Zoeken

Zoeken sluiten

Anders leren denken werkt… niet altijd

zondag 11 oktober 2020

Effectiever is de wijze waarbij we leren anders met onze gedachten om te gaan.

Het verschil te ontdekken tussen de realiteit en onze gecreëerde verbale realiteit (de soms rare gedachten in ons hoofd).

Cognitieve fusie is de belangrijkste oorzaak van psychische klachten. Ons gedrag wordt gestuurd door onze gedachten in plaats van onze ervaringen.

Er treedt een vorm op van experiëntiële vermijding. Letterlijk we vermijden te ervaren (wat er werkelijk is).

Alleen ons hoofd vertelt ons de waarheid… denken we. We zitten in ons hoofd te ploeteren en te piekeren. We geloven alles wat ons hoofd ons voorspiegeld en we weten vaak ook niet wat anders te doen!

Als alternatief is er de acceptatie. Vanuit deze acceptatie ontstaat er ruimte voor verandering. Er kan ruimte ontstaan om uit de vechtmodus of de vluchtmodus (het vermijden) te stappen. De eerste stap naar een ervarend leven.

anders denken werkt niet altijd coach wiebe

Acceptance & Commitment Therapie

De belangrijkste zes pijlers van A.C.T. zijn:

  1. Vanuit altijd controle te willen hebben over je gedachten en gevoelens naar de acceptatie als alternatief voor de controle. De bereidheid om datgene wat je niet kunt controleren onvoorwaardelijk toe te laten.
  1. Het verschil tussen pijn en lijden. Cognitieve fusie als de negatieve kracht van gedachten en cognitieve defusie als transformatie waarbij de negatieve kracht van gedachten verwateren.
  2. Mindfulness, waarbij we leren uit de automatische piloot te stappen. Uit het piekeren te gaan en contact te hebben met wat er werkelijk is, het hier en nu.
  1. Het loslaten van het ego waarbij we onze identiteit afleiden van ons gecreëerde zelfbeeld; met name wanneer we daardoor een negatief zelfbeeld ervaren. Jezelf leren observeren met de nodige zelfcompassie.  Je mag best wat aardiger voor jezelf zijn. TIP: “Omarm jezelf – de weg naar zelfcompassie” – Gijs Jansen (90 blz.).
  1. Leven volgens je waarden in plaats van je zelf opgelegde regels. Regels over wat we wel of niet mogen doen van onszelf. En regels leiden vaak tot (nog strengere) regels. Vandaar dat een waarden onderzoek erg behulpzaam kan zijn. Leer te leven volgens je waarden waarin je jezelf mag zijn.
  1. Kiezen voor een Ervarend Leven. Niet langer enge (maar waardevolle) ervaringen blijven vermijden.

Het is belangrijk in je ontwikkeling van elk der 6 pijlers gebruik te maken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven