Mensen kunnen jarenlang last hebben van angsten. Dat betekent niet dat zij hier passief mee omgaan. De meesten hebben echt wel geprobeerd om van hun angst af te komen. In je eentje lukt dat je niet altijd. Met de juiste professional aan je zijde, heb je een vertrouwenspersoon, maar ook iemand met gedegen kennis van methodiek én een stok achter de deur wanneer je eventueel een terugval beleeft.

Niet elke angst laat zich op dezelfde manier oplossen. Eerst wordt je angst natuurlijk goed in kaart gebracht. Waar ben je nu werkelijk bang voor? Heb je een fobie? Een sociale angststoornis? Of wordt je angst veroorzaakt door een aangrijpende gebeurtenis uit het verleden? Misschien heb je last van onbestemde angstgevoelens en ben je bang voor een onbekend gevaar. Of ervaar je angst voor iets waar je helemaal niet bang voor hoeft te zijn? Verschillende angsten én verschillende mensen vragen om een verschillende aanpak.

De confrontatie aangaan

Een angst overwinnen betekent vroeg of laat de confrontatie aangaan. Juist op dit gebied speelt de expertise van een goede coach een belangrijke rol. Je kunt niet iedereen zomaar voor de leeuwen werpen (bijvoorbeeld met exposure therapie). Bij de één kan dit wel effectief zijn, maar bij de ander is er meer opbouw nodig en dient men stap voor stap te werk te gaan. Zelf weet je waarschijnlijk niet hoe je jouw angst kunt overwinnen. Een specialist weet de voor jou meest geschikte methode. Deze is afhankelijk van de aard van je angst, hoeveel angstklachten en symptomen je ervaart en van wie je bent als persoon. Vroeg of laat moet iedereen echter zijn of haar angst in de ogen aankijken. Het is belangrijk dat dit gebeurt op een moment waarop je hier klaar voor bent.

Angst voor de angst overwinnen

Angst voor de angst overwinnen

Wie last heeft van een angststoornis komt na het overwinnen hiervan soms tot een opvallende conclusie. Soms zat het werkelijke probleem in angst voor de angst. Wat ik hiermee bedoel? Soms zijn mensen banger voor de gedachte aan iets, dan voor deze gebeurtenis zelf. Emetofobie is hier vaak een goed voorbeeld van. Emetofobie is de angst om te braken. Voor veel mensen zit de angst hem in de gedachte van braken. Hetzij door henzelf, hetzij door een ander. Opvallend genoeg komt deze angst ook voor onder mensen die hier eigenlijk helemaal geen ervaring mee hebben. Wanneer eenmaal geconfronteerd met deze angst, blijkt maar al te vaak dat hetgeen waar iemand daadwerkelijk bang voor dacht te zijn, helemaal niet zo eng was.

Sommige angsten zitten dus erg in je hoofd. Andere angsten zijn een stuk concreter. Vergelijk bijvoorbeeld iemand met braakangst met iemand met hoogtevrees, zoals ik eerder noemde. Iemand met emetofobie kan constant rondlopen met de angst om te moeten braken, of geconfronteerd te worden met iemand die moet overgeven. Iemand met hoogtevrees heeft in principe nergens last van, tenzij hij/zij met een te grote hoogte wordt geconfronteerd. En zelfs dan is die angst soms nog controleerbaar, simpelweg door de confrontatie met hoogtes te vermijden. Dit zal doorgaans niet tot grote problemen elders leiden. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat hoogtevrees minder erg is. Ook bij deze angst zijn er mensen bij wie het leven behoorlijk door de angst wordt ontwricht.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Angst en paniek overwinnen

Een angst overwinnen draait vaak om meer dan het overwinnen van een angst alleen. Vaak gaat het om angst en paniek overwinnen. Lang niet altijd vormt een bepaalde angst een groot probleem. Het is de paniek die bij die angst kan komen kijken, die voor de echte problemen zorgt. De paniek beïnvloedt je gedrag en zorgt voor stress. Hierdoor zie je ook hoe belangrijk het is om de juiste aanpak te hanteren. Bij iemand waar de angst uitmondt in paniek, heeft het zelden zin om een harde confrontatie met de angst op te zoeken. Er zal er eerst voor gezorgd moeten worden dat de ergste paniek verdwijnt. Onze coaches kunnen je hierbij helpen. Zij leren je technieken aan om de paniek mee te kunnen controleren. Daarna kan er gekeken worden naar het verminderen en uiteindelijk wegnemen van de angst.

Angst en paniek overwinnen

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Heb jij last van een angst en wil je hier eindelijk mee afrekenen? Wij staan voor je klaar. Neem contact met ons op voor het inplannen van een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een coach bij jou in de buurt. In dit gesprek kunnen jullie jouw angsten en uitdagingen bespreken en kan je coach vertellen hoe hij/zij met jou middels een op maat gemaakt plan aan de slag gaat om je angsten te overwinnen.

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

  • ANTJE schreef:

    Ik heb last van angsstoornis maar ga ieder j keer als ik een dag geb met angsten toch op pad want zo leer je met angsten omgaan nooit terug gaan als je bang bent gewoon doorlopen daar word je sterker vanzo ga ik er mee om

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven