We hebben eerder al een aantal keer een blog geschreven over ademhalingsoefeningen en wat verschillende manieren van ademhalen voor jou kunnen doen. Met wat simpele ademhalingsoefeningen kan je al een heel eind komen als je bijvoorbeeld last hebt van paniekaanvallen, angsten of hyperventilatie. Ademwerk is van een andere gradatie en gaat nog een stukje dieper dan ‘gewone’ ademhalingsoefeningen.
In dit blog schrijf ik over dit zogenoemde ademwerk, wat het precies inhoudt en hoe dit de vitaliteit van jouw leven kan verbeteren.
Ook willen we je laten kennismaken met de ademretraites die we organiseren. De eerstvolgende staan gepland op 23, 24 en 25 april.
Hierover later meer.
Het is heel simpel: Als je niet kan ademhalen, ga je dood. We denken er eigenlijk niet bij na, maar ademhalen, naast het hebben van een hartslag, is essentieel om in leven te blijven. Wanneer je je beseft hoe belangrijk dit eigenlijk voor ons is, is het misschien niet meer dan logisch dat je veel meer kan met die ademhaling dan alleen maar ‘in leven blijven’.
Ademwerk, zoals ik dit bespreek in dit blog, verwijst naar een aantal ademhalingstechnieken die gebruikt worden om de ademhaling bewust te beïnvloeden en te controleren. Het doel van deze technieken is het verbeteren van je welzijn, het verminderen van stress en emotioneel weer terug te komen in evenwicht. In sommige situaties wordt ademwerk zelfs gebruikt om trauma uit je lichaam en geest te ontladen. Iets wat door veel deelnemers als heftig wordt ervaren, maar naderhand voelt als een enorme bevrijding. Hier kom ik later in dit blog op terug.
Ademwerk bestaat uit verschillende vormen en technieken. Hieronder bespreken we een aantal van deze technieken.
Door je ademhaling bewust te vertragen, kun je je hartslag verlagen waardoor je je rustiger voelt. De aandacht bij deze ademhaling ligt op het verlengen van zowel de in- als uitademing.
Uit automatisme ademen we zo goed als altijd met de borst. De diepe buikademhaling richt zich op het ademen vanuit de buik. Hierdoor lukt het je om beter te ontspannen en verminder je de spanning in je gehele lichaam.
Met deze ademtechniek houd je je adem steeds kort vast na zowel het in- als uitademen. Zo vergroot je het bewustzijn omtrent je ademhaling en regulier je de energiestroom in je lichaam.
Het woord zegt het eigenlijk al. Deze oefening die gebruikt kan worden tijdens een sessie ademwerk bestaat uit het aanhouden van een regelmatig ademritme. Zo kun je de evenwicht en stabiliteit van het zenuwstelsel bevorderen.
Last, maar zeker niet least. Een van de belangrijkste technieken van ademwerk: holotropisch ademen. Deze specifieke vorm van ademwerk is misschien wel de meest belangrijke en intense techniek die jou helpt om stress en trauma los te laten. Je creëert een diepe en snelle ademhaling om zo in een veranderde staat van bewustzijn te komen. Het wordt vaak gebruikt door therapeuten, coaches en behandelaren om tot diep in het trauma te komen en deze zo te verwerken.
Er is al eerder een blog verschenen met een uitleg over de polyvagaal theorie, inclusief oefeningen die je kan uitoefenen om deze zo optimaal mogelijk te houden. In het kort: De polyvagaal theorie richt zich op de rol van de nervus vagus in het autonome zenuwstelsel. Dit zorgt ervoor dat dingen zoals ademhaling, spijsvertering en je hartslag werken zonder dat jij erbij na hoeft te denken.
Een van de oefeningen die je uit kan oefenen gaat over ademhaling. De relatie tussen de polyvagaal theorie en ademwerk ligt erin dat bepaalde ademhalingsoefeningen invloed kunnen hebben op de activiteiten en werking van de nervus vagus en daarmee dus op het autonome zenuwstelsel. Wanneer je bewust bezig bent met het vertragen en verdiepen van je ademhalen, bevordert het de activiteit van de nervus vagus waardoor het lichaam in een meer ontspannen toestand terechtkomt. Dit komt weer overeen met de principes van de polyvagaal theorie.
Nu komen we bij het belangrijkste onderdeel van mijn blog aan. Want naast dat ademwerk je algehele vitaliteit aanzienlijk kan verbeteren, kan het er ook voor zorgen dat je stress en trauma ontlaadt uit je lichaam en geest. Ik heb eerder in dit blog geschreven over de verschillende technieken, nu bespreek ik wat voor processen dit in gang kan zetten waardoor je trauma en stress loslaat.
Het is algemeen bekend dat stress of trauma ervoor kunnen zorgen dat je anders gaat ademen. Je kan bijvoorbeeld oppervlakkig of onregelmatig gaan ademhalen zonder dat je dit doorhebt. Door middel van ademwerk bewust over te gaan op een diepe en kalme ademhaling, verminder je de spanning die je hebt ontwikkeld tijdens het ademhalen. Hierdoor ontspant niet alleen je lichaam, maar ook je geest.
Ofwel de polyvagaal theorie die we net besproken hebben. Door je ademhaling bewust te vertragen en verdiepen, stimuleer je de activiteit van de nervus vagus. Het activeert de parasympathische tak, onderdeel van het autonome zenuwstelsel, wat bekend staat als de ontspanningsrespons. Hierdoor verminder je weer de stressrespons.
Door ademwerk toe te passen bevorder je jouw bewustwording van je ademhaling. Hierdoor word je je bewuster van je fysieke en emotionele reactie op stress, maar ook op trauma. Dit inzicht is een mooie eerste stap naar het vermogen beter met stress om te kunnen gaan en zelfregulatie.
Zoals eerder geschreven is ademhalen essentieel om in leven te blijven. De belangrijkste reden hiervoor is de aanvoer van zuurstof door je gehele lichaam. Wanneer je ademhaling verstoord is, geldt dit ook voor de zuurstoftoevoer in je lichaam. Door een diepe ademhaling uit te oefenen verhoog je automatisch ook de toevoer van zuurstof. Hierdoor voel je je minder gespannen, ontspannen je spieren en verbetert het je algehele gevoel van welzijn.
Bij dit onderdeel kom ik terug op holotropisch ademen, soms ook holotropic breathing genoemd. Deze vorm van ademwerk gaat dieper dan alle andere technieken en is het meest intensieve ademproces wat er is. We benoemden bij de technieken al even dat je met holotropisch ademen in een veranderde staat van bewustzijn terechtkomt. Hierdoor kan je dieper graven in je emotionele welzijn, tot de kern komen van vastzittende emoties en onbekend of onbehandeld trauma naar de oppervlakte halen. Dit klinkt erg spannend en dat is het ook. Uiteindelijk zal je je bevrijd voelen van trauma waarvan je waarschijnlijk niet eens wist dat het er zat.
Na dit blog gelezen te hebben kan het heel goed zijn dat we je erg nieuwsgierig hebben gemaakt naar dit mysterieuze ademwerk. Misschien was dit juist wel wat je zocht en kan je niet wachten om dit ook onder begeleiding te proberen. Dan heb ik goed nieuws voor je. In samenwerking met Liberi organiseer ik retraitedagen waar ik mijn programma “Herstel met Adem en Aandacht” presenteer. Of je nu herstellende bent van een burn-out, kampt met opgeslagen trauma of betere stressmanagement wilt, iedereen is welkom. Je kan kiezen voor een 1-daags of 2-daags retraite. Voor meer informatie, bekijk onze retraite pagina.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606