Zoeken

Zoeken sluiten

Acteren als uitlaatklep tegen stress

woensdag 17 augustus 2022

Wist je dat acteren een hele geschikte vorm is als uitlaatklep bij stress? Nee, het is niet de meest voor de hand liggende manier om stress te verminderen. Toch is het heel behulpzaam. Je kruipt namelijk even in de huid van ‘een ander’. Daarbij laat je je eigen zorgen en piekergedachten even achter je. Acteren als een (minder bekende) manier om stress te verminderen: het was nog nooit zo leuk!

Aandacht voor stress en burn-out

Veel werknemers ervaren stress op de werkvloer. Maar niet alleen daar: ook thuis valt er van alles te regelen en te doen. We willen alle ballen hoog houden door een goede werknemer, een goede vader of moeder, een leuke vriend(in) en lieve zoon of dochter te zijn. En mogelijk heb je nog meer rollen die je probeert te vervullen in het dagelijkse leven. Is dat niet wat te veel van het goede? En hoe zit het met die werk-privébalans? Veel millennials kampen met dit dilemma: alles kan en alles moét ook vooral. De werkdruk en de druk om te presteren zijn te hoog. Stress- en burn-outcijfers vliegen daarom ook de pan uit.

acteren improvisatie

Is hier wat aan te doen? Allereerst is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor stress op de werkvloer. Steeds meer werkgevers hebben er gelukkig oog voor en bieden hun werknemers een cursus mindfulness, een sportabonnement of een tegoed dat ze kunnen besteden aan cursussen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Lang niet overal is dit bewustzijn al doorgedrongen, maar we zijn op de goede weg.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Ten tweede zijn er dingen die je als werknemer zélf kunt ondernemen. Misschien heb je al eens kennis gemaakt met yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen ter ontspanning. Mogelijk ben je al bekend met de positieve effecten van wandelen op ons mentale én fysieke welzijn. De natuur doet ons goed. Maar wist je dat er nog veel meer manieren zijn om te ontspannen? Acteren is daar één van.

Acteren tegen stress

Nee, het gaat er hier niet om dat je de nieuwe hoofdrolspeler wordt van de volgende Hollywoodfilm. Het gaat hier puur om het plezier van het spel an sich. Er zijn verschillende vormen van acteren. Zo kun je denken aan improvisatie. Het gaat er hierbij om dat er geen script of vooropgezet verhaal is. Je kunt improviseren zien als een spelvorm voor volwassenen (mogelijk ben je bekend met de Lama’s? Dit is improviseren voor gevordenen, maar geweldig om naar te kijken. Lachen is gezond, dus een aflevering van de Lama’s kijken kun je ook inzetten tegen stress).

acteren drempel

Oefeningen

In veel steden zijn improvisatiecursussen (ook wel theatersport genaamd) te vinden. Je gaat samen met anderen aan de slag met verschillende oefeningen. Zo kun je een karakterbeschrijving krijgen van een personage dat jij gaat spelen. De ander (ook wel de tegenspeler genoemd) krijgt dit ook en je krijgt een doel mee. Wat wil jouw karakter bereiken? En wat als die ander een tegengesteld doel heeft gekregen? Hoe ga je daarmee om? Je wordt flink uitgedaagd: je moet bedenken wat jouw karakter zou zeggen en doen. Het hoeft niet realistisch te zijn; in spel is alles mogelijk!

Juist doordat je in de rol van een (misschien wel totaal ander karakter dan jezelf) ander stapt, breek je even los van het alledaagse. Acteren helpt zo om je eigen leven van een afstandje te leren bezien. Bovendien kom je anderen tegen: sociale contacten opdoen en samen lol hebben schept een gevoel van verbondenheid. Dit verlaagt stress. Wist je dat eenzaamheid ook stress in de hand werkt? We hebben sociale contacten nodig om lekker in ons vel te zitten. Acteren biedt hierbij een ideale gelegenheid om anderen te ontmoeten (buiten je werk om).

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Een drempel over om te acteren

Johan kent de voordelen van acteren. Hij heeft zich aangesloten bij een theatergroep ten tijde dat het niet zo goed met hem ging. Hij ging volledig op in zijn werk en verloor het contact met zichzelf. Toen een collega hem uitnodigde eens mee te gaan naar een avond van de lokale toneelclub had hij eerst zijn twijfels. Acteren leek hem niet echt iets voor hem. Toch ging hij en het bleek een schot in de roos. Hij had zich in geen tijden zó levendig gevoeld als tijdens die avond. Hij sloot zich aan bij de groep en komt sindsdien wekelijks bijeen om te acteren om – in zijn eigen woorden – even ‘lekker los te gaan in de wereld van de fantasie en het onwerkelijke’. Improvisatie, maar ook acteren in een toneelstuk komen aan bod. Johan stapte over de drempel heen en overwon gevoelens van schaamte en ongemak.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Niet iedereen zal dit uit zichzelf snel doen. Johan had het voordeel dat een collega hem aanspoorde om mee te gaan in het acteren. Toch zal je in de meeste gevallen met open armen worden ontvangen bij een lokale toneelvereniging. Kijk eens om je heen: ken je iemand die het leuk zou vinden om samen eens langs te gaan? Op die manier verlaag je de drempel en ken je tenminste al iemand.

acteren hobby

Acteren als hobby

Misschien lijkt het je wel wat om nog wat verder te gaan met acteren. Veel filmproducties (zowel Nederlandstalige als buitenlandse) zoeken regelmatig figuranten. Je kunt je inschrijven bij castingbureau’s en op die manier de oproepen voorbij zien komen. Linda doet als hobby aan figureren. “Ja, echt acteren is het lang niet altijd, maar het is wél een heel leuk dagje uit. Je weet nooit wat je te wachten staat en je komt nog eens ergens. Zo stond ik eens een keer in Middeleeuwse kledij in een nagebouwd legerkamp midden in de natuur. Het is voor mij een hele leuke manier om anderen te ontmoeten én wat mee te krijgen van het filmproces. Er komt heel wat bij kijken! Acteren helpt mij echt om te ontspannen, gewoon omdat ik het zo leuk vind!”

Misschien gaan je haren recht overeind staan bij het idee van acteren. In dat geval vind ik het knap als je deze blog tot hier hebt gelezen! Maar misschien herken je het idee dat er ‘meer wegen naar Rome zijn’. Mogelijk heb je op eigen houtje al allerhande dingen geprobeerd om de stress de baas te blijven. En toch ervaar je nog steeds veel stress. Een niet conventionele methode tegen stress (zoals acteren) spreekt je mogelijk aan en je bent nieuwsgierig wat nog meer kan dan ‘alleen maar mediteren’. Mocht je al langer met stressklachten rondlopen is het wel belangrijk hulp in te schakelen. Zo voorkom je dat regelmatige stressklachten omslaan in een burn-out. Onze coaches staan voor je klaar om de mogelijkheden met je te bespreken!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven