Zoeken

Zoeken sluiten

Als bescheidenheid je dwars zit

donderdag 21 maart 2024
"Het is onzin, zegt het verstand. Het is belachelijk, zegt de trots. Het is onmogelijk, zegt de ervaring. Het is wat het is, zegt de liefde."
Erich Fried
Uitval door stress is in de afgelopen 5 jaar, 8 keer zo hoog geworden.
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Als bescheidenheid je dwars zit

Bescheidenheid is één van de persoonlijke eigenschappen die in onze maatschappij geprezen wordt. Over het algemeen hebben we niet zo veel tolerantie voor het tegenovergestelde: arrogantie. Een bescheiden persoon wordt dus meer gewaardeerd dan een arrogant persoon. Ze zijn vaak makkelijker in de omgang met anderen, want ze geven de ander sneller de ruimte. Ze kunnen heel goed zijn in wat ze doen, zonder zichzelf daarvoor op te hemelen. Een super mooie kwaliteit dus. Maar wat als je er zelf last van hebt?

Wat betekent bescheiden?

Laten we eerst even duidelijk maken wat bescheidenheid nu eigenlijk is. Volgens de Van Dale  betekent bescheiden ‘zonder enige brutaliteit’, voorzichtig of ‘niet groot’. Een interessante definitie vind ik zelf, want het wordt vooral gedefinieerd aan de hand van wat het níet is: brutaal of groot. En daarnaast is het ook ‘voorzichtig’. We moeten het in elk geval niet letterlijk nemen. Een klein persoon hoeft absoluut niet bescheiden te zijn. En een brutaal persoon is niet per definitie arrogant, het tegenovergestelde van de kwaliteit bescheidenheid. Dit schept wat verwarring.

Bescheiden Annemarie

Ik vind het zelf altijd makkelijker om bescheidenheid uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Laten we het voorbeeld van coachee Annemarie eens bekijken. Annemarie doet werk dat ze leuk vind en ze is er ook goed in. Als ze een compliment ontvangt, wimpelt ze het vaak af. ‘Ach ja, dat zou jij ook prima gekund hebben’. Of: ‘zo moeilijk was het niet’. Ze zal niet snel opscheppen over haar eigen kunnen. Sterker nog, ze zal zich niet snel op een realistische, positieve manier over haar eigen kunnen uitspreken. Hierdoor stapt ze in de valkuil van de onzichtbaarheid. Het werk dat ze doet vindt vooral achter de schermen plaats en doordat zij er niet veel over zegt, is het voor anderen onduidelijk wat voor bergen ze eigenlijk verzet.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De uitdaging voor Annemarie ligt er dus in dat ze meer deelt en vertelt over wat ze heeft gedaan en met een positief resultaat heeft afgerond. Dit kan zeker in haar voordeel werken als ze dit ook richting haar leidinggevende zou doen. Die bepaalt tenslotte in een voortgangsgesprek of ze een verhoging kan krijgen in haar salaris of zelfs promotie kan maken. Als zij zichzelf niet duidelijk profileert, is de kans groter dat ze blijft zitten waar ze zit.

Bescheidenheid tijdens een sollicitatiegesprek

Ook bij sollicitatiegesprekken kan bescheidenheid je dwars zitten. Het komt namelijk vrijwel altijd naar voren bij dit soort gesprekken. Waar ben je goed in en kun je concrete situaties noemen waar deze kwaliteit naar voren kwam? Als je heel bescheiden bent, kan het erg ongemakkelijk voelen om hierover te vertellen. Het kan aanvoelen alsof je aan het opscheppen bent, of – het zal toch niet – arrogant overkomt.

En toch is het heel belangrijk om te weten waar je goed in bent en dit duidelijk uit te kunnen leggen aan een potentiële werkgever. Want zeg nu eerlijk: we zijn allemaal wel ergens goed in. En we zijn allemaal ook ergens níet zo goed in. Dat is volkomen normaal en maakt ons menselijk. Je ogen sluiten voor deze realiteit werkt tegen je, maar inzicht in je sterke en zwakke kanten helpt enorm in je persoonlijke ontwikkeling én zal je verder helpen in je carrière.

Bescheidenheid v.s. arrogantie

Arrogant overkomen is vaak de angst van bescheiden mensen. Arrogantie zit in hun allergie, ze willen zelf absoluut niet arrogant overkomen. En toch zit daar juist de les. Want datgene dat in je allergie zit, is meestal hetgeen je zelf wel een beetje meer mag hebben. In het geval van Annemarie mag ze een snufje arrogantie toevoegen aan zichzelf. Dan gaat ze van een ‘heel bescheiden’ persoon naar een bescheiden persoon. Als je te bescheiden bent, heb je daar namelijk vooral zelf erg last van. Door goed te kijken naar de tegenovergestelde eigenschap (de allergie), leer je om je eigenschappen wat meer in balans te brengen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Allergie

Annemarie vond één collega altijd heel irritant. Deze man had volgens haar een grote mond en schepte nogal op over wat hij deed. Hij schepte zelfs op over resultaten die niet eens dankzij hem waren verkregen. Het frustreerde haar enorm. Tot ze inzicht kreeg in de kernkwaliteiten. De reden dat hij haar zo irriteerde, was dat hij in haar ogen zo arrogant was. En laat dat nou precies de tegenoverliggende eigenschap van bescheidenheid zijn! Waarom irriteerde hij haar zo? Omdat hij wél de ruimte voor zichzelf innam die zij eigenlijk ook voor zichzelf wilde innemen, maar dit niet durfde. De angst om arrogant over te komen hield Annemarie op haar plaats.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Dit inzicht heeft niets veranderd aan het gedrag van deze collega. Het heeft Annemarie wél geholpen om haar eigen gedrag aan te passen. Dat ging niet van de ene op de andere dag. Het was oefenen, vallen en weer opstaan. Blozende wangen, een ongemakkelijk gevoel en zwetende handen, Annemarie kwam het allemaal tegen tijdens het ‘beoefenen van arrogantie’ gedurende haar coachtraject. Zo noemde ze het met een knipoog. Want arrogant worden, dat was natuurlijk niet het doel. Maar leren erkennen dat zij zelf mooie kwaliteiten en eigenschappen heeft en dat deze ook gezien en gehoord mogen worden, dát was wat ze wel wilde leren. En dat deze net zo goed naast de kwaliteiten en eigenschappen van haar duidelijk aanwezige collega konden bestaan.

Oefenen in bescheidenheid loslaten

Irriteer jij je enorm aan het gedrag van mensen om je heen? Kijk dan vooral eens naar wat de tegenovergestelde eigenschap zou kunnen zijn. Misschien kom je wel tot de conclusie dat – verdraaid! – jij wel een beetje meer zou mogen hebben van de eigenschap van die ‘irritante’ persoon. Als jouw bescheidenheid je siert, maar het zit je toch vaker dwars dan dat je er blij mee bent, ga dan – net als Annemarie – oefenen in arrogantie. En realiseer je daarbij dat wat voor jou misschien al snel héél arrogant aanvoelt, waarschijnlijk heel erg meevalt. En als je bang bent dat je hier geen objectieve kijk op hebt, vraag dan een paar mensen die je vertrouwt hoe je op hen overkomt en wat zij ervan denken. Je zult soms versteld staan van de antwoorden!

Wat is stress

Stress is een normaal lichamelijk verschijnsel dat optreedt wanneer het lichaam reageert op een uitdaging of bedreiging. Het kan een kortstondige reactie zijn, zoals de "fight-or-flight" reflex die optreedt wanneer we ons in een gevaarlijke situatie bevinden, of het kan een langdurige aandoening zijn die ontstaat wanneer we onder druk staan en niet in staat zijn om te ontspannen. Stress kan alledaags voorkomen en wordt vaak veroorzaakt door werk-, school- of familieproblemen. Soms is stress ook een reactie op een traumatische gebeurtenis, zoals het verlies van een geliefde of het meemaken van een aangrijpende gebeurtenis. Symptomen van stress kunnen fysiek, emotioneel, cognitief en gedragsmatig zijn.

Wat is een burn-out?

De term burn-out hoor je vaak, maar wat is het nou eigenlijk? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen overspanning, depressie, oververmoeidheid en burn-out? Wij hebben het voor je op een rij gezet én vertellen hoe je van een burn-out kunt herstellen of hoe je een burn-out kunt voorkomen.

Waarom kiezen voor wandelcoaching?

Als experts op het gebied van begeleiding bij stress kiezen wij bewust voor coachen in de buitenlucht. Dit is misschien niet de meest traditionele manier van therapie, toch kiezen we hier bewust voor! Wij zetten graag op een rijtje wat wandelcoaching is, welke onderzoeken bewijzen dat het de beste vorm van therapie is en wat jij er van mag verwachten in de praktijk.

Heb ik een burn-out?

Dat is de vraag die je misschien jezelf aan het stellen bent. In onze gratis burn-out test krijg je in 50 vragen antwoord op de vraag over hoe het nu daadwerkelijk met jouw stressniveau is gesteld. Ook verschaft het jou meteen duidelijkheid over de symtomen die jij ervaart in jouw dagelijkse leven. Deze burn-out test duurt ongeveer 5 minuten.
Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

In 4 eenvoudige stappen aan de slag met Liberi

  1. Vul het contact formulier in of neem telefonisch contact met ons op.
  2. Wij nemen binnen 24 uur contact met je op.
  3. Samen met jou inventariseren we jouw coachingsbehoefte.
  4. Maak vrijblijvend kennis met jouw coach.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven