Zoeken

Zoeken sluiten

Adem jezelf naar meer energie en meer rust

zondag 19 november 2023

Stress en burn-out klachten zijn tegenwoordig alom aanwezig in ons dagelijks leven. We zijn vaak op zoek naar welzijn en balans in de meeste ingewikkelde zaken. Wat ik in de praktijk zie is dat het vaak ook de moeite waard is om te kijken naar eenvoudige, maar krachtige methoden. Een daarvan is iets waar we zelden bij stilstaan – onze ademhaling. Onze ademhaling, en de manier waarop we ademhalen, heeft veel meer invloed op onze fysieke en mentale gezondheid dan we eigenlijk denken. Het is niet voor niets dat er tal van ademhalingsoefeningen zijn om rustiger te worden, bijvoorbeeld wanneer je last hebt van hyperventilatie. In dit blog ga ik dieper in op de kracht van ademhaling en hoe je dit in jouw voordeel kunt gebruiken. Adem jezelf naar rust en kalmte.

De kracht van neusademhaling

We denken normaal niet na bij onze ademhaling. Dat gebeurt gewoon. En gelukkig maar. Als we al onze automatische processen bewust zouden moeten aansturen, zouden we daar de hele dag heel druk mee zijn. Dan zou je denken dat ademhalen een automatische handeling is, maar het is meer dan dat. Het kan een krachtige sleutel zijn om stress te verminderen. Hierbij kan je vooral kijken naar de neusademhaling. In vergelijking met de mondademhaling, zorgt het ademhalen door de neus voor een gezonde filtering van de zuurstof die je inademt, behoudt het een goede luchtvochtigheid van je slijmvliezen en longen, maar brengt het ook warmte. Dat is vooral fijn als de koudere dagen er weer aankomen.

Pauzeer, adem, herhaal

Daarnaast zorgt de neusademhaling ervoor dat er meer zuurstof naar ons lichaam gaat en stimuleert het de productie van stikstofmonoxide. Stikstofmonoxide heeft een ontstekingsremmende eigenschap en helpt het een gezonde bloeddruk te behouden. Een eenvoudige verschuiving naar bewuste neusademhaling kan dus een wereld van verschil maken.

De Buteyko-methode, adem gereguleerd

Stel je voor dat je stress kunt verminderen door simpelweg bewust te ademen. De Buteyko-methode, ontwikkeld door de Russische arts Konstantin Buteyko, richt zich op precies dat. Buteyko geloofde dat overmatige ademhaling kan leiden tot verlies van kooldioxide. Dit kan op z’n beurt weer leiden tot een vernauwing van de luchtwegen of andere gezondheidsproblemen. Door de ademhaling te vertragen en te verzachten, proberen we het evenwicht tussen zuurstof en kooldioxide in ons lichaam te herstellen. Dit kan een effectieve aanpak zijn voor diegenen die op zoek zijn naar rust in de chaos van stress en burn-out.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Deze methode van ademen wordt niet alleen gebruikt bij stressklachten. Ook tijdens chronische ademhalingsproblemen, zoals astma of hyperventilatie, wordt deze techniek of methode regelmatig toegepast. Overleg dit wel eerst met je medisch specialist voordat je het toepast voor medische redenen.

Ademhaling als antwoord op burn-out

Ben je overweldigd door stress of een burn-out? De oplossing om de symptomen te verzachten kan letterlijk voor je neus liggen. Door bewust door je neus te ademen, geef je je lichaam de kans om te herstellen. Ademhalingstechnieken kunnen niet alleen helpen bij het verlichten van fysiologische stress, maar hebben ook een kalmerend effect op onze geest. Wel is het belangrijk om te onthouden dat ademhalingstechnieken geen vervanging zijn voor professionele hulp bij burn-out. Ze vormen echter wel een waardevolle aanvulling op traditionele benaderingen en kunnen een positieve invloed hebben op je algehele welzijn.

Chaos in je hoofd kan verholpen worden door ademhalingsoefeningen.

Adem rust in je lichaam en geest, de stappen

Wanneer je worstelt met stress of burn-outklachten, neem dan even de tijd om bewust door je neus te ademen. Om je hier een beetje op weg te helpen geven we een voorbeeld mee van de Buteyko-methode.

Zithouding

Neem een comfortabele houding aan. Voor deze oefening is de zithouding de beste optie voor optimaal resultaat. Leg je handen op je schoot of op je knieën. Neem even de tijd om volledig ontspannen te zitten.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Adem door je neus

Adem rustig in door je neus. Je probeert hier diep in te ademen zonder je schouders omhoog te brengen. Vul je buik met lucht in plaats van je borst. Vermijd hier een krachtige inademing. Het gaat hier om een diepe gereguleerde inademing, niet om een snelle en krachtige. Dit zal alleen maar spanning met zich meebrengen.

Adem uit door je neus

Ook de uitademing gaat via de neus. Probeer ook dit gereguleerd, rustig en constituent te houden. Je laat je lucht niet ontsnappen maar geleidelijk aan uit je longen glijden. Dit hoort een actieve, bewuste, maar ontspannen actie te zijn.

zorg voor een rechte zithouding. zo krijg je je adem het best onder controle.

Korte pauze

Zodra je longen leeg zijn houdt je dit voor een paar seconden vast. De kunst is om tijdens het vasthouden van de uitademing te ontspannen. Het zal de eerste paar keer wat onwennig aanvoelen, maar zodra je doorhebt hoe je dit kan doen, zal het voelen alsof je alles los kan laten.

Herhaal de oefening

Herhaal de bovenstaande stappen zo vaak als je wilt. Zolang je de regulatie goed onder controle hebt, zal je merken dat je steeds meer ontspannen raakt. Je kan deze methode ieder moment van de dag toepassen en kan zo lang duren als dat jij dat nodig vindt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Uiteindelijk is het doel om de ademhaling te kalmeren en te vertragen. Probeer je bewust te worden van een ontspannen ademhaling en vermijd overmatige inademing of krachtige uitademing. Als je dit gegeven moment onder de knie hebt, heb je ook vele malen meer controle over je stress of burn-outklachten.

Hulp van een coach

De oefening lijkt op het eerste gezicht makkelijk om uit te voeren, maar als jij al veel stress ervaart kan het toch aardig lastig zijn om goed tot uitvoering te brengen. Hier schiet ik jou te hulp. Als professionele coach ga ik jou begeleiden om meer rust en kalmte in je leven te ademen. Dit kunnen we eventueel combineren met wandelcoaching. Neem gerust contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven