Ken jij de ADD symptomen? Of misschien een nog betere vraag: ben jij überhaupt bekend met ADD? Misschien ken je enkele ADD symptomen of weet je globaal wat ADD inhoudt omdat het gelijkenissen vertoont met ADHD. Er zijn absoluut overeenkomsten, maar ook zeker verschillen. Daarom besteden wij in deze blog aandacht aan de symptomen van ADD. Want ADD komt vaker voor dan je misschien denkt en wordt nog lang niet altijd begrepen.
ADD staat voor Attention Deficit Disorder. De Nederlandse vertaling (vrij vertaald) is “Aandacht gebrek stoornis”. Een aandachtsstoornis dus. Je zult dan ook zien dat de meeste ADD symptomen direct hiermee te maken hebben. ADD wordt ook wel gezien als het “kleine zusje” van ADHD. Bij ADD ontbreekt ten opzichte van ADHD één belangrijk component: hyperactiviteit. ADD wordt niet meer benoemd in de DSM-5 maar het wordt wel gezien als een vorm van ADHD. De ADD symptomen zijn dan ook iets verschillend, maar in grote lijnen komen ze overeen met grote zus ADHD. In de DSM zijn er 3 onderscheiding van ADHD:
Die laatste is de meest voorkomende vorm van ADHD. Bij ADD is er vooral sprake van het tweede punt. Wanneer je geen hyperactiviteit ervaart maar wel het overwegende onoplettende beeld wordt er gesproken van ADD. Concentratieproblemen, geheugenproblemen, oververmoeid zijn, moeite met focussen, een chaotisch en snel werkend brein en moeite met verwerken van emoties zijn de meest genoemde ADD symptomen. Net als met ADHD heeft ADD soms ook wel overeenkomsten met autisme. Ook dit zijn echter twee zeer verschillende dingen. De overeenkomst zit ‘m in het feit dat één van de ADD symptomen ook het moeilijk verwerken van intense emoties kan zijn. Bij autisme komt dit door moeite met context en het leggen van verbanden. Bij ADD vanwege drukte in het hoofd.
Mensen met ADHD zijn vaak erg druk in hun hoofd en lichaam. Een continue stroom aan informatie vult hun gedachten en daarbij spreekt hun fysieke houding boekdelen. Fysiek lijkt er weinig drukte gaande, maar dit zegt niks over de chaos die zich afspeelt in het hoofd van iemand met ADD. Dit zorgt ervoor dat de symptomen van ADD niet altijd worden opgemerkt. Iedereen is anders, en iedereen uit drukte anders. Je ziet dus niet altijd aan iemand af of hij of zij ADD heeft. De ADD symptomen komen dus lang niet altijd zichtbaar tot uiting.
Omdat er steeds meer bekend wordt over ADD, wordt deze aandoening gelukkig steeds beter begrepen. Zo kun je je leven er beter op inrichten en een situatie creëren om er beter mee om te gaan. Het is lastig om te omschrijven wat ADD precies is wanneer je het zelf niet hebt. Iemand zonder ADD weet namelijk niet hoe het is om de aandoening te hebben en andersom. Vandaar dat dit blog geschreven is door iemand met de diagnose ADHD.
Waar een ADHD kind er binnen een paar seconden tussenuit gepikt wordt, is dat heel anders wanneer je kind ADD heeft. Juist doordat de hyperactiviteit niet aanwezig is, worden ze vaak als stil en teruggetrokken gezien. Een verlegen kind wat meer op zichzelf is. Lastig te onderscheiden van andere kinderen want ieder kind gaat een keer door een periode dat ze iets dromeriger of stiller zijn. Wat wel opvalt is het niet snel oppakken van simpele routines of structuren. Kinderen weten zich over het algemeen sneller en beter aan te passen aan nieuwe situaties dan volwassen. Eén van de meest herkenbare ADD symptomen bij kinderen is het onvermogen om dit te doen. Indien je merkt dat jouw kind hier moeite mee heeft, en je herkent hem of haar in onderstaande symptomen, dan kan dit ADD zijn.
Bekende ADD symptomen bij kinderen:
Als je opgroeit met ADHD is er snel aandacht voor de problemen waar je eventueel tegenaan loopt. Het valt op dat je een andere manier van doen hebt dan andere kinderen. ADD wordt niet altijd even snel opgemerkt in de kindertijd. Dit kan soms nadelige gevolgen hebben voor jou als volwassene met deze aandoening. Naast dat je je vaak onbegrepen hebt gevoeld, voelde je je ook onzichtbaar. Je hebt competenties genoeg maar hebt die niet altijd even effectief kunnen gebruiken. Doordat je de juiste begeleiding miste kan het zijn dat je een leerachterstand hebt opgelopen. Niet omdat je de niet goed kon leren maar omdat jouw brein een andere manier van opslaan en verwerken heeft. Hierdoor kun je later een negatief zelfbeeld ontwikkelen of onzeker zijn over jezelf.
De ADD symptomen bij volwassenen verschillen vaak van die bij kinderen. In je jeugd is het makkelijker om je af te sluiten van bepaalde prikkels. Als volwassene krijg je nu eenmaal veel meer prikkels te verwerken op een dag. Iets wat iemand met ADD niet altijd even makkelijk kan. Je voelt je vanaf je kinderjaren al anders dan anderen en hierdoor voel je je niet altijd op je gemak in grote groepen. Door die overmaat van dagelijkse prikkels ben je sneller moe en denk je meer slaap nodig te hebben dan anderen. Je slaapdrempel is sneller bereikt. Niet zo vreemd met een brein dat continu op scherp staat.
Je vindt het lastig om prioriteiten te stellen of een taak überhaupt af te maken. Ook impulsbeheersing is niet je sterkste kant. Alsmede hyperfocus. Wanneer je deze twee symptomen samenvoegt en dit combineert met een nieuwe interesse, is dat direct het belangrijkste in je leven. Meestal is dit niet voor lange termijn. Nadat je in je hyperfocus alles hebt aangeschaft voor deze fantastische nieuwe hobby, ben je er ook net zo snel op uitgekeken. De spanning van het nieuwe is weg en je zoekt een nieuwe uitdaging.
Ritme en regelmaat is dé basis van een gestructureerd leven wanneer je ADHD of ADD hebt. Door bijvoorbeeld elke zondag een volledige weekplanning te maken merk je dat je stress bij jezelf wegneemt. Dit kan van uur tot uur of taak tot taak. Als ADD’er ben je erg stressgevoelig en is een burn-out geen vreemd gevolg na continue overprikkeling en drukte in je hoofd. Door alles zo veel mogelijk op te schrijven gun je jezelf rust. Wat je opschrijft, hoef je niet te onthouden. Het vergt even wat oefening om een agenda en takenlijst bij te houden. Gebruik bij voorkeur een papieren agenda en een aparte boekje voor je dagplanning of taken. Zo houdt je afspraken en taken gescheiden en geordend. Als je dit wat lastig vindt kun je altijd hulp inschakelen van een coach.
Wat ook helpt, is om open te zijn over je mogelijke belemmeringen. Dat is niet altijd even gemakkelijk, maar creëert wel begrip. Omdat de ADD symptomen vaak niet zo duidelijk zichtbaar zijn voor anderen, kan het helpen om mensen bewust te maken van waar jij last van kan hebben in bepaalde situaties. Zo kunnen mensen rekening met je houden en is de situatie voor iedereen prettiger.
Zoals benoemd valt onder ADD ook het lastig verwerken van emoties en gevoelens. Soms weet je even niet wat je voelt of wat je met je emoties moet doen. Je kan op zo’n moment denken aan het maken van G-Schema’s in combinatie met cognitieve gedragstherapie. Door meer zelfinzicht te creëren, krijg je vanzelf meer begrip over je aandoening en handvatten er beter mee om te gaan. Een coach begeleidt je tijdens jouw zelfontplooiing en helpt jou meer grip te krijgen op je stressklachten. Je wordt zelfverzekerder en komt tot acceptatie dat je goed bent zoals jij bent.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606