Zoeken

Zoeken sluiten

Alcoholisme in relatie met stress en burn-out

woensdag 24 januari 2024

Wanneer je al langere periode last hebt van stress, of misschien zelfs al in een burn-out zit, is het niet vreemd als je gaat zoeken naar middelen die je helpen even al je zorgen te vergeten. Een alcoholisch drankje drinken op z’n tijd om even te ontspannen in plaats van continu op scherp staan doen we steeds vaker en vaker. Maar wat als je een punt hebt bereikt dat je niet meer drinkt om te kunnen ontspannen maar omdat je het nodig lijkt te hebben? Dit noemen we alcoholisme. Alcohol is een van de meest geromantiseerde en toegankelijke soorten ‘drugs’ die er bestaan. Sterker nog, alcohol is het enige middel dat wanneer je vertelt dat je het niet gebruikt, mensen denken dat je een probleem hebt.

Alcoholisme neemt gegeven moment de regie van je over en je gaat steeds vaker alleen of stiekem drinken.

Door die ver-romantisering durven mensen niet zo snel om hulp te vragen als er een probleem is ontstaan. In dit blog bespreken we alcoholisme in relatie met stress en burn-out en geven we een aantal praktische tips.

Wat is alcoholisme?

Alcoholisme wordt ook wel een alcoholverslaving of een alcoholgebruiksstoornis genoemd. Het is een ernstige medische aandoening die ontstaat wanneer iemand overmatig alcohol consumeert. Dit gaat veelal ongecontroleerd en met het gevoel dat diegene het moet hebben, anders kan hij of zij niet functioneren. Veelal gaat dit ten koste van je welzijn, relaties met mensen om je heen en, niet te vergeten, je gezondheid. Feitelijk gezien heeft de alcohol de controle van je leven overgenomen. Alcoholisme is een van de gevaarlijkste verslavingen en kan, indien onbehandeld, uiteindelijk leiden tot een overdosis met de dood tot gevolg.

Wanneer heb je een alcoholprobleem?

Dit is de meest lastige vraag die je aan wie dan ook kan stellen. Ik zeg altijd: Je hebt pas een probleem als je dit zelf ondervindt. Sommige personen vinden eenmaal in de week een stuk in je kraag drinken al veel en anderen drinken iedere avond ‘gezellig’ een fles wijn leeg en ondervinden hier geen hinder aan. Alcoholisme is dus voor iedereen een persoonlijke ervaring en is daarom soms lastig te bepalen. Hierom zijn er een aantal richtlijnen opgesteld waaraan jij zou kunnen bepalen of jij een probleem met alcohol hebt:

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Geen controle meer

Wanneer je merkt dat je moeite hebt om controle te houden over de hoeveelheid die je drinkt, kan dit een eerste teken zijn van alcoholisme. Je kan het niet bij 1 biertje houden of je drinkt vaker dan dat je eigenlijk zou willen.

Steeds meer nodig hebben

Alcohol is een middel waar je lichaam en geest een gegeven moment aan went. Een volgend teken voor alcoholisme kan zijn dat je er steeds meer van nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen waarbij jij je fijn voelt.

Ontwenningsverschijnselen

Een serieus teken wat je niet mag negeren, vooral niet betreffende alcohol. Indien je merkt dat je ontwenningsverschijnselen krijgt wanneer je een aantal dagen niet drinkt, dan is het van belang contact op te nemen met je huisarts. Denk hierbij aan: trillen, hoofdpijn, buikpijn, geen eetlust, opvliegerig, snel geïrriteerd en onrustig.

Van alcoholisme krijg je ontwenningsverschijnselen zodra je stopt met drinken. Je kan hier goed ziek van worden.

De relatie tussen alcoholisme, stress en burn-out

Je bent niet de eerste en absoluut niet de laatste die denkt dat alcohol een rustgevende factor kan zijn wanneer je in een burn-out zit. Steeds vaker zoeken mensen hulp met een verslaving die getriggerd is door stressgerelateerde klachten. Hieronder benoemen we een aantal factoren die hier debet aan hebben, maar ook de gevolgen hiervan.

Copingmechanisme

Misbruik van alcohol is eigenlijk altijd wel een vorm van coping. Ook tijdens stressvolle situaties zoeken we manieren om dit minder te voelen en alcohol is dan een van de meest toegankelijke middelen. In het begin zal het je daadwerkelijk een beter gevoel geven, maar als snel heb je het nodig om beter om te gaan met alles wat je eigenlijk niet wil voelen. Uiteindelijk zal de alcohol niets oplossen maar juist bijdragen aan nog meer stressklachten of je burn-out verergeren.

Je lichamelijke en mentale gezondheid

Een paar drankjes in de week zullen over het algemeen niet veel gevolgen hebben voor je algehele welzijn. Langere periode alcoholmisbruik heeft dit wel, voor zowel je lichamelijke gezondheid als je mentale gesteldheid. Je krijgt last van slaapproblemen, moeite met concentreren en je immuunsysteem wordt zwakker? Komen deze symptomen je bekend voor? Juist. Deze symptomen ondervind je ook als je in een burn-out zit. Alcoholisme verergert deze klachten aanzienlijk.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Steeds verder geïsoleerd

Tijdens een burn-out heb je al weinig energie om nog aan veel sociale verplichtingen te voldoen. Combineer dit met overmatig alcoholgebruik en je raakt steeds meer geïsoleerd van de buitenwereld.

Tips voor het aanpakken van alcoholisme

Laten we voorop stellen dat wanneer je lijdt aan alcoholisme, dat professionele hulp de beste weg is naar herstel. Vooral wanneer dit door of in combinatie is met een chronische stress of een burn-out. Wel kan je alvast van tevoren wat dingen voor jezelf opschrijven en uitwerken voordat je traject start.

Stressmanagement

Er is een periode geweest dat je wel goed om kon gaan met de stress en spanning die het dagelijks leven met zich meebracht. Wat is er nu anders dan toen? Of beter gevraagd: Wat deed je toen anders dan nu? Schrijf op wat jou toen hielp en wat jou nu niet helpt. Probeer ondertussen wat nieuwe technieken uit zoals mediteren, yoga of ademhalingsoefeningen.

Schakel je netwerk in

Hoe lastig het ook kan zijn, dit is het moment de mensen uit je omgeving in te schakelen. Zij kunnen een belangrijke schakel zijn in de ondersteuning van het traject wat er aan staat te komen. Maak duidelijke afspraken waarin zij jou wel en niet kunnen helpen en zorg dat je 1 of 2 noodlijnen hebt die je kunt bellen wanneer je het moeilijk hebt. Indien nodig zijn er altijd herstelgroepen waar lotgenoten voor je klaar staan je te helpen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Stel haalbare doelen

In een ideale wereld laat je vandaag je alcoholisme achter je en start je morgen je leven opnieuw. Helaas is dit vaak niet hoe het werkt. Wanneer je lijdt aan een verslaving, in welke vorm dan ook, is het belangrijk haalbare doelen te stellen die je, indien noodzakelijk, in nog kleinere stappen kunt opdelen. Een eerste kleine stap kan al zijn dat je met iemand uit je omgeving je probleem bespreekt.

Geef toe dat je een probleem hebt

De eerste stap die je maakt om hulp te kunnen inschakelen is toegeven dat je een probleem hebt. De een vindt het al een probleem als ze zich alleen in het weekend rond drinken en de ander ondervindt pas problemen als ze iedere dag drinken. Het is aan jou om te bepalen of je een probleem hebt en of je hier hulp bij nodig hebt. Een enkeling kan vandaag beslissen te stoppen met drinken en kan dit zonder enige hulp volhouden.

Voor alcoholisme zijn verschillende praatgroepen waar je terecht kan.

Schakel professionele hulp in

Je bent op het punt gekomen dat je hebt besloten dat je een probleem hebt en lijdt aan alcoholisme. De combinatie met een burn-out maakt het des te moeilijker hier alleen uit te komen. Vergeet niet dat je het niet alleen hoeft te doen. Vanaf dit moment ga je in twee verschillende hoeken hulp vragen. Voor het alcoholisme is het van belang hulp te vragen van een kliniek die jou hierin gaat begeleiden. Daarnaast schakel je hulp in van een professionele coach om te herstellen van je burn-out. Het klinkt veel, maar bedenk je hoeveel tijd je nu kwijt bent aan het onderhouden van je verslaving en hoeveel tijd je straks terug krijgt als je daar niet meer mee bezig hoeft te zijn.

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Alcoholisme wordt ook wel een alcoholverslaving of een alcoholgebruiksstoornis genoemd. Het is een ernstige medische aandoening die ontstaat wanneer iemand overmatig alcohol consumeert. Dit gaat veelal ongecontroleerd en met het gevoel dat diegene het moet hebben, anders kan hij of zij niet functioneren. Veelal gaat dit ten koste van je welzijn, relaties met mensen om je heen en, niet te vergeten, je gezondheid. Feitelijk gezien heeft de alcohol de controle van je leven overgenomen. Alcoholisme is een van de gevaarlijkste verslavingen en kan, indien onbehandeld, uiteindelijk leiden tot een overdosis met de dood tot gevolg.
Dit is de meest lastige vraag die je aan wie dan ook kan stellen. Ik zeg altijd: Je hebt pas een probleem als je dit zelf ondervindt. Sommige personen vinden eenmaal in de week een stuk in je kraag drinken al veel en anderen drinken iedere avond ‘gezellig’ een fles wijn leeg en ondervinden hier geen hinder aan. Alcoholisme is dus voor iedereen een persoonlijke ervaring en is daarom soms lastig te bepalen. Wanneer je merkt dat je moeite hebt om controle te houden over de hoeveelheid die je drinkt, kan dit een eerste teken zijn van alcoholisme. Je kan het niet bij 1 biertje houden of je drinkt vaker dan dat je eigenlijk zou willen. Alcohol is een middel waar je lichaam en geest een gegeven moment aan went. Een volgend teken voor alcoholisme kan zijn dat je er steeds meer van nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen waarbij jij je fijn voelt.
Je bent niet de eerste en absoluut niet de laatste die denkt dat alcohol een rustgevende factor kan zijn wanneer je in een burn-out zit. Steeds vaker zoeken mensen hulp met een verslaving die getriggerd is door stressgerelateerde klachten. Misbruik van alcohol is eigenlijk altijd wel een vorm van coping. Ook tijdens stressvolle situaties zoeken we manieren om dit minder te voelen en alcohol is dan een van de meest toegankelijke middelen. In het begin zal het je daadwerkelijk een beter gevoel geven, maar als snel heb je het nodig om beter om te gaan met alles wat je eigenlijk niet wil voelen. Uiteindelijk zal de alcohol niets oplossen maar juist bijdragen aan nog meer stressklachten of je burn-out verergeren. Een paar drankjes in de week zullen over het algemeen niet veel gevolgen hebben voor je algehele welzijn. Langere periode alcoholmisbruik heeft dit wel, voor zowel je lichamelijke gezondheid als je mentale gesteldheid. Je krijgt last van slaapproblemen, moeite met concentreren en je immuunsysteem wordt zwakker? Komen deze symptomen je bekend voor? Juist. Deze symptomen ondervind je ook als je in een burn-out zit. Alcoholisme verergert deze klachten aanzienlijk.

Bronvermelding:

Wanneer je het te spannend vindt je familie of vrienden op de hoogte te brengen, zijn er altijd herstelgroepen die jou kunnen ondersteunen. In de volgende link vind je informatie over de kracht van herstelgroepen en wat het voor jou kan betekenen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven