Zoeken

Zoeken sluiten

Altijd eerlijk zijn. Is dit haalbaar?

maandag 26 juni 2023

Kort geleden publiceerde ik een blog over de gevolgen van liegen op je stressklachten. In dit blog werd duidelijk dat niemand op de wereld 100% van de tijd eerlijk is, al spreken we in de meeste gevallen over een leugentje om bestwil. Deze keer bespreek ik hoe het is om altijd eerlijk te willen zijn. Waar is dit afhankelijk van en is het überhaupt wel haalbaar om altijd eerlijk te zijn? Daarnaast kun je jezelf afvragen of het mogelijk is om té eerlijk te zijn. Ben jij altijd eerlijk en wil je weten wat dit betekent voor jou als persoon? In dit blog gaan we dieper in op je eerlijke karakter, wat het betekent voor je stressklachten en hoe je dit kan inzetten als competentie.

Wat is een eerlijk persoon?
Eerlijk zijn tegen jezelf
Leugentje om bestwil
Té eerlijk kan soms hard overkomen
Minder hard overkomen
Nuance aanleren

Letters maken de woorden 'speak truth' wat betekent: weer eerlijk

Wat is een eerlijk persoon?

Eerlijk is eerlijk: Eerlijk zijn heeft geen uitleg nodig wat de betekenis hiervan is. We weten allemaal het verschil tussen een leugen en de waarheid. Iedereen hecht weer een andere waarde aan het vertellen van de waarheid. Sommigen nemen het er niet zo nauw mee en anderen kunnen dusdanig slecht tegen liegen dat geen enkele vorm van een leugen getolereerd wordt. Hoe eerlijk iemand is hangt ook deels af van je normen en waarden en hoe stevig je je daaraan vasthoudt. Over het algemeen proberen we allemaal zo eerlijk mogelijk te zijn, maar we hebben allemaal die ene vriend of vriendin die met kop en schouders boven iedereen uitsteekt als we het hebben over eerlijke personen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De meest bekende kenmerken van zo’n uiterst eerlijk persoon:

  • Als je één kenmerk mag opnoemen van diegene is ‘betrouwbaar’ waarschijnlijk het eerste wat in je opkomt.
  • Als je een verhaal hoort, hoor je het hele verhaal. Zo weet hij of zij ook de feiten te benoemen die niet in het voordeel van diegene is.
  • Liegen is een grote no-go en ook dit zal je naar waarheid verteld worden. Indien je het vertrouwen schaadt van een uiterst betrouwbaar persoon, is het lastig dit vertrouwen nog terug te winnen.
  • Diegene is integer. Je kan al je geheimen bij die persoon kwijt, maar vergis z’n integere karakter niet met een geheimhoudingsplicht. Belastende informatie zoals een ernstige wetsovertreding zal diegene slapeloze nachten bezorgen. Vergeet niet dat z’n eerlijkheid twee kanten op werkt en dit zal een interne worsteling veroorzaken tussen het wel of niet eerlijk melden bij een eventuele instantie.
  • Je hebt een goeie sparringpartner aan deze persoon. Alles is bespreekbaar, maar de kans is aanwezig dat je niet het advies of de reactie krijgt waar je op had gehoopt.
  • Je hebt eerlijk en eerlijk. Deze persoon is al-tijd eerlijk en dat is soms iets té eerlijk.

Eerlijk zijn tegen jezelf

Wat vaak vergeten wordt is dat eerlijk zijn niet alleen naar de buitenwereld toe werkt. En ook voor de meest oprechte en betrouwbare personen is dit soms nog ontzettend lastig. Want hoe open je bent naar anderen, zo gesloten kun je zijn naar jezelf. Heb je nog goed overzicht op je leven? Hoe gaat het met je stress levels? Hoe ga je ermee om dat anderen niet net zo eerlijk zijn tegen jou als dat je bent tegen een ander? Dit zijn dingen waar je waakzaam voor moet blijven om situaties zoals overspannenheid of een burn-out te voorkomen.

Een groep vrienden hebben samen plezier. Als je eerlijk bent in het leven zal het niet moeilijk zijn een leuke kring mensen om je heen te verzamelen.

Leugentje om bestwil

We denken al snel dat wanneer iemand een leugentje om bestwil vertelt, dat diegene niet volledig betrouwbaar is. Toch is hier nog enige discussie over te voeren. Zoals geschreven wordt in de blog over liegen, niemand is leugenvrij in zijn of haar leven. In sommige situaties is een leugentje om bestwil de beste oplossing om de goede vrede te bewaren. Dit kan iets kleins zijn zoals bijvoorbeeld je kind vertellen dat het echt een sinaasappelsnoepje is en geen paracetamol, tot een groter dilemma zoals die demente lieve vrouw bevestigen dat haar man inderdaad zo terug komt van boodschappen doen. Haar man die vijf jaar terug spijtig genoeg is overleden aan ouderdom.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Waar jouw grens ligt van een leugentje om bestwil of een leugen om iemand niet te kwetsen (die ene vriend die echt niet kan zingen, maar jij blijft zeggen van wel om hem geen verdriet te doen), mag jij zelf bepalen.

Té eerlijk kan soms hard overkomen

Je hebt eerlijk en misschien wel té eerlijk. Hierin vind je vooral verschillen tussen altijd de waarheid spreken en altijd de waarheid wíllen spreken. Soms ben je vanuit je karakter een flapuit en kan dit je in de problemen brengen. Je competentie werkt je in dit geval ietwat tegen door de drang om alles maar te zeggen wat er op je hart ligt. Ook al is eerlijk zijn de basis van vertrouwen, te rechtdoorzee zijn kan er ook voor zorgen dat anderen je bepaalde dingen niet meer vertellen. Het is belangrijk om te weten dat anderen ook gevoel hebben en soms willen ze alleen maar een luisterend oor en niet meteen jouw ongeremde, oprechte mening. Altijd je mening willen geven is namelijk iets anders dan altijd open en eerlijk zijn.

Minder hard overkomen

Een gerecht waar iemand op heeft staan zwoegen maar jij niet doorgeslikt krijgt, een getekend portret van je kleine neefje waar jij jezelf totaal niet in herkent of een hulpaanbod van iemand waar jij simpelweg niet op zit te wachten. Dat je probeert altijd uiterst eerlijk te zijn is iets wat wij zeker niet tegenspreken. Het siert je dat je er geen doekjes omheen windt, maar soms kan het fijn zijn als je wat minder hard overkomt en toch even de fluwelen handschoenen aantrekt. Hoe kun je toch oprecht zijn, maar dan zonder iemand te kwetsen?

Heeft het toegevoegde waarde?

Bedenk je of hetgeen wat je wil zeggen toegevoegde waarde heeft. Indien iemand iets gedaan heeft wat door meerderen niet gewaardeerd wordt, kun je je afvragen of diegene z’n portie commentaar al niet gehad heeft. Is het nodig dat jij er ook nog iets van zegt?

Een dame staat in het donker met een staaflamp. ze komt over als een hard persoon die altijd eerlijk is. Iets té eerlijk misschien.

Hoe ontvang jij het?

Verplaats je in de ander en ga na hoe jij de boodschap had willen horen. Neem als voorbeeld de lelijke tekening van je neefje. Jij bent zelf ook klein geweest. Hoe had jij het gevonden als je lievelingsoom of tante je vertelde dat die tekening totaal niet lijkt? Dit is het perfecte moment voor een klein leugentje om bestwil.

Begin positief

Die ene kennis die met alles wat je wil doen aangeeft te komen helpen. Begrijpelijk als je hier niet iedere keer op zit te wachten. In plaats direct de poten onder z’n stoel vandaan te zagen en eerlijk zeggen wat je ervan vindt, kun je diegene ook vriendelijk bedanken voor het aanbod en netjes aangeven dat het niet nodig is. Zo ook met de maaltijd die je eigenlijk niet lekker vindt. Het kan altijd gebeuren dat iemand iets bereidt wat je niet lust. Een dankjewel voor de moeite en daarna aangeven dat je het niet lust, maar wel erg dankbaar bent voor het gebaar, komt al heel anders over dan direct aangeven dat je dit niet eet.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Houd rekening met een reactie

Als je met een botte zaag figuurzaagt krijg je splinters. Houd rekening met de reactie van een ander wanneer je altijd maar eerlijk bent. Jij bedoelt het goed, een ander kan diep gekwetst zijn. Deze consequentie moet je soms dragen en hoeft ook niet altijd een uitnodiging te zijn voor verdere discussie.

Nuance aanleren

Genuanceerd blijven in je eerlijkheid kan soms wat lastig zijn. Wanneer je veel liegt wordt het steeds makkelijker om te liegen. Zo werkt het ook met de waarheid vertellen. Maar niet iedereen is even goed bestand tegen iemand die altijd eerlijk is. Je kan hierin nuance aanleren wanneer je eerlijk bent en wanneer het beter is om niets te zeggen. Dan hoef je ook  niet te liegen om iemand niet te kwetsen, want spreken is zilver… Bij Liberi werken verschillende professionele coaches die jou hierin kunnen ondersteunen. Ook wanneer je het lastig vindt om eerlijk te zijn tegen jezelf als we spreken over het accepteren van stress of burn-out klachten. Nee vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven