Heb jij het gevoel altijd druk te zijn? Je bent niet de enige. Het lijkt zelfs een bepaalde status te geven. Je bent altijd druk, dus lekker effectief en efficiënt. Je doet dingen die belangrijk zijn, want anders zou je niet zo druk zijn, toch? Misschien voel je je zelfs onmisbaar op je werk en in je gezin. De spin in het web. Zolang je je er zelf goed bij voelt, is er – schijnbaar – niet zo veel aan de hand. Maar is dat werkelijk zo? Of zit er meer achter? In deze blog neem ik je aan de hand mee om jezelf eerlijk te bevragen.
Zelfonderzoek kan heel helpend zijn om onbewuste patronen en gedragingen naar de oppervlakte te halen. Zodat je je er wél bewust van wordt. Want laten we eerlijk zijn. Is altijd druk zijn nu zo zaligmakend? Altijd druk zijn impliceert dat er geen of weinig tijd is voor rust en ontspanning. Je bent altijd maar in de weer, op pad, bij een afspraak of aan de telefoon. Is dat werkelijk wat je wenst? Of ben je dit gaan doen omdat het van je verwacht wordt? Of omdat je dénkt dat dit van je verwacht wordt?
Het kan ook dat je de lat heel hoog legt voor jezelf uit angst. Misschien angst voor afwijzing of oordeel. Of misschien ben je bang dat je niet gezien, geliefd of gewaardeerd wordt als jij niet altijd in de weer bent en laat zien dat je het uiterste van jezelf vraagt. Je bent dan altijd druk en in de weer om je angst(en) onder controle te houden. In hoeverre ben je je daarvan bewust? Natuurlijk is het prima om af en toe iets te doen waarmee je je angst binnen de perken houdt. Dat doen we allemaal wel eens en als dit een bewuste keuze is, is het geen probleem.
Maar als je geleefd wordt door je angst en níet door hebt dat je gedrag voortvloeit uit die angst, dan is het goed hier allereerst bewust van te worden. Mogelijk kan deze blog je daarbij helpen. Want als jij altijd druk bent om je angsten te onderdrukken, dan heb je naast de angst zelf nóg een probleem erbij.
Je bent altijd druk en zucht en steunt dat het allemaal zo zwaar is. De kans is groot dat je veel stress en spanningen ervaart. Misschien uiten deze zich in vage lichamelijke klachten, slaap je slecht en heb je een algeheel gevoel van onvrede. Jij denkt misschien dat dat komt omdat je te druk bent, maar eigenlijk liggen jouw angsten daar nog onder, als onderliggende oorzaak.
We zien dit ook veel bij verslavingen. Een verslaving is veelal een coping mechanisme om met iets anders om te kunnen gaan. Het vormt een vluchtweg, om even niet te hoeven voelen of ervaren wat je te pijnlijk acht om te voelen of ervaren. Denk aan overmatig alcohol drinken of drugsgebruik. Even niet geconfronteerd hoeven worden met onaangename gevoelens of sensaties, maar wegduiken in een fijne roes. Maar als je dit veelvuldig doet, dan gaat het voelen alsof de verslaving jouw grote probleem is. Veel programma’s en therapieën zijn dan ook gericht op het verhelpen van de verslaving. Maar als er vervolgens geen aandacht is voor de onderliggende oorzaak, dan ben je vaak nog verder van huis.
Die oorzaak komt namelijk aan het licht als je gaat proberen je verslaving aan te pakken. En laat altijd druk zijn nu ook een vorm van verslaving zijn. Ik benoemde eerder al een aantal angsten die je met een verslaving zoals altijd druk zijn onder controle kunt houden.
Maar er zijn nog meer angsten die ingrijpen op ons hele zijn, ons hele wezen. Denk bijvoorbeeld aan een angst voor leegte, een leeg gevoel en een bepaald gevoel van doelloosheid. Het gaat dan om vragen als wie ben ik nu werkelijk? Wat kom ik hier doen? Kan ik wat zinnigs bijdragen aan de wereld? We komen hier dus op het gebied van zingeving. Als je een gebrek aan zingeving ervaart, kan je de onprettige gevoelens of gedachten uit de weg gaan door altijd druk te zijn.
Maar waar komen die angsten vandaan? Zouden ze je niet iets te vertellen hebben, als jij er maar de tijd voor nam om ernaar te luisteren? Het is niet gemakkelijk om in je uppie de confrontatie aan te gaan met je innerlijke ‘draak’. Om zo je angst(en) maar even te noemen. Je bent ze niet voor niets uit de weg gegaan door altijd druk te blijven.
Maar als je jezelf serieus neemt, ga je ze in de ogen aankijken. Altijd druk blijven is namelijk niet de oplossing, een manier van zingeving en voldoening vinden, wél! Mits een gebrek aan zingeving en een gevoel van doelloosheid de onderliggende oorzaak is natuurlijk.
Maar misschien is bij jou de onderliggende oorzaak een gebrek aan liefde en je gewenst voelen, die in je kindertijd zijn ontstaan. Jouw innerlijke jongetje of meisje snakt dan naar liefde, erkenning en waardering. Die probeer je dan te ‘verdienen’ door altijd druk in de weer te zijn en veel te presteren.
Maar het kleine kind in jou gaat op die manier nooit krijgen wat het nodig heeft. Dit mag je jezelf op een andere manier gaan geven. Je mag zélf de volwassene worden die jouw innerlijke kind aandacht, liefde en erkenning geeft. Precies datgene dat je zo gemist hebt en waar je zo naar verlangt.
Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals gesprekstherapie, coaching, ademwerk, familieopstellingen, innerlijk kindwerk of werken met plantmedicijnen. Verdiep je daarom goed in de verschillende mogelijkheden en kijk wat jou aanspreekt. Altijd druk zijn kan leiden tot veel verschillende klachten en zelfs burn-out. Wees dus eerlijk naar jezelf en schakel de hulp in die jij nodig hebt. Ook onze coaches staan voor je klaar, dus neem vrijblijvend contact met ons op!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606