Zoeken

Zoeken sluiten

ADD en een burn-out

maandag 10 juli 2023

We schreven eerder al eens een blog over het hebben van ADD en de symptomen die daarbij horen. In dit blog gaan we bespreken hoe iemand met ADD gevoeliger is om in een burn-out terecht te komen en waarom dit zo is. Het is een feit dat, wanneer je ADD hebt, je het lastig vindt om interesse op te wekken voor iets waar je eigenlijk totaal geen affiniteit mee hebt. Dit is op zich geen groot probleem wanneer dat gaat over andermans hobby of bijvoorbeeld de politiek. Zolang je er geen belang in hebt zal het weinig kwaad doen. Maar als je geen enkele belangstelling hebt voor de dingen die het dagelijks leven vormen, zoals bijvoorbeeld het huishouden, kan dit de kwaliteit van leven redelijk belemmeren. Wat zijn andere redenen in een burn-out terecht te komen?

ADD zonder het te weten
Andere verbindingen in je brein
Het verband van ADD en een burn-out
Burn-out door uitputting
Accepteer wie je bent
Balans creëren met ADD en burn-out
Hulp bij je burn-out

Een mooie optische illusie van een hoofd met een brein, gemaakt van het uiteinde van een grot en een boom.

ADD zonder het te weten

Wanneer we de naslagwerken erop nalezen blijkt dat er een kleine groep mensen is, die pas ontdekken dat ze ADD hebben nadat zij op enig manier zelf te maken krijgen met een burn-out. Dit komt voornamelijk doordat iemand denkt dat de gevoelens die zij hebben normaal zijn. Ze hebben altijd wel een gevoel gehad anders te zijn dan anderen, maar konden de vinger er niet op leggen. Er is enige herkenning met iemand die ADHD heeft, maar missen het hyperactieve aspect. De symptomen die er het meest bovenuit springen zijn:

  • Snel afgeleid
  • Hyperfocus
  • Snel overprikkeld
  • Chaotisch
  • Moeite hebben met focussen/afdwalen tijdens een gesprek
  • Snel spullen kwijtraken

Ook perfectionistisch willen zijn is een bekend symptoom van ADD. Dit kan een van de grootste triggers van een burn-out worden indien je hier geen grip op hebt.

Andere verbindingen in je brein

De gedachtenpatronen van iemand met ADD zijn oneindig en gaan ook nog eens alle kanten op. Het is niet meer dan normaal dat je gedurende de dag continu verbindingen legt met wat je ziet en hoort. Met ADD werkt dit net iets anders. Wanneer iemand je iets vertelt, moet je moeite doen diegene niet te onderbreken. Niet uit desinteresse, maar omdat hetgeen wat je hoort constant nieuwe schakels maakt met wat je weet, hebt meegemaakt of nog wil doen. Je zou kunnen zeggen dat andermans verhalen je dusdanig enthousiast maken dat je bijna barst van interesse rond het onderwerp en niet kan wachten jouw verhaal te delen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Een ander voorbeeld is het veranderen van onderwerp. Iemand vertelt je iets over z’n oma. Je herinneringen gaan terug naar jouw overgrootmoeder. Zij had een mooie antieke klok aan haar muur hangen waar ieder uur een vogeltje uitkwam om ‘koekoek’ te roepen. Jij hebt ook veel vogels in de bomen van je tuin leven. Musjes, spreeuwen en een mooie kauw. Als je rustig kauwt kun je je niet verslikken. Je hebt je al een keer verslikt door te snel te eten. ‘Wat eet jij vanavond?’, een vraag die voor de ander totaal onverwachts komt, maar voor jou volkomen logisch is.

Het verband van ADD en een burn-out

Een Zweeds onderzoek heeft aangetoond dat ADD hebben een aandeel heeft in het krijgen van een burn-out. Van alle personen die meededen aan dit onderzoek bleek 24% ADD/ADHD te hebben en bij maar liefst 56% van de deelnemers was een vermoeden van één van de twee stoornissen. Voor de correctheid: Tussen deze deelnemers zaten ook personen met gediagnostiseerde PTSS en vielen ook onder de genoemde percentages. Hiermee wordt ook aangetoond dat er een grote groep mensen is die er pas tijdens of na hun burn-out achter kwamen dat zij ADD hebben.

Een vrouw kijkt verveeld voor zich uit. Ze vindt het lastig interesse op te wekken voor iets wat haar niet interesseert. Dit kan door ADD komen.

Burn-out door uitputting

ADD wordt gezien als een stoornis waarin je vooral druk bent in je hoofd en daarmee het verhaal eindigt. Maar ADD is zoveel meer dan drukte hebben dan een druk brein hebben. Deze stoornis gaat gepaard met een aantal minder leuke problemen. Angststoornissen, paniekaanvallen, depressieve periodes en uitputting. Niet zo vreemd als je niet weet dat je ADD hebt en mee wil gaan met de prestatiedrang die je tegenwoordig overal tegenkomt. Je perfectionistische aard zorgt ervoor dat je continu over je grenzen gaat en maakt je onzeker als iets niet gaat zoals je het in gedachten had. Je raakt uitgeput door je brein die overuren blijft maken en steeds vaker overheerst wordt door negatieve gedachten. Zelfkritiek neemt de overhand en een burn-out is bijna onvermijdelijk geworden.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Accepteer wie je bent

Wanneer jij je herkent in bovenstaand verhaal dan is het belangrijk de tijd te nemen om te onderzoeken of je een burn-out hebt en of je eventueel ADD hebt. Om een diagnose ADD te krijgen zijn er eerst een aantal onderzoeken nodig om al het andere uit te sluiten. Niet iedereen met een chaotisch brein heeft ADD en een verkeerde diagnose kan een verkeerde behandeling geven. Indien je wel al bekend bent met ADD, maar geen grip krijgt op je stress klachten dan is het tijd om pas op de plaats te maken. Je alsmaar verzetten tegen wat je voelt, je best doen ‘erbij’ te horen en weerstand te bieden tegen iets wat je niet wil zijn, helpt je op geen enkele manier te herstellen van je burn-out.

Stenen balanceren op een stapel. Met ADD is het belangrijk te focussen op balans.

Balans creëren met ADD en burn-out

Balans is het sleutelwoord in de situatie van ADD en het hebben van een burn-out. Je leert jezelf het beste kennen door vallen en opstaan. Wanneer je al meerdere malen gevallen bent doordat je te perfectionistisch bent, is het misschien aan te raden te onderzoeken wat er gebeurt als je je een keer niet perfectionistisch opstelt. En wat dan met de taken die je uit moet voeren waar je geen interesse voor hebt, zoals het huishouden? Het bijhouden van een dagplanning kan hierin wat rust geven. Plan dan niet je volledige huishouden in 1 dag, maar verdeel het over een hele week. Als een huishoudelijke taak te lang duurt plan je ze niet per activiteit maar per uur.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Het gaat erom dat je balans creëert in wat je móet doen en wat je wíl doen zonder teveel van jezelf te vragen. Jezelf forceren tot het vouwen van 3 wasmanden kan van te voren al veel stress geven. Terwijl het inplannen van 1 uur vouwen en dit afmaken je meer zelfvertrouwen geeft doordat het een behapbare stap is.

Hulp bij je burn-out

Een burn-out is niet iets waar je snel overheen bent indien je niet de juiste begeleiding krijgt. Vooral wanneer dit samen gaat met ADD en je de neiging hebt door te willen gaan. Leren pauzeren en stilstaan bij jezelf is een belangrijk onderdeel van je herstel. Liberi heeft verschillende professionele coaches die jou kunnen ondersteunen dit te realiseren en te leren wat jouw triggers zijn voor een burn-out. Door het aanleren van ritme, rust, regelmaat en te blijven signaleren, beperk je de kans om nog een keer in een burn-out te komen. Neem gerust vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven