Zoeken

Zoeken sluiten

Ambitie gezond en stressvrij houden

zaterdag 15 juli 2023

Ben jij iemand met veel ambities? Indien je op enige wijze ambitieus bent, heb jij je doelen goed voor ogen en weet je wat je moet doen om deze te bereiken. Het gevaar hierin is dat je té ambitieus wordt en de balans verliest tussen gezonde ambitie en obsessief met één ding bezig zijn. Dit is niet alleen ongezond voor je zakelijke- of privérelaties, maar ook voor je mentale gezondheid. Indien je  niet tijdig ontspant of af en toe iets anders onderneemt, is de kans aanzienlijk dat je gegeven moment in een burn-out terecht komt. De hierin is het evenwicht houden tussen je doelen en jezelf niet verliezen in bijvoorbeeld een hyperfocus.

Wat is ambitie?
Verschil ambitie en passie
Je ambitie goed plannen
Jezelf verliezen in een valkuil
Hoe voorkom je stress?
Kom erachter wat jouw ambitie is

Een planning om je ambitie haalbaar te maken kan het helft van het werk schelen.

Wat is ambitie?

Indien je een aantal keer van baan bent gewisseld, ben je hoogstwaarschijnlijk bekend met de vraag ‘Wat is jouw ambitie?’. Dit is een standaard vraag die bijna altijd gevraagd wordt tijdens een sollicitatiegesprek. En dit is ook de vraag waar de meeste personen niet direct een antwoord op hebben. Want wat is jouw ambitie eigenlijk? Het is het streven wat jij hebt om een bepaald doel te behalen. Je zal er alles aan doen wat nodig is om dit te bereiken. Het beperkt zich niet alleen tot jouw zakelijke doelen, maar ook wat je in je privéleven wil presteren. Het werken aan je persoonlijke ontwikkeling kun je bijvoorbeeld zien als een ambitie.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Verschil ambitie en passie

De twee worden nog weleens in één zin genoemd, maar er is een groot verschil tussen het hebben van een ambitie of een passie. Een passie is iets wat je doet omdat alles in jou zegt dat je dat wil doen. Het geeft je leven inhoud, zin en betekenis. Jouw passie levert je energie op. Deze activiteit of hobby voer je zonder enige moeite uit. Een ambitie daarentegen, kost energie. Je zal doelen moeten stellen om je ambitie te behalen en dat is niet altijd even fijn. Als het jouw streven is om over 5 jaar een eigen huis te kopen, heeft dit niets te maken met een passie om een dak boven je hoofd te willen. De twee kunnen wel hand in hand gaan op bijvoorbeeld de werkvloer.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Je ambitie goed plannen

Om de doelen die je hebt gesteld te behalen, is het belangrijk een goede planning te hebben. Er zijn maar weinig mensen die het lukt alles uit het hoofd te doen. Vooral wanneer het een ambitie is voor lange termijn. Door het uit te schrijven, en een realistische planning te maken, is de kans aanzienlijk groter dat je het haalt dan wanneer je alles uit je hoofd wil doen. Een bewezen methode is je ambitie SMART te maken.

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdsgebonden

Hierna ga je een stappenplan maken. Een tip die we mee kunnen geven: Als de stappen te groot of teveel lijken, maak de stappen dan kleiner. Vergeet niet dat een kleine stap ook een stap is en veel kleine stapjes behalen geeft vaker een goed gevoel dat in 1 keer een grote stap doen. Creëer zoveel mogelijk schouderklop-momentjes voor jezelf om gemotiveerd te blijven.

Een tunnel. Tunnelvisie is een valkuil van het hebben van ambitie.

Jezelf verliezen in een valkuil

Een streven hebben geeft je het gevoel dat je zinvol bezig bent. Vooral wanneer je die kleine stapjes zonder tegenslag afrondt. Desalniettemin is het wel belangrijk de wereld om je heen niet te vergeten. Je zal niet de eerste zijn die zichzelf verliest in een tunnelvisie. Hierdoor kun je de realiteit verliezen in wat haalbaar is en wat niet, maar ook vergeten dat er meer is in het leven dan je doelen behalen. Persoonlijke relaties komen zo nu en dan onder druk te staan. Indien je moet samenwerken om een ambitie te halen, vergeet de andere persoon niet. Vooral wanneer jij een sneller tempo hebt dan de ander. Probeer daarom af en toe wat te vertragen en bekijk wat er nog nodig is om gebalanceerd verder te kunnen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe voorkom je stress?

We benoemden net al even het schouderklop-momentje, houd daar ook aandacht op. Vier je successen en beloon jezelf af en toe met een weekendje rust. Je kan je pas goed focussen als je tussen je stappen door genoeg ontspanning hebt. Wanneer je aan je ambitie werkt in een vorm van hyperfocus, ga je gegeven moment onnodige fouten maken. Dit werkt negatief op je zelfvertrouwen, maar het brengt ook spanning met zich mee. Hierdoor verlies je je successen uit het oog en zal een tegenslag veel zwaarder wegen dan eigenlijk nodig is. Het gevaar hierin is dat je in een negatieve spiraal van zelfkritiek terecht kan komen en uiteindelijk de motivatie verliest je ambitie te behalen. In een uiterst geval kun je in een burn-out terecht komen.

Een vrouw met chaos om haar hoofd. Als je het overzicht kwijtraakt in je ambitie, kun je de motivatie verliezen deze nog te behalen.

Kom erachter wat jouw ambitie is

Dit blog kan een goede reminder zijn om balans te houden in het behalen van je doelen en tussendoor genoeg ontspanning vinden. Maar wat als je niet weet wat je ambitie is? Misschien wil je wel te veel in één keer en ben je het overzicht kwijt. Indien je wat ondersteuning nodig hebt je ambities in SMART doelen te verwerken kun je via Liberi hulp krijgen van een professionele coach. We gaan niet alleen ontdekken waar jij naartoe wil werken in het leven, we zorgen er meteen voor dat je dit gebalanceerd kan doen. Het gaat namelijk niet alleen om het behalen van je ambitie, de weg ernaartoe is minstens zo belangrijk. Neem vrijblijvend contact op en werk vrij van stress aan jouw ambities.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven